Annonssamarbete med IKEA museum

Ett sommarutflyktsmål – IKEA Museum


 

Nu när ledigheten närmar sig för de allra flesta är det väl på sin plats med ett riktigt bra utflyktstips!

Jag fick frågan av IKEA Museum i Älmhult om jag ville komma förbi och kika på deras nya utställningar. Innan jag får chansen att se det irl har jag nu ägnat en stor del av förmiddagen åt att botanisera runt på deras hemsida och peppa igång inför en inredningsmässig nostalgitripp samt kreativ stimulans!


Första IKEA-varuhuset i Älmhult


IKEA Museum

IKEA är ju ett spännande utflyktsmål som det är, iallafall minns jag det så. Jag brukade leka familj i de inredda rummen, drömma om framtida boenden och känslan av att ha en egen lägenhet själv att inreda. Nu när jag är äldre tycker jag att det är minst lika roligt att surfa runt på auktionssajter och titta på gamla klassiker som blivit dyrgripar. Just nu är ju det absolut trendigaste möblerna i modernistisk stil, med grundfärgerna, geometriska former, massa 80-talsvibbar och Bauhauskänsla. Det osar verkligen IKEA om de grejerna tycker jag. Familjärt, snyggt formgivet, praktiskt, enkelt och tidstypiskt.
I våras ställde IKEA Museum ut några klassiker i sin butik och här ser man ju verkligen hur träffsäkert det är inredningsmässigt, fortfarande!

JÄRPEN fåtölj. Design: Niels Gammelgaard. SLINGRA stol. Design: Ehlén Johansson. PLANET fåtölj från 70-talet.

HÄLL ljusstakar. Design: Anna Efverlund. JÄRPEN soffbord och fåtölj. Design: Niels Gammelgaard. SKYE liggfåtölj. Design: Tord Björklund. Textiler av Sven Fristedt och Ritva Wahlström.

Huvudutställningen är indelad i tre teman, Våra rötter, Vår berättelse och Era berättelser. IKEA Museums tillfälliga utställning handlar om sånt som är extra intressant just nu och förnyas två gånger per år.

Våra rötter handlar om 1800-talets småländska vardagsliv, Ingvar Kamprads egen uppväxt på gården Elmtaryd och det svenska samhällets omvandling under 1900-talet, där hemmet och bostaden stod i centrum för visioner och reformer.
I utställningen får man följa och se miljöerna, livsvillkoren och tidsandan i Sverige som leder fram till en ung pojkes växande affärsrörelse. Så spännande med historia.

I Vår berättelse-delen kan man kika på och läsa om tankar, idéer, problem, lösningar, succéer, misstag och lärdomar som de gjort. Där följer man också med från öppningen av det första IKEA varuhuset 1958 till händelser under åren som gått. I denna del av utställningen har man också möjlighet att ta en bild med dig själv på omslaget av årets IKEA katalog. Hur kul?

I utställningsdelen Era berättelser kan man kika in hemma hos folk och se hur de inrett med sina IKEA-favoriter och hur de lever sitt vardagsliv med IKEA!

Den tillfälliga utställningen just nu och fram till januari 2018 heter Textile playground och är en riktig inspirationsguldgruva om man gillar textil, mönster och design.

Hur många har inte haft Inez Svenssons Randig banan från 1986 som gardiner i sitt tuffa tonårsrum tex?

Här kan man kika på många klassiska textilier, sy sin egen väska och till och med göra sina egna mönster!
Det går faktiskt redan nu att vara lite kreativ. För på IKEA Museums hemsida har de ett program där man kan testa själv att göra mönster. Det har alltid varit en dröm jag haft, så jag var såklart tvungen att direkt testa och göra två tygmönster till barnkläder.

Det var så himla mycket svårare än jag trodde! Så jag gjorde två enkla, en med fåglar.

och en med skakiga ränder. Jag gillar hur den randiga är svår att avgöra vad som är de skakiga ränderna och vad som är bakgrunden om ni förstår hur jag menar? Iallafall, HÄR kan ni testa att göra ert eget mönster!

Hoppas ni också tyckte att det var intressant med IKEAs historia, vill göra egna mönster och framför allt, besöker IKEAs Museum i Älmhult i sommar! En kreativ tripp down memory lane, och en perfekt utflyktsdag tillsammans med familjen!

Translation: A post in collaboration with IKEA Museum.

Spara

(0)
(0)
5 kommentarer | Translate
 Laddar