ELSA BILLGREN
VĂ€lkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklĂ€nningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. LĂ€s om upp och nedgĂ„ngar, kĂ€nslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Jag sydde en klĂ€nning đŸ§”âœ‚ïž

Hej! I fredags fick jag ett ryck och bestÀmde mig för att köpa en symaskin. VÀldigt ofta nÀr jag pÄbörjar ett nytt viktigt kapitel i mitt liv inleds det med ett ryck. Jag hittade Pontus pÄ Spy bar sÄ, började springa sÄ etc. Inga lÄnga funderingar och listor pÄ för och emot, utan snabba kÀnslor som följs med. DÀrför var det kanske ett gott tecken att idé till handling var sÄ kort. Jag har ju ofta tÀnkt att jag Àr riktigt usel pÄ att sy, om ens kunnig över huvud taget. Hur trÀr man en maskin? Det har jag knappt gjort sen syslöjden i högstadiet. Det Àr 20 Är sedan. Men sÄ kom rycket och jag började kÀnna mig pirrig. För sÄ kÀnns det ju nÀr man ska testa nÄgot nytt, som kan bli stort, för första gÄngen. Sy en klÀnning, spÀnnande. Vi var i Hemse och dÀr ligger vÀrldens gulligaste syaffÀr. Jag fick hjÀlp med vad jag behövde, som mönsterpapper, textilsax, nÄlar och resÄr, och sÄ köpte jag den enda symaskinen de hade pÄ Elon pÄ Storgatan. En Singer fashion mate 2263, med blommor pÄ.

Annons

Inspirerat av Sofie och Maja (Àlskar Instagrams kraft) tog jag fram den stora rullen med loppisfyndat tyg och i fredags eftermiddag var det alltsÄ dags.

Jag sydde en klÀnning

Jag bestÀmde mig för att försöka sy en klÀnning som jag alltid letar efter i affÀrerna. Min drömklÀnning. Enkelt A-linjeformad med mycket vidd och framför allt en stor Àrm. Jag har aldrig gjort mönster förut sÄ jag la den hÀr favoritklÀnningen pÄ pappret för att fÄ ett hum om sjÀlva klÀnningens form och storlek. Jag tÀnkte att det enklaste mÄste vara att sy just en A-linjeformad kort klÀnning utan bystveck med en framsida och en baksida som Àr likadana, sÄ pÄ det viset började jag.

Annons

Jag sydde en klÀnning

NÀsta steg var Àrmen. Jag började med att kolla pÄ Pinterest pÄ olika Àrmmönster och insÄg snabbt att jag ville ha en Àrm sÄ stor som tyget tillÀt. Dessutom har jag ju i mÄnga Ät sneglat pÄ den hÀr blusen och tÀnkte att nu Àr det dags. Nu syr jag min absoluta drömÀrm eftersom det Àr jag sjÀlv som bestÀmmer hur klÀnningen ska se ut.

Jag sydde en klÀnning

Efter lite youtubevideos lyckades jag trÀ maskinen och sen sydde jag ihop fram och baksida av klÀnningen.

Jag sydde en klÀnning

Annons

Ärmen veckade jag pĂ„ ovansidan, nĂ„lade noga och sydde fast.

Jag sydde en klÀnning

Under hela eftermiddagen och kvÀllen pausade jag dÄ och dÄ, Ät middag, tog in hönsen, nattade Lynn, sen var det dags igen. Jag började klÀnningsprojektet vid 16.45 och hÀr Àr klockan 20.39. Jag sydde fast resÄr pÄ Àrmarna, pressade sömmarna och klippte bort trÄdar.

Jag sydde en klÀnning

Sen provade jag klÀnningen, kÀnde mig nöjd och gick och la mig.

Annons

Jag sydde en klÀnning

IgÄr morse nÀr jag vaknade hÀngde den dÀr pÄ vÀggen. Jag tittade lÀnge och undrade, har jag gjort den dÀr? PÄ en kvÀll? Kan man det fast man inte kan? Vad magiskt ÀndÄ, allt man har inom sig. Alla kÀnslor av genomförandekraft, kreativitet, stolthet och lycka som man bÀr runt pÄ och sjÀlv kan lÄsa upp genom att testa nÄgot nytt man inte trodde man hade inom sig.

Jag sydde en klÀnning

SÄ klÀnningen Äkte pÄ igen.

Jag sydde en klÀnning

Annons

SÄ hÀr ser den ut.

Jag sydde en klÀnning

KlÀnning nummer 1.

Jag sydde en klÀnning

Men troligtvis inte den sista.

Annons

Jag sydde en klÀnning

NÀsta gÄng ska jag zickzacka kanterna, kanske göra en likadan i svart, kanske sy med öppen rygg och stor rosett med knyt bak? Alla möjligheter finns. Eller, iallafall möjligheter.

Jag sydde en klÀnning

Med korgvĂ€ska och sandaler. Min drömklĂ€nning! đŸ§”

63 kommentarer till “Jag sydde en klĂ€nning đŸ§”âœ‚ïž”

  1. Linda skriver: 15 juli 2020 kl 10:43

    Ojjjjjjj sÄ fin klÀnning. Ska jag ocksÄ försökta mig pÄ att sy en klÀnning? Jag har nu en symaskin stÄende:)


  2. E skriver: 15 juli 2020 kl 22:44

    JĂ€ttefin! HĂ€r kommer ett tips som du kanske redan vet men jag kör Ă€ndĂ„ för det Ă€r bra😉Jag Ă€r en glad amatör pĂ„ symaskinen men min mamma har lĂ€rt mig att alltid zickzacka, tvĂ€tta tyget och stryka det innan man syr. Detta eftersom risken annars Ă€r att allt krymper eller drar sig i första tvĂ€tten och dĂ„ blir det inte en glad amatör utan en sur och missnöjd 😉


  3. Olga skriver: 18 juli 2020 kl 23:11

    SĂ„ underbart!!


Dela pÄ:
Laddar