ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Enkla frukostfrallor

enkla frallor

Igår invigde jag min nygamla bakskål, och det blev något så gott som frukostfrallor! Att skära upp en ugnsvarm fralla, lägga på några skivor ost eller marmelad på den ångande snittytan och äta ihop med en kopp kaffe utomhus är det somrigaste jag kan komma på. Men jag är ingen bagare, och dessutom ganska rastlös, så därför passar detta relativt enkla recept mig himla bra! Det behöver bara jäsas en gång och ska dessutom inte knådas alls.

Annons

enkla frallor

För cirka 12 frallor:

✔ 25 g jäst
✔ 5 dl fingerljummet vatten
✔ 1 dl fingerljummen mjölk
✔ 2 tsk salt
✔ 2 msk olivolja
✔ 1 msk honung
✔ 4 dl fullkornsvetemjöl
✔ 9 dl vetemjöl
✔ ca 10 isbitar

Annons

Sätt ugnen på 225°C. Jag har gasugn med elektrisk övervärme så jag körde på båda för bäst yta.

Smula ner jästen i en bunke och häll på vatten och mjölk. Rör runt så att jästen fördelas jämt. Ner med salt, olivolja och honung, börja sen portionera ner fullkornsmjölet och rör runt med en träslev.

Rör sen ner det mesta av vetemjölet, spara cirka 2 dl, och forma snabbt ihop en deg. Knåda inte! Degen får gärna vara lite kladdig men ska hålla ihop.

Jäs i bunken under bakduk i 1,5 timme.

Häll sedan ut degen på ett mjölat bord och platta till lite lätt med fingrarna så den blir rektangulär och relativt jämn. Skär degen i 12 bitar med en kniv, knåda inte!

Lägg degknyterna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 15 minuter. Det är så olika beroende på ugn, så håll koll under tiden!

Annons

För allra bäst yta, släng in en isbit eller två i ugnen då och då så det bildas ånga där inne. Låt bröden svalna utan bakduk och ät direkt med favoritpålägget!

enkla frallor

enkla frallor

enkla frallor

Translation: A very easy morning bread, delicious, crusty and not so complicated to make!

Dela på:
Laddar