SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE

Annons
Annons

nya fotografi-inlägget.


 

Nu tänkte jag berätta om hur jag fotograferar. Det har ju hänt en del sen jag skrev om det sist, och på allmän begäran var det dags igen! Först ut blir fotografi-inlägget, sen kommer redigerings-inlägget. Om ni har några frågor eller något är det bara att köra, jag är ju ingen professionell fotograf, men hjälper gärna om ni undrar något om hur jag gör!
Min kamera är en Nikon D7000, och nästan det enda objektivet jag använder är ett AF-S NIKKOR 50 mm f/1.8G objektiv, som blir 75mm på min kamera. Detta innebär att det blir en väldigt tajt bild, och enligt mig väldigt vackert när man fotograferar tex mat eller porträtt! Dessutom släpper det in mycket ljus och går bra att använda inomhus eller på natten. Där jag fotograferar ofta helt enkelt!

Annons

new york, saturday.
saturday night.
moscow, first night!
new york, sunday.
Typ så.

Jag har ett annat objektiv som får åka fram ibland, ett AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED (puh!) alltså vidvinkel! Det är bra att fota inomhus med, om man vill få med mycket. Tex.

tuesday work.
sunday.
ellegalan.
ellegalan.
saturday.
date saturday.
date saturday.
lo29 (kopia)
ungefär så.

Själva kamerahuset har jag haft länge. Det är alltid lite problem med autofokuset, men annars gillar jag den mycket! Jag älskar att den filmar fint, och när det är för mörkt för att fotografera, är det ljust som en sommardag när man filmar! Här är några filmer jag gjort.

[vimeo]24309299[/vimeo]
[vimeo]24354954[/vimeo]
[vimeo]47508378[/vimeo]

Det jag tänker mest på när jag fotograferar är djup, ljus och motiv. Vi tar djup först.

nyc, second day.
country side sunday.
vintage personal shopping saturday.
vintage personal shopping saturday.
saturday in moscow!
rebecca.
påskdagen.
moscow, second day!
Eftersom mitt objektiv gör att skärpedjupet blir väldigt kort så blir det väldigt effektfullt om det finns lite djup i bilden. Jag tycker om när det händer något i förgrunden, något mittimellan och något i botten. Det får gärna vara olika material, tex sammetsdraperier som fångar ljus eller träd som skapar en allé. En platt bild tycker jag är finast ovanifrån.

lula #13, my favourites.
new amazing hair clips.
off to Båstad!
antique saturday.
new amazing hair clips.
yellow collar.
miu miu noir.
thursday night outfit.
ungefär så.

För ljuset så brukar jag oftast tänka ljuset i ryggen. Då får man inget motljus och det är lättast att fota. För motljus krävs lite mer finess, men får man in solnedgången kan det bli riktigt mjukt och fint! Fler sätt att jobba med ljus kan vara att låta det spela över bilden. Jag brukar undvika att fota mitt på dagen när det är som soligast, och tycker att det är lättare framåt eftermiddagen. En stark ljuskälla i bilden kan göra resten av fotot mörkt, så många utspridda källor, eller eftermiddagssol tycker jag är finast! Vi tittar!

my weekend.
my weekend.
drottningholms slottsteater.
boat thursday.
popaganda.
circus and house party.
chic awards and girl dinner.
roof top wednesday.
chic awards and girl dinner.
old flowers and new forties wedding gown.
guldknappen.
Ljuset brukar jag utgå ifrån när jag ställer in kameran. Jag fotograferar alltid på M-inställningen nuförtiden, dvs manuellt och gör alla mina inställningar själv. Bländagen har jag nästan alltid på lägsta, dvs 1,8 på min kamera, och så ställer jag in iso och slutartid efter hur ljust det är där jag fotar! Jag har alltid 100 i iso på dagen, och ökar gradvis under kvällen. För högt iso ger gryniga bilder, men gillar man den looken går ju det mycket bra också! Slutaren brukar jag ha på 500-8000 mitt på dagen i strålande sol, och gå ner till 30-500 när det är mörkt och kväll. Detta är ju väldigt beroende på iso och ljus då, och olika hela tiden. Jag tar alltid en testbild först för att se hur ljuset är och ställer in efter det.

Nu tittar vi på motivet! Det är ju det roliga, och svåra att hinna med! När man bloggar så vill man ju att bilden ska berätta en historia, och därför är motivet himla viktigt! Jag brukar antingen ta bilden när motivet inte märker, helst mitt i en rörelse, eller göra en tydligt uppstyltat bild. Båda funkar och passar bra ihop!

circus and house party.
the polar music prize.
guldknappen.
djurgården och gullmarsplan.
paris, friday.
new york, saturday.
last summer sunday.
paris, saturday.
vintage wedding event.
<3 anniversery.
circus and house party.
fashion week, day 1.
weekend.
thursday.
happy saturday!
thursday.
fashion week, day 1.
happy saturday!
monday party on a boat.
Man måste vara ganska snabb och modig med kameran för att fånga en person i rätt vinkel och med rätt ljus, annars är det bara att fråga, men då får man inte samma naturliga uttryck.
Förutom människor så kan man fota det man tycker är vackert, humoristiskt, knäppt, hemskt, berättade eller ovanligt. Tex.

<3 anniversery.
<3 anniversery.
I'm off to Paris!
paris!
paris!
paris!
strängnäs!
Lars Wallin exhibition at djurgården.
Jag fotar gärna sånt jag tycker är vackert, men det är ju ingen nyhet!

Utsnitt är något jag tycker är intressant, och det går verkligen att leka med! Det man vill visa behöver inte alltid vara i mitten av bilden pang på, utan kan vara precis hur som helst! Man kan fota ovanifrån, nedifrån, lågt och högt! Såhär:

Lars Wallin exhibition at djurgården.
saturday at the amusement park!
the wolf and I at the country house.
pontus! and hotell skeppsholmen.
thursday.
stormy saturday.
stormy saturday.
wednesday.

Vitbalans är en knepig grej tycker jag, jag lyckas nästan aldrig. Därför använder jag mig ofta av Kelvin-skalan och sätter vitbalansen på 2500 (alltså den kallaste temperaturen på min kamera) när jag fotar inomhus på kvällen. Den hittar jag inne på vitbalansinställningarna och längst ner. Dessutom kan man göra en egen vitbalans genom att fota på en vit vägg där man är och sen ha den som förbestämd vitbalans. Det gör man olika på olika kameror men på min tar man en bild med manuell inställning (alltså ej auto-fokus) och väljer den inne på ”förinställ manuellt” på menyn.

Många frågar mig hur man ska bli bekväm med att bli fotograferad. Det är verkligen inget enkelt och kräver mycket övning. Jag fotograferar mig själv så himla mycket att för mig är det piece of cake nuför tiden och dyker en kamera upp är jag snabb med att lägga handen på höften, blinka med ena ögat och vinka med andra! Lättast blir det om man övar in ett par poser som man kan dra fram när man behöver och veta sina vinklar. Få personer är snygga underifrån, ett skratt är fint och händerna får gärna vara med! Porträttbilder blir fina om man lutar huvudet lite på sned över axeln tycker jag, och tittar lite under lugg. Det viktigaste är att man förstår hur oerhört och fruktansvärt snygg man är och att de som kommer titta på bilden absolut kommer dö av beundran. Dessutom går det såklart att säga att man inte vill bli fotad, det är ju aldrig tvång och det måste man komma ihåg! Att äga bilden oavsett är nog det bästa, så man är i kontroll, eller helt strunta i att det finns en kamera, det går också bra! Jag föredrar det första alternativet och gör lite olika poser som jag varvar, här kommer de.

circus and house party.
a whole thursday.
sunday curls.
a whole thursday.
saturday.
wednesday outfit.
tove styrke and me.
turning 26.
sunday evening.
paris, thursday.
swedish hasbeens.
wednesday.
summer beauty products.
nice, day two continuing.
Extremt avslappnat och naturligt såklart!

Det gamla fotografi-inlägget finns iallafall här, och det om redigering här. Nästa gång berättar jag hur jag redigerar!


A new guide to my photography! Read it in english by clicking the flag, next time it’s all about editing!

(3)
(0)
(0)
15 kommentarer | Translate
 

Annons


 
 


Annons

Laddar