ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

5 → 1-listan

God morgon måndag! En liten lista jag hittade hos Sofia och gjorde till min får bli veckans första inlägg.

Fem tankar

– Man pratar ofta om gulligheten i en liten valp som nästan får plats i ens handflata, men jag skulle vilja slå ett slag för Golden retriever-valpen som nästan inte får plats i ens famn. En stor rosa bullig mage, varm, mjuk, så himla GULLIG.

Annons

– Forskandet fortsätter. Jag ser ett mönster i berättelserna jag hört från kvinnor och tjejer i hur de fick livmoderhalscancer och resan efteråt. Många blir överrumplade mellan ett prov till ett annat. Tjejer som får diagnosen idag, inte för fyra år sen som jag. Ilskan och frustrationen när jag läser om hur skulden hamnar på oss, vi som ska ha koll på våra prover och aldrig missa. Kanske ska fingret även pekas tillbaka mot sjukvården? Vem berättar alla dessa unga tjejers öden? Vem håller dom i handen efteråt? En cancer som inte bara lämnar sår i kroppen, utan även gör en steril vid ung ålder. Jag har iallafall två händer att sträcka ut.

– 8 mars. Vad betyder det idag? När pandemi, miljökris och rasism klivit upp på mediala prispallar för sånt vi måste strida mot. Var hamnar feminismen, på fjärde plats? Betyder det att vi är mer jämställa nu? Eller kanske bara att vi har fler problem än vi kan hantera? Jag hoppas att alla dessa strider betyder att vi är många som vill åt samma håll. Det är inte olika mål, det är ett.

Annons

– Viktiga kvinnor i mitt liv? Jag har så många, hur ska jag kunna välja en. Mamma, som återupptäckte sig själv vid 60+ och är en bättre konstnär än någonsin, så rolig och skarp. Min farmor, som gått genom Tyskland två gånger som barn i jakt på ett hem som inte bombas sönder, som mist sin pappa i strid och fått stjäla kol ur tågen på natten för att överleva. Som sen bar min nyfödda pappa mellan jobben i ett nytt land alldeles ensam där hon inte kunde språket. Min syster, som är en pelare för alla andra. Som aldrig tänker på sig själv och sin egen ro, utan helst ger hela kraften för att andra ska orka.

– Det är pelargonernas tid nu. Jag blir orimligt lycklig av att se dom frodas. Ett nytt skott, nya klorofyllprängda blad. Det är våren. Det är solen. Snart så.

Fyra bilder från helgen

helgen

Fina Laurie i min famn. Minns ni hur liten hon var för bara tre veckor sedan?

helgen

Annons

Lynns rum hos farmor. Som ett dockhus. Stege upp till kakelugnen, skrivbord och små trasmattor. Omtänksamheten strålar härifrån. <3

helgen

Min linneklänning från Skall kom äntligen och nu kommer ni se mig så här om ni ser mig på stan. Varför någonsin bära något annat? Den här är perfektion. Snön ska bara smälta först. 🙂

helgen

Lilla bäddningshjälparen i sängen och solkatter. Söndagsstämning när den är som bäst.

Tre skärmdumpar

Annons

IMG_3817

Tage Andersenvasen hemma hos Bille Brahe-familjen. Mmm, en riktig drömvas.

IMG_5005

Nagelinspiration hos Sofi Fahrman. Korta franska, så fint.

IMG_0466

Fint med ett litet sideboard i en serveringsgång eller korridor. Det lilla bordet generellt är en så himla underskattad möbel. Hemma hos Emelie Törling.

Annons

Två känslor

– Lycka över måndag, tillbaka till rutiner och träning! Inget smink idag, bara jobba ikapp och röra på kroppen.

– Lynn. Snart fem år. Det är en ljuvlig ålder nu. Så gosig, rolig, pratsam, klok, ärlig och mysig. Fast varje ålder är ju något extra. Speciellt i efterhand.

En plats

ezgif.com-video-to-gif

Alltid Gotland 🌊

Annons

Puss, ha en mysig dag!

24 kommentarer till “5 → 1-listan”

 1. Maria skriver: 8 mars 2021 kl 08:22

  Jag tänker ju att feminism och jämställdhet är en stor fråga inom alla dessa fält som du nämner (pandemi, rasism, miljökris). T ex förväntas mödradödligheten öka för första gången på många år till följd av pandemin, kvinnor (och barn) drabbas hårdare av den globala uppvärmningen och klimatkatastrofer än män, och även inom kampen mot rasism krävs ett intersektionellt perspektiv för att förstå just hur kvinnor inom dessa grupper drabbas osv osv osv. Man kan ha många frågor och kamper aktiva samtidigt och bara för att ex rasism ÄNTLIGEN fått mer utrymme betyder ju inte det att vi slutar kämpa för jämställdhet..?


  1. Elsa Billgren skriver: 8 mars 2021 kl 08:33

   Nej precis, som jag skrev så hör ju alla dessa kamper samman!


 2. Jessika skriver: 8 mars 2021 kl 08:31

  Elsa, kan inte du dela din påskinspiration i ett inlägg, hur du vill dekorera riset, blommor etc.
  Hade varit såå drömmigt, tycker påsken är svår! Får inte riktigt till de. Stor kram!


  1. Elsa Billgren skriver: 8 mars 2021 kl 08:32

   Absolut! Stora påskinlägget kommer nästa vecka! 🤗✨


 3. Psykisk Ohälsa Blogg skriver: 8 mars 2021 kl 09:29

  Så fina bilder!


 4. Lisa skriver: 8 mars 2021 kl 09:45

  Hej!

  Har själv fått besked att jag har lätta cellförändringar. Detta efter att jag propsat på att kontrollera mitt cellprov igen sedan jag haft en del konstiga blödningar. Jag har fått veta att om man är över 30 år så kontrolleras endast om man har hpv vid ett cellprov, man kontrollerar alltså inte om det finns en cellförändring. Så har det varit i mitt fall, varför den vanliga screeningen gör att man inte upptäcker en sådan cellförändring. Efter detta kommer jag alltid att gå till privat klinik för att de ska ta såväl hpv som cellprov. Som sagt ytterligare en del i vården där man tror att man är frisk för att ett prov tas, men det visar sig att så inte är fallet då samtliga parametrar inte undersöks.


  1. Jasmine skriver: 8 mars 2021 kl 11:03

   Tror man verkligen behöver förstå screening processen och vad man screenar efter. Här screenar man efter cellförändring som sker pga en HPV infektion.


   1. Jasmine skriver: 8 mars 2021 kl 11:18

    Och om man har ett normalt prov är risken att det är en tumör vid nästa tillfälle liten, men risken finns. Är inte klar på vad du är ute efter riktigt? Har aldrig tänkt att det är kvinnor som inte går på kontrollerna som får cancer. Jag tänker att går man på kontrollerna så är det mindre risk för att få cancer. Samma sak med mammografierna som börjar efter 40 års ålder. Ett screeningprogram är ett sätt att fånga upp fler cancerfall tidigare, det är inget sätt att fånga upp all cancer.


 5. BE skriver: 8 mars 2021 kl 09:52

  Tack för att du återkommer till frågan om cancer! Förstår att det river upp något varje gång du skriver en rad, men det är så betydelsefullt. Du tillför dimensioner från en drabbad som är svårt att hitta något annanstans. All omtanke till dig!

  Så några rader till alla som har söner.
  Vem är det som sprider HPV-smitta som leder till cellförändringar eller cancer på en livmodertapp? Jo en man. Ingen annan kan göra det. Så alla som läser här: se till att vaccinera era pojkar! Även om ni skulle behöva betala för det – gör det med tanke på de tjejer och kvinnor de kan tänkas ha sex med. Uppmana dem också ständigt och ständigt till kondomanvändning (tjat skyr ja annars, men inte i detta avseende – det handlar om att rädda kvinnors hälsa och liv).
  Det finns förvisso mycket cancer som kan komma av ren slump, men det finns ju ingen anledning att inte göra något åt det man kan göra något åt. Jämför med allt som skrivits om rökning genom åren. Man kan fundera över varför inte mer görs – tyvärr tror jag det handlar om att det är män som är smittspridare och inte riskerar att bli så sjuka och det ska vi kvinnor på något sätt ”acceptera”.


  1. Elsa Billgren skriver: 8 mars 2021 kl 10:10

   Fokus på livmoderhalscancer har tidigare legat på att det är ”slarviga” tjejer som inte gått på sina cellprov som får cancer. Det är ett fokus jag vill flytta. Kram.


   1. BE skriver: 8 mars 2021 kl 12:11

    Håller helt med dig! Hoppas det framgick även om jag valt att ta ”mans-fokus” i sammanhanget. Tycker nämligen lätt halkar över på kvinnor och, som sagt, det är män som smittar kvinnor.


  2. Cia skriver: 8 mars 2021 kl 13:36

   Från hösten 2020 ingår vaccinationen i allmänna vaccinationsprogrammet för både flickor OCH pojkar. ( åk 5) Hoppas det ska minska spridningen av viruset och cancerfall på sikt 👍. När jag läste på så såg jag att vaccinet som ges inte skyddar mot alla hpv virus för det är tydligen flera olika men det är väl avvägt på något sätt.


 6. Caroline skriver: 8 mars 2021 kl 10:04

  Tänker att en del läsare kanske börjar fundera över hur vanligt det är att få cancer efter att ha haft ett normalt cellprov. Och eftersom kunskap är makt så finns lite matnyttigt att läsa här:
  https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/rapport/2018/06/livmoderhalscancer-okar-hos-kvinnor-med-normalt-cellprov/
  Här kan man läsa att risken för att ha cancer i nästa cellprov efter ett normalt cellprov har ökat (OBS! Denna artikel skrevs innan man bytte analysmetod till i huvudsak hpv-baserad vilken anses säkrare). I detta material, 160 fall av 550 på ett år hittades hos kvinnor med tidigare normalt cellprov. Här kan man ju bli rädd och tänka att det låter jättevanligt att man har cancer när förra cellprovet är normalt.
  MEN, då behöver man ta med ytterligare lite statistik i beräkningen. Från artikeln framgår att ”Skyddseffekten av ett normalt screeningprov är, trots den nu rapporterade försämringen, fortfarande mycket hög. Årligen har > 600 000 gynekologiska cellprov normala provsvar, och att cancer påvisas i nästa screening­intervall efter normalt cellprov är sällsynt (under 2002–2013 för 0,020 procent av dessa prov och för 2014–2015 för 0,026 procent av proven)”. För dig som har tagit ett normalt cellprov är alltså risken för cancer i nästa prov långt under 0,1%.

  På gruppnivå kan alltså de allra, allra flesta kvinnor vara trygga med ett normalt cellprov. Men som med allt inom medicinen, statistik är fullständigt ointressant för individen när hen drabbas. För den som är den där 0,025% så är det så klart en kris och katastrof.


  1. Elsa Billgren skriver: 8 mars 2021 kl 10:08

   Tack för konkret info! Ja, statistik är viktig och det är även viktigt att lyssna på de kvinnor som är just den statistiken. Som jag och många andra drabbade som jag pratar med dagligen. Vi har alla fått höra att det inte ska gå att utveckla cancer mellan cellproven, men såg står vi ju här med exakt den erfarenheten. En fakta som jag inte hade någon aning om tidigare, då jag enbart hört att det är upp till oss kvinnor att se till att gå på cellproven och det är kvinnor som inte gått som får cancer. Alltså en skam. Som man inte behöver i det läget. Att gå på sina cellprov är superviktigt. Att be om cellprov är superviktigt. Min cancer upptäcktes efter ett cellprov jag bad om vid mitt återbesök efter förlossningen. Jag har aldrig haft förändringar tidigare. Och gått på alla mina prov. Att tysta drabbade för att inte skrämma kvinnor är inte rättvist mot alla som är just drabbade. Även om jag såklart förstår att det finns en större bild är detta nyheter för mig. Inget som jag ens fått höra under min behandling, utan upptäckt vid samtal med andra kvinnor. Att vi inte är ensamma visste vi inte ens om. Kram


   1. Caroline skriver: 8 mars 2021 kl 10:19

    Jag vet inte om du menade att jag ville tysta drabbade, dvs dig? För det var absolut inte min mening. Ber om ursäkt om du uppfattade mig så. Min avsikt med detta var att bidra med en artikel som kan ge intressant information för den som undrar hur vanligt det är och hur säkert ett cellprov är. Att ge kött på benen för den som vill kunna ställa frågor i samband med sin egen cellprovstagning tex.


    1. Elsa Billgren skriver: 8 mars 2021 kl 10:23

     Nej absolut inte! Förlåt om det uppfattades så. Jag menar att det pratas väldigt lite om det som vi drabbade känner oss mest svikna av, hur det säkra systemet fallerar och sen finns det ingen upprättelse. Att vi chockade står med ett cellprov som visade noll och nästa gång tumör. Det ska inte kunna hända. Men det gör det.


     1. Caroline skriver: 8 mars 2021 kl 10:40

      Ja självklart är det en chock, och kan förstå att man känner sig sviken och som att man vaggats in i en falsk trygghet. Där ligger ju också en av de stora svårigheterna med screening. Hur hittar man en metod som gör att nätet är så finmaskigt att ingen slinker igenom, samtidigt som det inte ska fånga upp för många ”obetydliga” (hittar inget bättre ord, tolka mig vänligt här) avvikelser som kräver utredning men som det aldrig var någon fara med. En absolut nollvision där tror jag kan vara svårt att uppnå, men jag hoppas på förbättring till följd av den HPV-baserade screeningen som nu börjar bli standard.
      Troligen är det så att screeningen, iaf i vissa åldersgrupper, har letat efter fel sak. Att i själva verket är en HPV-infektion som inte läker ut av sig självt en större riskfaktor för cancer än tex lätta cellförändringar utan HPV.

      Det är så fint och starkt att du delar med dig av din berättelse och dina tankar. En nyfiken fråga, du skriver att det inte finns någon upprättelse. Vill du utveckla det lite mer? Vad skulle vara hjälpsamt från sjukvården om en hamnar i din situation? Att bemöta att DU inte gjort något fel tänker jag är liksom steg ett. Och det ska komma från sjukvården på en gång. Att liksom bemöta eventuell skuld/skam innan den ens får fäste.


      1. Elsa Billgren skriver: 8 mars 2021 kl 10:49

       Hej igen! Det finns så mycket att säga om detta om min berättelse är bara en av många. Men om vi ska prata om min erfarenhet lite kort så handlar det om att man tex inte kan få ersättning från LÖF om att cellproven misstolkats om cellproven är borttappade vilket händer då och då. Så istället för att det är dubbla misstag räknas det som noll eftersom inget ”bevismaterial” finns kvar att granska.


       1. Caroline skriver: 8 mars 2021 kl 12:05

        Väldigt problematiskt att inte kunna gå tillbaka och eftergranska, och om det påverkar möjligheten att få ersättning från LÖF. Bra att du uppmärksammar detta.


 7. Elli skriver: 8 mars 2021 kl 12:06

  Så otroligt bra att du lyfter frågan om livmoderhalscancer och screening! Tyvärr finns det ju allmänt ganska hög svansföring i kvinnosjukvården, t.ex. att man som patient inte ska ifrågasätta screening-programmet och känna sig trygg med de intervaller som bestämts. Problemet är att det krävs rätt kompetens för att ta provet (annars får man inte med celler från det drabbade området). Har man kvarvarande hpv i 30-års åldern så skulle jag absolut gå på tätare kontroller och bekosta själv. Det är också känt att graviditet kan vara en påskyndande faktor. Många länder har tätare kontroller av denna grupp och att vi inte har det i Sverige har med kostnader att göra. Jag tror absolut att man skulle kunna ha en noll-vision med bättre resurser och om man tar frågan på allvar. Precis som du säger Elsa så finns det en idé om att det (bara) är kvinnor som aldrig går på sina kontroller som drabbas. Även om dessa utgör merparten av de drabbade så är det en tillräckligt stor grupp som har gått på kontroller och uppenbarligen inte fångats upp. Med tanke på att prognosen är så otroligt mycket bättre om man hittar förändringarna i ett tidigt skede så är det dags att höja ambitionsnivån och sluta prata om dessa fall som ”extremt” ovanliga.


 8. Maria skriver: 8 mars 2021 kl 14:51

  Jisses så otroligt söt Laurie är!!! Jag och min kille är helt bergis på att vi ska ha en golden retriever i framtiden. Det är inte så att du vet om det kommer fler kullar där Laurie är ifrån? Är hon från någon kennel?

  Kram!


  1. Elsa Billgren skriver: 8 mars 2021 kl 14:57

   Ja visst är hon underbar! Det är Pontus mammas kennel Heatwave, och det kommer säkerligen fler hundar därifrån. 🙂


 9. Alexandra skriver: 8 mars 2021 kl 17:21

  Jag väntar på att göra en konisering nästa vecka. Har haft lätta cellförändringar tidigare men hips vips så hade det hunnit utvecklas till ”hög-gradiga” Och det är sedan november! (Jag var på återkontroll för att se att de lätta förändringarna läkt ut) Kroppen är så fantastisk på massor av olika sätt men ibland så är den lika hemsk som fantastisk.

  Tack för att du orkar prata så öppet om din resa, det är värt så galet mycket!
  Kram


 10. Annika skriver: 8 mars 2021 kl 17:46

  blev rörd och varm av detta inlägg, vet inte varför, bara så fint


Dela på:
Laddar