Annons
Annons

Röd vinbärssaft som blev lila


 

God morgon! Jag vet inte vad klockan är när ni läser detta, men hos mig är det arla morgonstund och det dimmiga ljuset letar sig fram över åkrarna till vårt fönster. Då vaknar Pontus och Lynn, och jag gör kaffe och en skål yoghurt innan jag blir upphämtad klockan åtta. Då ska ÄH-gänget och jag på utflykt. Massa fina ställen här på Gotland som jag inte besökt innan står på dagens agenda. Det ska bli kul att se!
Igår fick hela köket sin färg och de sista skåpen rök. Imorgon är sista dagen och då blir det piff, lampor, möbler och sen är det klart! Programmet sänds inte förrän senare i höst, men lite småglimtar kommer ni såklart få se innan hela köket visas där och här iom det.
Åtta dagar har vi kvar här innan vi drar igen, tillbaka mot Stockholm och hösten. Men det behöver jag inte tänka på idag, för här ska solen skina hela dagen, jag ska få gå på loppisar på arbetstid och nu är kaffet klart.
Eftersom tiden är knapp dessa tre dagar som jag jobbar kommer här ett litet kortare inlägg med recept på röd vinbärssaft. Jag frågade ju er vad man kan göra av alla sina röda vinbär och fick mängder av tips. Kanske har ni lite kvar i frysen? En av grejerna Pontus svängde ihop var denna saften. Jag tycker färgen blev så himla fin! Dessutom är den syrligt god och väldigt somrig. Roligast var när Pontus var färdig och smakade på den, räckte mig ett glas och utbrast att jag måste smaka för den var så hiiimla god. Jag tog en sipp och påpekade att det ju var koncentrat och att man måste blanda ut med vatten, hehe.
Det är min man iallafall, den obotlige optimisten. Älskar honom. Han gör saft och är nöjd jämt, vad mer kan man önska sig?

Annons


– 2 l vinbär

– 7 dl vatten
– 6 dl strösocker
per liter avrunnen saft
– 1 krm natriumbensoat per liter saft

Skölj vinbären och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg bären i en gryta och häll på vattnet. Koka under lock, ca 10 minuter. Tryck sönder bären med en slev mot grytans kant. Häll upp allt i en silställning och låt saften självrinna.
Mät saften och blanda den med socker i grytan. Låt saften koka sakta i ca 10 minuter. Skumma saften klar.
Ta lite av saften i en kopp och rör ut natriumbensoatet i det. Blanda sedan med resten av saften.
Häll upp saften i rena varma flaskor. Sätt på kork. Förvara saften kallt.

Recept från Hemmets journal. Puss!

(0)
(0)
11 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar