ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Min drömträdgård – välkommen in 🍃

God morgon! Idag börjar en inläggsserie här på bloggen som heter Torsdagsdrömmen! Allt började med att Johanna Bradford mailade mig en dag och påpekade det roliga och fina i att vi hade skrivit nästan prick samma drömmiga inspirationsinlägg och så kom hon på idéen att vi kanske borde göra en grej av det tillsammans? Det är ju nämligen så, speciellt i dessa tider, att man kanske sitter där på sin egen kant men en kopp kaffe och drömmer sig bort. Så sitter en likasinnad på en annan kant i en annan stad med en kopp kaffe och drömmer om samma sak. Kanske kan vi dela de drömmarna? Inspirera varandra, fantisera och försvinna iväg till en kreativ och spännande plats tillsammans. Vi kallar det torsdagsdrömmen och det vore så mysigt om ni ville vara med! Kanske genom att dela er dröm på temat i kommentarsfältet, skriva på Instagram under #torsdagsdrömmen så kan vi tipsa varandra, försvinna iväg i varandras fantasier och skapa en gemenskap, som en digital syjunta, ihop? Det vore så mysigt! Varje torsdag kommer ett nytt tema som Johanna och jag fnulat fram och idag börjar vi med det som spritter i många, nämligen trädgård! Åh, drömmen om en fantastisk trädgård har aldrig varit större. 🌿

Annons

Välkomna till min trädgård och mitt hus! Det här är framsidan. Jag bor i ett gammalt stenhus bakom en ännu äldre stenmur och här innanför grinden är ni välkomna att stiga in idag. På varje sida av den lilla jordgången ser ni mina perenner. Det är jätteverbena, lite strölupiner, massa blå iris och annat vilt och självsått. Jag lägger nämligen mitt arbetskrut på köksträdgården och tycker om när rabatterna sköter sig själva, med lite ogräsrensning. Och visst är det smart med en packad jordgång istället för grus? Som en landsväg man är sig cykla på, fast i min trädgård. Välkommen in!

Annons

Vi ska inte hänga inomhus så länge, det får bli en annan gång. Här hemma är ändå alla bord täckta av enorma kvistar och buketter som jag tar in. Nästan lika grönt inne som ute här i mitt hem.

Låt oss kliva ut på baksidan! Det är ljummen försommar i luften. Här möts vi av en rosenportal.

Med honungsros. Min favorit. Den doftar så otroligt starkt och är så vacker i färgen.

Annons

Här genom ännu en portal, yes jag har dille på portaler, ligger min stolthet! Köksträdgården! Så glad att jag får visa dig. Här bakom en skranglig grind och omringad av en häck odlar jag allt från sallad och betor till slingrig krasse och ärtor. Vill du hjälpa till och vattna så kan vi ta in lite gott till middag sen?

Bästa som finns är att skörda och laga god mat tillsammans. Det här blir nog bra. Med hemslagen aioli till och massa goda ostar!

Annons

Vi gör vacker örtfärskost av blomblad och örter från trädgården och äter på stående fot med surdegsbröd.

Och paj med körsbär från vårt enorma gamla körsbärsträd till efterrätt som får svalna på fönsterbläcket.

Här på baksidan i kvällssolen dukar vi upp och dricker en syrlig kall drink.

Annons

Vi blickar ut över päronträden och kvitten. Pontus och Lynn kör runt med traktorgräsklipparen och vår snälla granne arboristen hjälper oss att ta hand om träden.

Jag lämnar er en stund i fruktträdgården och snor med mig Lynn själv en stund för vår kvällsritual. Vi promenerar längs med den lilla stigen bort från vår trädgård.

Annons

Ner mot den lilla sjön.

Han plockar vilda prästkragar till en bukett med korta stjälkar.

Och så sitter vi här och pratar om fiskar, valar, bläckfiskar och sköldpaddor. Radar upp alla djur som älskar att bo i vatten.

Annons

En ensam näckros blommar, vattnet är grumligt och det är för kyligt för att bada. Så vi går sakta hem igen. Till en bit varm körsbärspaj, te och öppen brasa med er.

Tack för idag trädgården! Mysigt att ni ville komma förbi. 🌿

30 kommentarer till “Min drömträdgård – välkommen in 🍃”

 1. Linda skriver: 30 april 2020 kl 06:25

  Åh så mysigt inlägg att läsa såhär på morgonen när det är 1 plusgrad ute. Till helgen hade jag tänkt plantera ut mina växter som jag har förgrott inomhus, får nog vänta med det och tills dess kan jag drömma om min trädgård och läsa ditt inlägg igen. Tack för en fin blogg ❤️


 2. Kina skriver: 30 april 2020 kl 07:00

  Så mysigt man levde sig verkligen in i din drömvärld som blev min också. Ha en bra dag.


 3. Jennyw skriver: 30 april 2020 kl 07:03

  Jag älskar att drömma om trädgårdar! Och jag älskar att läsa om andras trädgårdsdrömmar, mer sånt!


 4. Elin skriver: 30 april 2020 kl 07:23

  Jag drömmer om en köksträdgård med teepee- formade spaljéer där det växer bönor och sockerärtor. Tomater och majs, och halm på marken.


 5. Amanda skriver: 30 april 2020 kl 07:24

  Mottages: tips på böcker som utspelar sig i såna här miljöer?! Måste ha mer.
  Inte nödvändigtvis en bok överfylld av miljöbeskrivningar, men mer att känslan finns där hela tiden. Handlingen och språket är viktigast.


  1. Anna skriver: 30 april 2020 kl 07:44

   Jag vill tipsa om att med Rosamunde Pilcher. Boken Snäcksamlarna tex. har denna känsla samt en medryckande intrig. Kan säga att jag läst den åtminstone 15 gånger sedan jag läste den för första gången i slutet av 90-talet.


   1. Erika skriver: 30 april 2020 kl 16:24

    Vill även tipsa om Vägen hem (också Rosamunde Pilcher). Har läst den minst en gång om året sen jag fick den, typ 1995. Låter ju helt sjukt att erkänna det för folk 😊


    1. Anna skriver: 1 maj 2020 kl 20:07

     Relaterar! Jag läser också mina favoriter av Pilcher minst en gång om året. Det är mitt livsnjut. 😊❤️


  2. Emy skriver: 30 april 2020 kl 19:51

   Allt av Jane Austen och så Love in a cold climate av Nancy Mitford ♥️


 6. Mara skriver: 30 april 2020 kl 08:07

  Fiiint! Fast haha,älskar att pojken på bilden med ”dig” och ”Lynn” ser exakt ut som Damien i ”Omen”😜


 7. Linda Bergsek skriver: 30 april 2020 kl 08:23

  Trädäcket vid dammen! Swoon! För en nybakad bloggare som just specialiserat sig på dagdrömmeri var detta inlägg mumma, så fint! http://www.curateddaydreams.com


 8. Sara skriver: 30 april 2020 kl 08:41

  Jättefina bilder! Vilka är det som tagit dem?


 9. Anna skriver: 30 april 2020 kl 09:22

  Det här var ingen höjdare om man ska vara helt ärlig. Visst är dina inlägg ofta uppstyltade men det här tar priset. Kännas bara helt igenom konstlat och krystat. Bilderna är vackra (Vems är de???) Och jag kan – tror jag – förstå tanken bakom, ännu ett sätt att fly den verklighet du inte kan handskas med eller??? (Och din verklighet verkar nu inte vara sååå himla gräslig. Om inte hela berättelsen om ett gott äktenskap med en rejäl karl, en frisk och nyter unge, mat varje dag, tak över huvudet, sommarnöje att fara till, goda vänner och kär familj med hälsan i behåll är en myt helt och hållet förstås…) Fattar inte allt detta att engagera sig i längtan och drömmar när hela världen behöver ditt engagemang här i verkligheten. Måste finnas NÅGON eller NÅGOT som är verkligt, blodigt, äkta och jordnära och levande som kan gripa ditt hjärta och mana till engagemang? Bryr du dig inte det bittersta om människors lidande i världen? Om det fattiga vars dröm endast är att ha mat för dagen? Som drömmer om att kunna ta sitt sjuka barn till läkaren (men inte kan och därför dör barnet)? Betyder dessa miljoner inte ett vitten för dig? Tydligen inte!!! Du nämner dem aldrig här. Det är som om lidande (förutom ditt eget pjoskande. med dig själv emellanåt förstås) inte existerar i din värld. Här skall bara finnas konstruerade ”verkligheter”. Ett fantasins Utopiska drömvärld där du, klädd i nån svepande klänning, med ett tillgjort leende på läpparna arrangerar blommor i ett supertillrättalagt drömhem. Fattar du inte att varje gång du väljer att drömma dig bort bland blommor och blad på påhittade rosengångar så fortsätter människor i världen att fara illa, att lida och att dö! Och att DU ELSA BILLGREN FAKTISKT KAN GÖRA NÅGOT ÅT DETTA VERKLIGA LIDANDE PÅ RIKTIGT. GENOM DITT ENGAGEMANG. GENOM ATT GE PENGAR. GENM ATT GE TID. GENOM ATT ANVÄNDA DENNA PLATTFORM FÖR ATT GÖRA MÄNNISKOR UPPMÄRKSAMMA PÅ ATT FOLK FAKTISKT SAKNAR MAT FÖR DAGEN, PÅ ATT DE LEVER I FLYKTINGLÄGER UTAN ENS RENT VATTEN. (bara för att nämna ngr exempel) Varför vägrar du befatta dig med vekligheten? Antar att denna kommentar genast tas bort av censuren som skall skydda dit ego samt se till at du inte hamnar i dålig dager, ni borde skämmas!!!!!!! Du vet du kunde varit född i Kongo, eller under en bro i Indien eller som fattig bonde i Nicaragua eller precis varsomhelst där din enda dröm skulle vara att överleva dagen, att din unge skulle överleva dagen.


  1. Mara skriver: 30 april 2020 kl 09:58

   Att du ens orkar.


  2. Elisabeth Wilkinson skriver: 30 april 2020 kl 12:13

   Hej Anna,det är bloggarens privilegium att välja
   ämne att skriva om
   Det är följarens privilegium att välja ut vilken bloggare man vill följa
   Du har inte förstått det här med bloggare & följare

   Hej Elsa, fortsätt som Du gör
   Vi som följer Dig vet att Du har också svårigheter
   som också får Dig på fall
   Det har vi alla
   Konsten är ju att göra lemonad av de sura citronerna

   kram / Elisabeth


  3. Karin skriver: 30 april 2020 kl 14:51

   Haha kolla upp vad ”censur” innebär. Hint: en bloggare är inte statsmakten. För övrigt anser jag att rättshaverister bör förses med tangentbordslås och hänvisas till den lokala anslagstavlan, där de kan posta sina långa budskap på tättskrivna sidor, i huvudsak med versaler.


  4. Maria skriver: 1 maj 2020 kl 09:35

   Förlåt men den här kommentaren var helt uncalled for. Vi gör alla vad vi kan i dagsläget för att hålla allas mod uppe o det som Elsa VERKLIGEN kan bidra med är en liten andningspaus mitt bland alla deppiga nyheter. Det är väl svinbra om alla vi som faktiskt vill tänka på nåt annat än Corona, klimatkris, flyktingkatastrof o allt annat fruktansvärt som pågår i världen en liten liten stund varje dag kan kika in här o få en liten varm paus? Jag behöver i alla fall både och känner jag, både läsa nyheter, vara politiskt aktiv, bidra till sammahället osv OCH omge mig av sådant som jag tycker är vackert, fint, mysigt o inspirerande. O va gäller andra sätt som Elsa eventuellt bidrar, med sin tid el sina pengar, det vet faktiskt inte vi. Jag bidrar på massa små o stora sätt till olika saker utan att känna ett behov av att redovisa det för allt o alla o det kanske är samma för Elsa. Tycker t o m att d känns mer genuint om hon ex stödjer ideella organisationer som räddar liv osv utan att känna ett behov av att blogga om det.


 10. E. Bodin skriver: 30 april 2020 kl 09:55

  En viss människa har missförstått allt.
  Hon ska ska nog vända sig till något annat forum
  Tönk att det alltid finns gnällspikar . Som bara klagar. Mår nog inte bra!?
  Jsg tycker det var underbara bilder. Presis vad vi behöver nu.
  Jag har alltid drömt om en trädgård..
  Mvh
  Ewa


 11. Inger skriver: 30 april 2020 kl 10:30

  Anna, den här kommentaren var ingen höjdare om jag ska vara helt ärlig. Tvärtom, det var nog det mest oförskämda jag någonsin läst.
  Sätt dig inte till doms över andra, vad de gör eller inte gör. Du har inte en aning, du ser bara en del av vad som presenteras.
  Vi har olika sätt att hantera kriser, det innersta och vad vi gör, det vet vi bara själva.
  Genom ditt sätt att skriva ser jag inte att du hjälper till att få en mänskligare och varmare värld, tvärtom.
  Agera på det sätt som du finner bäst för att lindra nöd, oro, fattigdom och ondska, men begär inte i affekt att det nödvändigtvis måste ske på ditt sätt.

  Elsa, jag blev varm i hjärtat av dina drömmar. Jag behöver drömma mig bort ibland, le och njuta av både vackra bilder och dina tankar. Förstår att det bara är en del av dig, den du valt att presentera och det är helt ok.
  Min vardag är sedan en längre tid helt i karantän, corona i familjen, en rad sjukdomar. Tunga dagar.
  Jag ser verkligheten, jag finns i verkligheten, jag bryr mig om nöden, jag försöker agera.

  Elsa, du gav mig en varm känsla idag och nu önskar jag ge den tillbaka till dig.
  Vi kämpar på, var och en på sin kant för att hjälpa och inte stjälpa vår nästa.
  Kram!


 12. Mme Fellini skriver: 30 april 2020 kl 10:37

  Men Anna, läser du inte tidningar, kollar på TV eller lyssnar på radio? Det finns väl inte en rad eller ett inslag som inte berör Covid-19 och det gäller i hela världen! Jag, dam 70+ kan inte hitta något mer lugnande och hoppfullt än att få läsa några rader varje dag om det som många av oss drömmer om, speciellt i dessa tider. Så varför måste du påtala det vi alla är medvetna om och låta påskina att andra inte gör sitt för att bistå på sitt sätt i denna svåra tid. Tror du att du vet allt om någon, genom att läsa en blogg eller ett redaktionellt inslag?
  Nej jag måste göra dig besviken, du inger inget mod eller hopp, du hjälper tyvärr inga lidande med dessa tankar och sist men inte minst, vad vet du om Elsas eller andras engagemang kring det hemska, förmodligen väldigt lite.
  Hoppas du hittar ett forum som passar dina önskningar, så vi som njuter av annat kan få göra det en stund varje dag mitt i allt elände. Vi som bor i länder med total lock-down, vi vet, hur verkligheten ser ut just idag.
  Tack Elsa.
  Mme Fellini


 13. Lisen skriver: 30 april 2020 kl 10:37

  Åh Inger! ❤️❤️❤️
  Stor kram till dig Elsa och tack för att jag fick skingra tankarna en stund med vackra bilder och fin text❣️☀️


 14. Irma Tapper skriver: 30 april 2020 kl 11:48

  Jag drömmer med dig Elsa, det behöver jag, vet att det finns en annan värd utanför, läser varje dag vad du skriver och blir så Glad att det finns hopp om värd som vi vill leva, skratta och njuta av härliga människor som delar sina drömmar och verkligheten som tillhör livet.
  Stor Kram och tack Elsa


 15. My skriver: 30 april 2020 kl 12:05

  Håller med Inger, heja heja!
  Det här är du i ditt esse, blir så full av lyckligt rus över dessa drömmar som jag också delar.


 16. Johanna Grahnjohannagrahn.se skriver: 30 april 2020 kl 14:11

  Men mysigaste inlägget jag läst på väldigt länge, snor denna idé rakt av!!!

  http://johannagrahn.se


 17. Elin skriver: 30 april 2020 kl 14:29

  Ett otroligt mysigt och inspirerande inlägg! Älskar din blogg! Och nästan ännu mer i dessa tider när du är som ett lugnande andningshål. Tack!


 18. malinmildamalin.blogg.se skriver: 30 april 2020 kl 16:07

  Jag som har gått och längtat efter att få sätta igång med trädgården hur länge som helst (jag bor i norra Jämtland, än är det ett tag kvar!), jag sitter gärna och önskar och trädgårdsdrömmer en stund! Till och med bloggar på temat! https://mildamalin.blogg.se/2020/april/torsdagsdrommen-min-dromtradgard.html


 19. Linda skriver: 30 april 2020 kl 17:35

  Vilket härligt inlägg! Det ser underbart ut och jag kan verkligen tänka mig dig i den miljön.

  Jag ser fram emot torsdagarna. Jag har nyss börjat följa Johanna också så det ska bli kul.


 20. Sigrid skriver: 2 maj 2020 kl 19:11

  Hmm jätteverbena är inte perenn 😂. Roligt när miljöpartiklar uttalar sig


  1. Elsa Billgren skriver: 3 maj 2020 kl 09:24

   Hej Sigrid! På de ställen jag läst kan den bli en perenn i landets sydliga delar, så skrattgråtemojin vet jag inte om den verkligen är på sin plats. 🙂 Kram!


 21. Marita skriver: 4 maj 2020 kl 04:16

  En helt underbar och vacker berättelse 🌼 och dessa härliga bilder till
  Man drömde sig bort en stund 🙂 som man behöver detta i vår hårda värld 🧚‍♀️
  Helt underbar, gärna mer…
  Tycker det är kul med variationen i dina inlägg 💐


Dela på:
Laddar