ELSA BILLGREN
VĂ€lkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklĂ€nningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. LĂ€s om upp och nedgĂ„ngar, kĂ€nslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Stora inlĂ€gget om speglar đŸ’«

NÀr jag tÀnker pÄ speglar i inredningen tÀnker jag framför allt pÄ tre saker:

– Reflektera ljus
– Addera djup
– Enkel vĂ€g till konstverk

En stor spegel i ett rum kan verkligen förĂ€ndra rummet. Är den placerad pĂ„ rĂ€tt stĂ€lle skapas en illusion av att det finns Ă€nnu ett rum dĂ€r bakom spegeln. Att det Ă€r en port in i nĂ€sta vĂ€rld.

Annons
Annons

En spegel kan ocksÄ vara det dÀr konstnÀrliga och levande elementet som adderar liv till ett rum. Kanske Àr man inte sÄ modig med konsten, vet inte var man ska leta efter ett konstverk att Àlska för resten av livet, men en speciell spegel kanske man vÄgar sig pÄ?

NÀr det kommer till speglar tycker jag att karaktÀr vinner över praktiskt och nytt. Jag Àlskar riktigt gamla speglar som ser ut att ha hÀngt i nÄgon parisisk operaentré. Som den hÀr hemma hos Marie Louise Sjögren.

Annons

Ett utmÀrkt sÀtt att reflektera den öppna spisen sÄ man ser den nÀr man stÄr vÀnd mot vardagsrummet.

Man Ă„ngrar aldrig en spegel, sa Marie-Louise till mig. Det handlar ju inte om att vilja se sig sjĂ€lv, utan om att se sitt hem i nya vinklar. I barnrum kan en Ă€ldre stor spegel bryta av mot alla roliga leksaker. Ännu finare blir det om man ”dressar ner” spegeln med ljusslingor eller girlanger. Jag har hĂ€ngt ett knippe torkad brudslöja pĂ„ vĂ„r bautaspegel i vardagsrummet tex. En spegel behöver man inte vara rĂ€dd för. Det Ă€r bara en falsk öppning dĂ€r det tidigare bara var en vĂ€gg.

Annons

SmÄ speglar kan man hÀnga lite överallt. Testa att ha dom lutade, pÄ ett skrivbord, över ett sidobord. En gammal spegel adderar inte bara konstnÀrlighet och magi till ett rum utan ocksÄ elementet vatten. Den glimrande ytan fungerar som glasvaser med vatten och blommor, tÀnda ljus och trÀmöbler. Det Àr ett sÀtt att fÄ in naturen i hemmet utan att behöva göra just det. Jag hittade lite fina gamla speglar pÄ auktion till salu just nu som jag tÀnkte att vi kunde kika pÄ. Allt frÄn riktigt gammalt till mer modernt. En spegel kan se ut pÄ mÄnga vis. HÀr har vi en senempirspegel frÄn 1851. Den skulle jag ha över ett halvmÄnebord i en hall med vas pÄ fot och ljuslyktor pÄ.

Pigtittarspeglar kan man ofta hitta pÄ loppisar och antikaffÀrer. De brukar ju sitta pÄ en pigtittare, men ibland Àr de lösa som hÀr. Enkla att addera in i en tavelvÀgg, hÀnga lite borttappat bakom nÄgon vÀxt eller titta fram bredvid en gardin. De gör inte mycket vÀsen för sig, men adderar ÀndÄ lite vÀrme och form till en kanske annars naken vÀgg. Denna Àr Karl Johan frÄn 1800-talets första del.

En stil som vi ser mer och mer av just nu i antikvÀrlden Àr art deco. Inte mycket fÄr klassas som det eftersom vi knappt hade den stilen hÀr i Sverige. HÀr har vi en art decó-spegel som skulle vara superfin bredvid ett skÄp eller kanske pÄ baksidan av en dörr in i ett barnrum.

Annons

Ännu hetare pĂ„ marknaden Ă€r speglar frĂ„n mitten av 1900-talet. De passar fint med bĂ„de designmöbler och antika detaljer. Den hĂ€r spegeln frĂ„n 1950-talet skulle göra sig perfekt i ett vardagsrum med lurvig matta, klotformade glasvaser och en drinkvagn.

Jag Àlskar speglar som för tankarna till södra delen av europa. SÄ kan man ha allmogemöbler, danska lampor och stolar och mycket lammskinn till. Den perfekta mixen enligt mig. Den hÀr franska spegeln skulle vara superfin i ett gÀstbadrum eller pÄ ett skrivbord.

Annons

Mitt hjĂ€rta klappar nog snabbast för Ă€ldre öppen spis-speglar. Åh. <3 Den hĂ€r frĂ„n 1880 skulle fĂ„ bo precis var som helst hemma hos mig.

Ju finare spegel desto stökigare rum tycker jag nĂ€stan. Den hĂ€r lilla i en barnrum eller i en garderob? Över en liten jugendbyrĂ„ i björk. <3

Annons

I en hall med bara en rottingsoffa frÄn Afro art skulle det vara fint med en pampig golvspegel som denna. Allt handlar om vad man har till. Blanda Ärtionden och mixa pampigt med enkelt.

Karl Johan-speglar Àr vackra för den Àr ett sÀtt att fÄ in varmt trÀ i ett rum. En perfekt liten spegel med björkram. SÄ fint med björk!

Det var allt om speglar för denna gÄngen.

Annons

4 kommentarer till “Stora inlĂ€gget om speglar đŸ’«”

 1. Ea skriver: 15 mars 2021 kl 17:39

  HĂ€ngde upp en större spegel i vardagsrummet nĂ€r jag flyttade in, egentligen enbart för reflektionen, för ljus och djup i rummet, men framförallt för att takĂ„sarna frĂ„n husen utanför skulle synas nĂ€r man Ă€r i rummet utan att behöva titta ut genom fönstret <3 verkligen inte i nĂ„got ”hur ser jag ut innan jag gĂ„r ut” -syfte eller nĂ„got sĂ„nt trots att spegeln Ă€r en helkroppsspegel o kanske skulle passat bĂ€ttre i en hall. MEN nu nĂ€r jag kör hemmagympa vid teven pĂ„ lunchrasterna Ă€r den perfekt 🙂 dĂ„ ser jag om jag hĂ„ller en nĂ„gorlunda rĂ€tt hĂ„llning och jag blir Ă€nnu mer peppad nĂ€r jag ser hur sportig (och svettig) jag ser ut! TakĂ„sarna har plötsligt kommit lite i skymundan spegelns tilltĂ€nkta ”funktion”:)


 2. Elsa skriver: 15 mars 2021 kl 18:41

  NĂ„got av det största som hĂ€nt mig kring inredning Ă€r nĂ€r jag fick en fullstor spegel med guldram av en som har fritidshus dĂ€r jag bodde tidigare! I samband med att vi skulle flytta sĂ„ gav de den till mig dĂ„ de inte hade plats i sitt hus. Spegeln kördes upp vĂ€l i packad och skyddad med pickup frĂ„n Göteborg till vĂ„r lilla by i VĂ€sterbotten lagom till jul! SĂ„ fint 😍✹


 3. Ellinor skriver: 15 mars 2021 kl 20:37

  Och jag har sĂ„ oerhört svĂ„rt för speglar! Har bara en enda och den Ă€r ovanför handfatet. Blir lika skrĂ€md varje gĂ„ng jag ser spöket som tittar tillbaka pĂ„ mig varje gĂ„ng jag ser pĂ„ den! đŸ€Ł


 4. Rebecka skriver: 17 mars 2021 kl 16:59

  SÄ himla fint och vÀlskrivet inlÀgg!


Dela pÄ:
Laddar