Annons
Annons

Saffranspannkaka med salmbärssylt och vispgrädde


 

Saffranspannkaka är det mest gotländska jag vet, fast jag är inte helt säker på om det är en gotländsk efterrätt från början. Men vad gör det, det är världens godaste och enklaste att göra! Viktigt är att man har salmbärssylt och vispgrädde till och att man gör en hel sats, så det räcker i ett par dagar! Jag gjorde min på färdig risgrynsgröt som man ju kan köpa på tub, men har man tid och ork är det ju super att göra egen risgrynsgröt!

Annons

Här kommer receptet:

– 1 kilo grötris, dvs 2 tuber
– 0,5g saffran
– 4 msk socker
– 3 ägg
– 1,5 dl vispgrädde, plus lika mycket att vispa och ha till
– 1,5 dl sötmandel
– salmbärssylt att ha till

Sätt ugnen på 175g och smörj en form med smör. Min form är ungefär 20×30 cm och det var lagom. Annars kan man använda två mindre formar.

Skålla mandeln och plocka bort skalet. Hacka mandeln fint.

Blanda saffran med socker och häll över grädden. Vänd ner i grötriset och rör runt. Knäck i ett ägg i taget och avsluta med att hälla i nästan all mandel. Rör runt. Fyll formen, strössla över sista mandeln på toppen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills pannkakan fått fin färg. Jag äter hellre en underkokt pannkaka än en torris.

Klart! En gyllene dröm att servera med vispad grädde och salmbärssylt.

Spara

(4)
(0)
11 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar