ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Kläder till bröllop – hyra, låna och en antik väska

Hej och god morgon! Låt oss försvinna iväg lite till en härligare plats en stund. Jag fick ett mysigt mail från Alice, vi kikar:

Hej Elsa!
Har ett önskemål om inlägg; nämligen om vad man ska ha på sig på bröllop. I år, om allt går som planerat, ska en nära vän gifta sig. Det kommer i så fall bli mitt första bröllop och jag ser så fram emot den dagen. Men alltså jag har ca. noll koll på vad man har på sig som gäst på ett bröllop (förutom att det oftast finns skrivet dresscode på inbjudan). Oavsett dresscode så vill jag redan nu fundera på vad jag kan tänkas ha på mig; hår, smink, kläder, skor – you name it! Och det är därför jag skriver till dig då jag vet att du ett älskar bröllop. Inlägget behöver inte vara riktat mot mig specifikt, men om det underlättar för dig är jag en kvinna på 25 år,ca. 155 cm lång, klär i naturfärger samt ljusare toner av rosa (tänk dusty pink) och går bara i stadiga skor. Sparsam med smink. Inspireras mycket av Leandra Medines stil med mönster- och färgmixer, men även det mer stilrena. Trivs bra med det mesta helt enkelt. Är student så har inte särskilt stor budget.
Tack för en fin blogg!
Vänligen, Alice

Annons

Åh vad mysigt med bröllop, om än i det lilla! Bröllop är ju den största samtidsmarkören tycker jag, och visst speglar bröllopen idag så som vi behöver och vill leva våra liv? Litet, intimt, äkta, nära, vackert, gott, mysigt, roligt, naturligt, utan krusiduller och bara en himla kärleksmanifestation! Underbart. Jag tänker direkt bröllop i den lilla trädgården, kanske hemma, med underbart lagad pasta till alla, ostar och kylt lätt rödvin. Detta tycker jag att du ska ha på dig Alice:

Annons

brollop

Klänning:

Angående kläder så tycker jag ofta att en klänning är det enkla bästa valet. Jag själv trivs bäst i klänning och få plagg känns liksom festligare?

Annons

När jag började hyra ut vintagebröllopsklänningar 2011 fanns det inte många ställen att hitta inspiration på. Marknaden för uthyrning av kläder och annat också för den delen var inte särskilt utbredd. Idag finns det mängder av alternativ där man istället för att äga sin klänning kan hyra den för tillfället. Myrorna, H&M, Independent kostym, ställen som sitter på klädskatter hyr ut sina plagg! Ett perfekt tillfälle att testa den typen av tjänst är väl när man ska gå på årets kanske enda bröllop? Jag tycker att Kajsa Magdalenas klädtuhyrning ser ljuvlig ut och tror absolut att du skulle kunna hitta något fantastiskt där.

Även It’s Released hyr ut finare klänningar, tex från Stine Goya och Rodebjer. Den här solgula skulle väl vara fin på trädgårdsbröllop?

Annons

På tal om Rodebjer så är hennes Dakota dress i puderrosa en perfekt klänning för bröllop tycker jag. Enkel, skön, vacker och lätt att bära även vid andra tillfällen sen. Dessutom på rea nu så kanske lite mer närmare burget.

Småblommigt tycker jag är så fint och elegant på bröllop. Har ni strosat runt inne på brittiska Sister Jane? En godisaffär för klänningsälskare. Inte allt är 100% fint, men ibland landar en siluett perfekt, som på den här mörkblå. Tänk den här med nätta slingbacks och en härlig solnedgång. Mmm.

Annons

Mer småmönstrat som skulle vara ursnyggt med en oversized kavaj över axlarna när det skymmer. Kanske ett rejält diadem till? Från stories (adlink).

I en lite högre prisklass vill jag visa er den här underbara från By Marlene Birger. Jag tycker att modellen och färgen är perfekt för ett bröllop. Så fint arbete på ärmarna, väldigt 1940-tal. Om man hittar en siluett man älskar, tex 1940-tal då, kan man också lägga in det som sökord på tex Etsy, Tradera och i Facebookgrupper som säljer vintage. I den typen av Facebookgrupper kan man dessutom efterfråga exakt vad man söker så rotar folk i sina garderober. Perfekt ju. Som att förlänga sin vänskapskrets fast över internet. För det glöms också lätt bort. Man kan ju låna av en kompis! Är man några stycken som ska grå på bröllop kan man ju ta med alternativen och prova runt.

Accessoarer & skor

Annons

Den allra finaste accessoaren på bröllop och fest generellt är en antik eller vintage aftonväska. Den liksom osar dekadent kalas! Den har troligtvis varit med på många fester, är ofta paljetterad och vackert arbetad, nätt, liten perfekt för det viktigaste och som ett litet smycke till outfiten. Har man en ny klänning är det superfint att grunda outfiten med en äldre väska, så känns den mer komplett. En antik väska finns ofta i släkten om man frågar, annars kikar jag ofta på Tradera och hittar mängder då det inte verkar vara supereftersträvansvärt just nu. Det är intressant vilket otroligt arbete man får för pengarna, speciellt när man tänker på vad en ny väska kostar. En antik väska håller också stilen i många många år. Den här ovan hittade jag på Dear Golden och titta på den här på Tradera som är över hundra år gammal, kan ju vara otrolig irl?

Skor då. Detta (adlink) är mina drömskor. Kanske lite för nätta för dig som ville ha klumpigt?

Annons

Helt vanliga ballerinaskor i mocka och läder är också en skön sko om man inte gillar vinglig klack. De slits fint över tid och går att bära vid alla typ av tillfällen. Vardag, fest, jobb. När de är lite spetsigare är de lite tuffare och mer eleganta tycker jag och inte lika söta.

Om man vill ha klumpigt tycker jag dessa från H&M var fina. 1970-talskänsla med stadigt tag om ankeln så man kan dansa!

Annons

Angående håret så vet jag ju inte hur ditt hår ser ut. Men en go to-frisyr som jag alltid tycker är fin om man gillar avslappnat men ändå vill ha uppsatt är en slarvig svinrygg. Hett med lite bar nacke och det går att göra den så rufsig som man vill.

Sen vill jag bara säga grattis till din vän. Så fint och romantiskt att gifta sig nu trots allt. Hoppas ni får ett underbart litet härligt bröllop med bara det viktigaste och närmaste. Hoppas de lever lyckliga i alla sina dagar och att du har livets kväll. Puss! 💖

14 kommentarer till “Kläder till bröllop – hyra, låna och en antik väska”

 1. Cc skriver: 24 januari 2021 kl 07:32

  Hej!
  Din spaning om bröllop tror jag inte stämmer helt. Jag tror det mest beror på att du blivit äldre och de som gifter sig i din närhet prioriterar annorlunda, kanske till och med har barn när de gifter sig. Jag är ca 8 år yngre än dig och bröllop är helt klart fortfarande en stor grej. Man ska ha: många gäster, mycket mat, fina lokaler, FEST och framförallt är det dyrt dyrt dyrt!


  1. Elsa Billgren skriver: 24 januari 2021 kl 07:33

   Hmmm, jag tänker nog mest på att det är en pandemi?!


  2. Anna skriver: 24 januari 2021 kl 09:36

   Kanhända det beror på vilka ”kretsar” man rör sig i? Bland mina vänner(eller familj/släkt) har det aldrig varit en grej med dyra bröllop utan när folk gifter sig så är det på stranden med knytis eller hemma i morfars trädgård osv. Senaste bröllopet jag var på var i en liten gotländsk medeltidskyrka, bruden höggravid, hennes två-tre närmaste barndomsväninnor hade klätt henne och fixat allt (underbara ängsblommor i håret och buketten) och de serverade sedan vid ett enkelt tårtkalas. Allt bara strålade ömhet, kärlek och liv och vänskap. Tror det är ett av de finaste bröllop jag varit på.
   Och kanhända den här pandemin faktiskt får oss att se vad som verkligen är viktigt i livet och gör att vi fokuserar mera på människor än saker/status etc? Hoppas det!


  3. Nina skriver: 24 januari 2021 kl 09:45

   Jag upplever det också så! Jag är 27 och de flesta jag känner som ska gifta sig skjuter upp sina bröllop hellre än att köra det litet och intimt! De vill fortfarande ha den stora glammiga FESTEN.


   1. C skriver: 24 januari 2021 kl 16:34

    Hej, jo självklart förestår jag att det är en pandemi… men de flesta i min ålder som hade tankar på att gifta sig 2020 har snarare skjutit upp det än att det ska vara litet och intimitet. Fokuset är främst på FEST!
    Tror att det beror på ålder, umgänget och vart i livet man befinner sig snarare än att det är en trend…


    1. Elsa Billgren skriver: 24 januari 2021 kl 16:38

     Jag tror nog även äldre vill ha fest sen när pandemin är över, men tror nog inte vi kommer gå tillbaka till hashtags och eventkänsla utan något mer privat i känslan. 🤗


     1. Sarah skriver: 24 januari 2021 kl 18:02

      Jag är också inne på att det kommer bli mer intimt. Jag själv är 27 år och tänker om jag ska gifta mig så kommer jag bara bjuda familj och närmsta vännerna på en liten liten tillställning. Varför punga ut hundratusentals kronor på en megafest när det viktigaste är att man får den man älskar? Tror inte att man blir lyckligare eller minns dagen mer bara för att det bjuds in fler gäster och att festen blir större volymmässigt.


      1. Linda skriver: 24 januari 2021 kl 20:09

       Jag gifte mig för 9 år sedan och vi hade en rejält påkostad fest med många gäster. Och det var så himla himla roligt. När vi vaknade dagen efter så var frågan båda ställde sig om vi inte får göra om allt snart igen. Jag trodde att jag skulle tycka det var kul (så klart) men inte så enormt supermegafantastiskt. Det bästa jag har lagt löjligt mycket pengar på i hela livet faktiskt. Mycket roligare än boende eller bil t ex.


 2. Alice skriver: 24 januari 2021 kl 09:48

  Gråter så fint Elsa, tack så mycket!! Som en present en söndagsmorgon. Nu har jag något att fundera vidare på… Tack! <3
  Glömde säga att mitt hår är en bra bit nedanför axlarna, så kan absolut tänka mig en svinrygg. En för mig bortglömd, men nostalgisk frisyr men som jag gärna tar upp igen.
  Ha en härlig söndag!


  1. Elsa Billgren skriver: 24 januari 2021 kl 10:00

   Detsamma Alice, hoppas det blir ett ljuvligt bröllop! 🤍


 3. Lena M skriver: 24 januari 2021 kl 10:11

  Vad mysigt med en lite bohem-romantisk stil, det älskar jag. Varför ska allt vara så storslaget, jag håller på det lilla nära och enklare bröllopet.
  Lycka till!


 4. Lisa skriver: 24 januari 2021 kl 16:32

  Ska absolut hyra nästa gång det vankas bröllop än att ännu en klänning bara hänger i garderoben!


 5. Mia skriver: 24 januari 2021 kl 21:56

  Du får gärna blogga mer om bröllop. Tex blommor och tips runt omkring. O fina klänningar. Kram. 😊


 6. Lina skriver: 26 januari 2021 kl 08:16

  Du glömde folkdräkt. Bästa plagget som passar på ALLA finare tillställningar. Speciellt högtidsdräkten som ofta har starka färger och fina material som siden . Själv var du ju urtjusig i Flodadräkt även om det var vinterdräkten .


Dela på:
Laddar