ELSA BILLGREN
VĂ€lkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklĂ€nningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. LĂ€s om upp och nedgĂ„ngar, kĂ€nslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Vad jag tycker att ni ska laga till Valborg đŸŒ±

Laga

I fredags var Mira hemma hos mig och fotade nÀr jag skulle laga en vÄrlunch tillsammans med Sofia. Det hÀr blev bland det godaste, enklaste och vackraste jag Àtit, underbart vÄriga rÀtter med primörer och annat som jag lÀngtat efter. Att fÄ laga maten med Sofia som Àr sÄ himla duktig och rolig att hÀnga med var ju inte heller trist. Helt ljuvligt faktiskt.

Annons

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Först pÄ med duk, bordstabletter och undertallrik. Högtider krÀver alla accessoarer.

Annons

Duka/Ă€ta

Laga

Duka/Ă€ta

Sen var vi igĂ„ng! Detta lagade vi ↓

Laga

Laga

Laga

Annons

Laga

KronÀrtskocka med hemslagen aioli

Sparris med brynt smör och karamelliserad citron

Krispiga rÀdisor med getost

Zucchinibruschetta pÄ surdegsbröd med getostcreme och citron

Laga

En liten primörtallrik som förrÀtt Àr kanske det hÀrligaste man kan börja med under vÄr och sommarhalvÄret. Den behöver inte tillredas utan rÄvarorna talar för sig sjÀlva. En hÀrlig tallrik man gillar, nÄgra riktigt krispiga rÀdisor som fÄtt ligga i isvatten i en skÄl en stund, nÄgra skivor fÀrskt rÄgbröd med smör och flingsalt pÄ, en bruten bit getost, jag köpte Monte Enebro. Slutligen drar man en kniv med marmelad, jag tog bergamottmarmelad frÄn Gridelli, lÀngs med ena sidan av tallriken. Flingsalt pÄ och sen servera medan folk vÀntar pÄ maten.

Annons

Laga

KronÀrtskockorna Àr stora som kÄlhuvuden nu i butikerna och jag kokar alltid mina genom att först knÀcka av stjÀlken och sen lÀgga ner dom i en stor kastrull med kokande saltat vatten, en hel skivad citron och en rejÀl skvÀtt vitvinsvinÀger. Sen tar jag aldrig tid pÄ hur lÀnge de kokar, det Àr ju sÄ himla olika varje gÄng, utan drar lÀtt dÄ och dÄ i ett av bladen och nÀr de lÀtt faller av Àr kronÀrtskockan klar.

NÀr kronÀrtskockan har svalnat lite kan man lÀgga den i en djup tallrik och bre ut den som en blomma, sÄ som de serverar den i Frankrike. I mitten, pÄ hjÀrtat, en klick smör och toppa sen med finhackad persilja och flingsalt.

Duka/Ă€ta

Hemslagen aioli Àr kanske det godaste och enklaste man kan göra! Det behövs inget mer till en god lunch Àn krispiga grönsaker, en bit bröd, ost och aioli. Du behöver:

2 Àggulor
1 finriven vitlöksklyfta
zesten av en citron
1 tsk dijonsenap
1 matsked vitvinsvinÀger
1,5-2 dl rapsolja (jag Àlskar Gunnarhögs)
En rejÀl nypa flingsalt
Svartpeppar
Klippt krasse

Rör ihop Àggen, vitlöken, citronzesten, dijonsenapen och vinÀgern i en skÄl. HÀll i rapsoljan i en tunn tunn strÄle medan du vispar tills aiolin tjocknar. Smaka av med salt och klipp över krasse pÄ slutet. Toppa med nymalen svartpeppar.

Annons

Duka/Ă€ta

Till bruschettan behöver du:

2 skivor rostat surdegsbröd
1 liten zucchini tunt skivad i mandolin
200g fÀrsk getost eller chevrefÀrskost, gÀrna riktigt krÀmig
saften och zesten frÄn 1 citron
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Skiva zucchinin supertunt i en mandolin. Riv ner citronzest och pressa över citron. Ringla över olivolja och blanda runt. LÄt stÄ i nÄgra minuter. Rosta tvÄ skivor surdegsbröd och bre pÄ getfÀrskost. Toppa bruschettan med zucchinin och avsluta med salt och peppar.

Laga

Laga

Duka/Ă€ta

Annons

Till efterrÀtt Ät vi en ljuvlig pÀron och aprikostartlett med fÀrskost som Sofia kommer dela med sig av receptet pÄ sin blogg imorgon.

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Sen dukade vi upp allt det goda.

Duka/Ă€ta

Annons

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Började med primörtallriken, sen Ät vi kronÀrtskockan som vi ringlade lite aioli över. Sen sparrisen, som bara gÄtt nÄgra minuter i brynt smör i pannan tillsammans med en delad citron som karameliserats, zucchinibruschettan, vinet och efterrÀtten Äts pÄ stÄende fot.

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

Annons

Duka/Ă€ta

Duka/Ă€ta

SĂ„ himla gott och trevligt! Glad Valborg alla. 🍃

29 kommentarer till “Vad jag tycker att ni ska laga till Valborg đŸŒ±”

  1. Sofie skriver: 30 april 2020 kl 15:49

    BÄde ser ut och lÄter fantastiskt gott! Sen Àr ju ni sÄ fantastiskt tjusiga i era vita kreationer, ni blir som en hÀrlig skir kontrast mot den rustika maten. <3 OcksÄ gillar jag verkligen de rörliga bilderna, sÄ levande och kul! Trevlig Valborg! <3


  2. Ann skriver: 30 april 2020 kl 16:01

    Ser jÀttegott ut, men lite fundersam kring att ni Àr likadant klÀdda? Ni Àr ju inte barn, utan vuxna.? MadickenkÀnsla, men hon var ju ett barn


    1. Sofia Wood skriver: 30 april 2020 kl 16:10

      Ett roligt sammantrÀffande bara och nÄgot att skratta Ät att vi rÄkade vara sÄ lika! Men knappast vÀrt att Äka hem och byta om för var min kÀnsla i alla fall.


    2. KLARA skriver: 30 april 2020 kl 16:21

      Sicken trist kommentar. Suck pĂ„ att det ska finnas regler bara för att man Ă€r vuxen. Hylla varandra kvinnor dĂ€rute istĂ€llet för att skriva trista kommentarer. Sofia och Elsa, jag Ă€lskar er. Önskar att jag och min vĂ€n ocksĂ„ rĂ„kar klĂ€ oss likadant. VĂ€nligen, en pĂ„ 37 Ă„r.


    3. Annakins skriver: 30 april 2020 kl 16:32

      Haha, det var nog knappast planerat? Som i sjuan dÄ, vad ska du ha pÄ dig frÄgan var obligatorisk. Det hÀnder ofta att jag och min bÀsta vÀninna har tÀnkt i samma banor och klÀtt oss, inte lika, men med samma kÀnsla, nÀr vi trÀffas. Lika barn leka bÀst! Det blev ju fint pÄ bild.


  3. Frida skriver: 30 april 2020 kl 16:34

    Åh sĂ„ hĂ€rligt!! SĂ„ proffsigt med de rörliga bilderna!! <3


  4. Kikkikikkisandstrom.blogg.se skriver: 30 april 2020 kl 16:57

    Mamma mia sÄ gott! Skulle ha vÀntat med att lÀsa inlÀgger till efter middagen Vi ska premiÀrgrilla förresten. NU sÀtter vi igÄng. Ha en fin Valborg!


  5. Stina skriver: 30 april 2020 kl 17:17

    Hej Elsa, tack för en mysig blogg! Är en ganska ny lĂ€sare, sĂ„ ifall du redan svarat pĂ„ den hĂ€r frĂ„gan 100 gĂ„nger innan: förlĂ„t! Men jag undrar varför du aldrig visa resten av lĂ€genheten, som hall, barnrum, badrum. Kan dock ocksĂ„ förstĂ„ om du vill inte visa just barnrummet. Tycker du gör det bra att visa det mysiga med familjelivet utan att exponera ditt barn för mycket.


    1. Elsa Billgren skriver: 30 april 2020 kl 17:23

      Hej Stina! VĂ€lkommen! đŸ€— Jag visade hela lĂ€genheten i en live jag gjorde nyss, det kommer fler! Men i foto visar jag det som jag kĂ€nner för i stunden. Kram! ❀


      1. Stina skriver: 1 maj 2020 kl 13:23

        Tack för svaret, sÄ snÀllt av dig! Ska kolla nÀsta love, sÄ nyfiken pÄ resten av lÀgenheten!


  6. SB skriver: 30 april 2020 kl 18:38

    Älskar din blogg och alla bilder men lite trist med vuxna kvinnor som twinnar i vita sĂ€rkar och oborstat hĂ„r…saknar din gamla still lite. Sorry.


    1. Elsa Billgren skriver: 30 april 2020 kl 22:41

      Smaken Ă€r som baken! Har aldrig kĂ€nt mig finare. đŸ€—


  7. Ninni skriver: 30 april 2020 kl 18:59

    Å jag undrar sĂ„Ă„Ă„ var Sofias vackra klĂ€nning kommer ifrĂ„n? (Din fina klĂ€nning, Elsa, Ă€r tyvĂ€rr slut online)


    1. Elsa Billgren skriver: 30 april 2020 kl 22:40

      BĂ„da Ă€r frĂ„n stories. đŸ€—


  8. Madeleine skriver: 30 april 2020 kl 19:50

    Ni ser fantastiska ut, maten ser överljuvlig ut! Drömlunch med drömtjejer. Kram


  9. Laila skriver: 30 april 2020 kl 20:23

    Need instruktioner över hur en gör för att fĂ„ till kronĂ€rtskockan sĂ„ dĂ€r. AlltsĂ„ jag menar som förklarat för ett barn. Älskar smaken av kronĂ€rtskocka men jag fattar ju ingenting av hur en gör. Jaja koka osv. men sen dĂ„? VadĂ„ bre ut som en blomma? Mvh nybörjare


    1. Elsa Billgren skriver: 30 april 2020 kl 22:39

      LĂ€gg den i en djup tallrik och tryck ut bladen Ă„t alla sidorna nĂ€r den Ă€r kokt bara! Testa sĂ„ förstĂ„r du sĂ€kert! ❀


      1. Karin skriver: 1 maj 2020 kl 09:17

        Haha, jag undrade samma. För visst har skockan en massa ”trĂ„dar” lĂ€ngst in? Rycker du bort dem? Det ser sĂ„ gott och fint ut, tack för hĂ€rliga recept.


  10. kerstin skriver: 30 april 2020 kl 21:51

    FÄr iland kommentarer om att man Àr en gammal sur kÀring, men pÄ denna bloggen och flera andrà bloggar. DÀr öser man ut sin frustration,som nÄgon annan nÀrstÄende sÀkert skulle fÄ. Men det Àr lÀttare att ge skit till nÄgon utomstÄende, SÄ tÀnk till innan ni kommenterar era elaka kommentarer. DÄ Àr ni alla sura kÀringar. Det tycker ni vÀl om att vara, det verkar sÄ. Elsa! Du Àr en fantastiskt person, med en förmÄga att inspirera och fÄ flera av i dessa tider att mÄ bra. Tycker sÄ mycket om Dig i alla dina inlÀgg. NÄgot som jag har svÄrt att förstÄ, varför gÄr man in och lÀser hÀr om man bara vill slÄ ner pÄ personen . Det Àr som pÄ tv, finns en pÄ och av knapp. Ingen tvingar nÄgon att titta eller lÀsa. Som tur Àr .


  11. Emilie skriver: 30 april 2020 kl 22:20

    Hej! Dina sovrumslampor frÄn svensk tenn. Hur fÀste ni upp dem? SÄg ut pÄ en bild som att de saknade bakstycke?
    Mvh Emilie


    1. Elsa Billgren skriver: 30 april 2020 kl 22:38

      Vi fick trĂ€bakstycken pĂ„ svenskt tenn som vi skruvade upp pĂ„ vĂ€ggennoch sen fĂ€ste dom i. đŸ€—


  12. Gabriella skriver: 1 maj 2020 kl 00:28

    Men lÀgg av vad gott det ser ut!!:)


  13. Åsa skriver: 1 maj 2020 kl 07:14

    Jag Àlskar att ni har liknande klÀder och tvillar runt.!


  14. Ebba skriver: 1 maj 2020 kl 07:39

    Haha sjukt att nÄgon kan störa sig pÄ att ni liknar varandra i stil.
    TĂ€nkte att ni Ă€r SÅ gulliga och jag Ă€lskar nĂ€r jag rĂ„kar matcha med mina bĂ€stisar.
    Din stil har aldrig varit mer trÀffsÀker Àn nu. Kram!


  15. Emma skriver: 1 maj 2020 kl 09:07

    Hej finaste Elsa! Jag Àr sÄ nyfiken pÄ Lynns rum, nÀr kommer vi att fÄ se det? Kramar


  16. Elin skriver: 1 maj 2020 kl 22:09

    Men… fĂ„r inte Mira ocksĂ„ sitta med och Ă€ta? Är det fotografens hĂ„rda lott i livet?


    1. Elsa Billgren skriver: 1 maj 2020 kl 22:50

      Jo sĂ„klart! Men det Ă€r svĂ„rare att fota. 🙂


      1. Elin skriver: 11 maj 2020 kl 20:07

        Haha, blev sĂ„ ledsen för hennes skull nĂ€r det bara var dukat för tvĂ„, men dĂ„ kan jag pusta ut dĂ„ 🙂


  17. Sara skriver: 2 maj 2020 kl 17:03

    Ljuvliga bilder!
    FÄr jag frÄga var de vackra tallriksunderlÀggen kommer ifrÄn?
    Mvh Sara


Dela pÄ:
Laddar