Meny
Annons

om fotografi.

Nu tänkte jag berätta lite om hur jag fotograferar och redigerar. I det här första inlägget börjar vi med själva fotograferingsbiten så tar vi redigeringen en annan gång.
Jag är ju ingen professionell fotograf på något sätt, utan det här blir bara som en liten redogörelse av hur jag gör. Jag älskar att läsa om olika redigeringsknep, men i slutändan är det ju bara övning och en vettig kamera som räknas. Fast några få tips på vägen är ju aldrig fel! Först och främst så fotar jag oftast med inställningen som heter P, ibland har jag M, men aldrig någon av de andra.
Jag har en Nikon D7000, och tycker att den är väldigt bra. Den kostar ungefär 10 000 kronor och är min tredje kamera sedan jag började blogga. Det går att filma i HD men den och så är iso-ljuskänsligheten väldigt hög. Jag använder i princip bara ett objektiv. Det är ett fast objektiv på 35 mm, med en f/1.8G bländare som kostar strax under 2 000 kronor. Det betyder att det inte går att zooma med det och att det lätt släpper in mycket ljus. Det gör det extra bra för att ta bilder på kvällen, inomhus och på personer, sånt som jag gör ofta!
till exempel här.
Objektivet är mycket bra för porträttfotografi också.


som här. Jag är mycket nöjd, men är såklart sugen på lite andra objektiv för större möjligheter, men det kommer snart!
När jag fotograferar brukar jag tänka på lite olika saker. Viktigast, om man drar ner det till sin essens, är nog ljus, djup och motiv. Vi börjar med det förstnämnda.

Ljus.Innan jag tar en bild kollar jag alltid var det är för ljus, sen anpassar jag mig. Jag har nästan alltid ljuset i ryggen men kan ibland ta en bild i motljus för att få den effekten medvetet, som i översta bilden. Jag fotar helst inte i direkt solljus, mörk skugga eller mitt i natten. Bäst ljus tycker jag det är på morgonen eller i skymning. Då är det lättast att fotografera och man får inte svåra skuggor. Om man inte vill leka med ljuset (typ använda sig av  ljus som sirlar in genom fönster eller persienner) är det alltså enklast att fotografera med solen i ryggen, utomhus och på morgonen, eller eftermiddagen.
En annan sak jag brukar titta efter är djup i bilden.

djup.


Då menar jag att det finns något i förgrunden, något på mellanlångt avstånd och något långt bort. Det ger ögat mycket att titta på och känslan av att man är lite gömd och tittar på något som pågår, långt ifrån en studiomiljö.
En sista grej är motivet, det känns ju lite självklart sådär, men är ju viktigt.

motiv.


Motivet blir nästan alltid bäst om det inte vet att man fotar. Ett samtal, en kattblick eller en förfestdans. Motivet ska ju skapa innerligheten tycker jag, och allt det andra bara förstärka.
Sånt som jag tycker om är flyktiga saker som en vindpust, eller tvärtom, något väldigt uppstyltat.

stilleben och ögonblick.


Jag fotograferar gärna blommor, de är så levande och ger en fin stillebenkänsla. Människor är ju också såklart underbart, men helst ska de inte se att man har kameran, vilket är lite svårt när min kamera är mycket stor och otymplig. Jag frågar aldrig om jag får fota. Jag bara drar upp kameran, har den inställt på att ta många bilder snabbt i följd, och så tar jag kanske fem-tio stycken på varje motiv. Då brukar iallafall en bli skarp och så har van några olika varianter. Jag drar hellre upp kameran än inte, så oftast hänger den på min axel. Jag brukar nästan alltid bestämma mig för om jag ska fotografera kvällen eller dagen innan jag går hemifrån. Då har man det siktet inställt inom sig och tenderar att se fler vackra saker än om man bara har kameran med sig i väskan.
En annan sak jag brukar tänka på när jag fotograferar är utsnittet.

utsnitt.


Man behöver ju inte alltid ha motivet på det självklara stället i bilden. Även vinkeln kan ju vara på lite olika sätt.

ovanifrån.Jag tycker att ovanifrån ger en väldigt snygg tvådimensionell effekt. Som en målning, eller att man spionerar ovanifrån. Det kräver dock att man vågar ställa sig på stolen på modefesten och fotografera, men det vet ni att jag gör.
Om man ska fota på kvällen eller i mörka rum blir det lite knepigare. Jag håller fortfarande på att lära mig ställa in bländare, iso och exponeringstid så det blir fint, men det är ju olika för varje miljö också.

mörkerfoto.
Om jag befinner mig på ett mörkt ställe brukar jag öka isot lite och sen dra ner till -0.3 eller 0.7 på symbolen som ser ut så här: +/- på översidan av kameran. Vad det betyder är jag inte helt säker på (tror det är slutartid och bländar-kompensation?) men det får jag helt enkelt lära mig. Iso-antalet hjälper bilden att bli ljusare, fast ju högre antal man har desto brusigare och kornigare bild. Normalt har jag väldigt lågt iso-antal, typ 400, men på kvällen kan jag dra upp den till 1600 ibland.
Jag letar iallafall alltid efter en stark ljuskälla när jag fotar i mörker. Ett ljus, eller kanske en mobillampa som på bild nummer två. Om det är mycket blått i rummet kan ett varmt levande ljus ge bra ljus, eller en kall datorskärm om man är i ett stängt rum med varma toner.
Nästa grej är att fota sånt som rör sig. Lite suddig bild i fart är väldigt fint tycker jag! Då kan man leka med slutartiden också för att få olika suddighet.

slutartid.

På de övre bilderna har jag kort slutartid och på de två sista har jag längre, så effekterna blir olika fast det rör sig på alla bilder. Här får man öva sig fram. Svårast är nog ändå att vara redo med kameran när det händer något och inte vara rädd för att chansa. Hur lång slutartiden är blir ju lite på slump, om man inte förberett sig på duvfoto.
Sist ut är vitbalans. Jag tycker kanske att det är viktigaste grejen. Oftast har jag på auto, men befinner jag mig i ett mörkt rum, eller någonstans utan dagsljus brukar jag ställa in vitbalansen manuellt. Då tar jag en bild på något vitt i det rum jag sen tänkt fota, typ en vägg, och så sparar jag den i kameran och har den förvalt under kvällen. Funkar superbra om man till exempel ska fota en fest eller mat, då färgerna verkligen kommer fram skarpt.

vitbalans.

Jag brukar ta en vitbalans som lutar lite åt det blå hållet, det är oftast lättare att snygga till i redigeringen sen, och vackrare tycker jag. Just nu har jag samma vitbalans inställt som jag alltid plockar fram när jag är inomhus på kvällen, sen kan man välja att gå lite åt det blå eller gula hållet på färgkartan i kameran om det behövs. Hur man ställer in vitbalans är olika på alla kameror men jag går in i menyn, väljer vitbalans, skrollar ner till ”förinställ manuellt”, trycker på minustecknet, sen ställ in och så tar jag en bild på något vitt. Det här kam man läsa om i sin manual. När man fått in en snygg vitbalans blir bilden en helt annan grej. Det mystiska och ”krispiga” kommer fram, och som det låter, det vita blir vitt på riktigt.
Nästa gång ska jag berätta hur jag redigerar. Undrar ni något är det bara att fråga i kommentarsfältet såklart, men som sagt, jag är verkligen ingen fotograf, bara helt självlärd genom bloggen och med klurigare och klurigare kameror. <3


Here’s my guide to photography! I’m not a professional, this is just my way of doing things. Hope you find it interesting! Ask me if you have questions, and next time, I’ll talk about editing! Click the flag for english.

50 kommentarer
 • Emelie

  Elsa, du är ju helt fantastisk! Vilket jättejobb du lagt ner! Är så roligt att läsa, tusen, tusen tack! Jag har redan dragit fram min kamera för att leta upp canons manuella inställning av vitbalans! Och så fantastiska bilder! Blir så glad av din blogg, så fin är den!

 • http://designerdrommar.wordpress.com/ Hanna

  Inte för att vara kritisk, men jag blir förvånad över hur många bloggare som ändå är kända för sina bilder, som fotar på P-läget och inte kan sina inställningar.
  Det första jag lärde mig när jag började fota är att P-läget är uselt. Själv skulle jag aldrig utgå från ISO, eftersom man då i princip bara har kontroll över hur grynig bilden blir. Istället vill jag ha kontroll över hur mycket ljus som kommer in i kameran, och kör därför alltid på Av/A eller Manuell.

 • http://ramlad.blogspot.com/ lina

  åh vilka bra tips! jag har nästan alltid bara automatiska inställningar (utom ISO) men nu blev jag sugen på att trixa mer :)

 • elsa

  hanna: man lär sig medan man övar. Om jag är känd för mina bilder har jag inget med att göra. Jag bara bloggar på och övar. Som sagt, det här är hur jag gör. kram.

 • http://melwabythegarden.blogg.se Melwa

  Åh, jättebra och intressant inlägg!

 • http://ebbochflod.blogg.se EBB & FLOD

  Älskar såna här guider. Det där om vitbalansen hade jag ingen koll på. Tycker ofta mina bilder blir så gula och jag vill ju ha crispy crisp! Nu ska jag hem och kolla hur min kamera funkar.

 • Ida

  Tack Elsa! Jag har försökt läsa fotoguider många gånger. Att alltid köra autoläge på sin fina kamera, som jag gör, känns riktigt dumt.. Skönt med en guide från någon som faktiskt inte kan alla funktionerna, går på känsla och erfarenhet och (ändå) får till fantastiska bilder! Det här inlägget hamnar direkt bland Favoriterna. :) Mycket inspirerande! Ser fram emot redigeringsinlägget.

 • http://stiligaemilia.blogg.se Emilia

  superbra tips, tack vad rar du är som delar med dig!
  jag försöker ta fina bilder men oftast blir de gula och suddiga, trots att jag har en ”bra och dyr” kamera. Nu kanske de blir bättre!

 • sofia

  Tack så mycket för din info, vill även såklart läsa om redigeringen, tack och du tar fantastiska bilder! :D

 • http://langme.blogspot.com Melissa

  Oh! For et bra innlegg:) Det tredje bildet fra bunnen var forresten veldig fint!

 • http://secondhandstyle.blogg.se lea

  Fantastiska bilder!

 • http://emmasfotografi.blogspot.com Emmas Fotografi

  Kan rekomendera böckerna va scott kelby för alla som vill ha konkreta tips och inte så mycket snicksnack runtikring… mer ”såhär tar du en bild i solnedgång”

  Mycket bra!!

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163609622

 • http://petraandersson.se Petra

  Du tar riktigt bra bilder. Dom är inte helt perfekta men det är just det som är så bra med dom. Där är så mycket känsla och dom skapar en berättelse! LOVE!!! :D

 • http://leopardandlipstick.blogspot.com/ Hannah

  Great post, I am after a camera (when I have money) and this has definitely helped. Your photos are always so lovely.x

 • Nykomling

  Jag älskar dig! Det här stycket var det bästa jag någonsin läst när det gäller fotoskolor! Tack!!!

  ” brukar jag öka isot lite och sen dra ner till -0.3 eller 0.7 på symbolen som ser ut så här: +/- på översidan av kameran. Vad det betyder är jag inte helt säker på (tror det är slutartid och bländar-kompensation?”

  Är SÅÅÅÅ trött på alla som tjatar om att man skall ställa in allt till höger och vänster utan att man har en chans att hinna med eller förstå varför (eller få ned kameran i de värden de pratar om).

 • http://magpiesatsunrise.blogspot.com/ Annika

  jättebra inlägg Elsa! Bra nivå och fantastiska bilder. Har alltid gillat att fota men på sista tiden har jag lite tappat sugen, det har blivit så mycket enklare att ta med iPhonen istället för klumpiga jättekameran. Men nu fick jag lite ny inspiration! Tack! :)

 • http://anneliepop.blogg.se Annelie

  vilken bra redogoring :-)

 • http://jessicaochlivet.blogspot.com Jessica

  Tack för ett mycket inspirerande inlägg :) Hittade hit från BK, fattar inte att jag inte följt dig tidigare, jag följer Sandra Bs blogg slaviskt så jag antar att jag kommer gilla din med :)

  En sak jag undrar bara för jag har också ett fast objektiv, när du tar självporträtt, hur ställer du in den då? För jag tycker det är jättesvårt att hitta rätt skärpa i lilla gluggen. Vrider du och chansar och vrider lite till och hoppas på att skärpan är rätt inställd?

  Tack på förhand!

  Kram JEssica

 • http://rebeccaarehn.blogg.se Rebecca

  Gud vad många fina bilder!

 • http://sostrenesuse.blogspot.com Synne

  For en fin gjennomgang! Du har helt klart stort talent for fotografi, og det er kjempefint med noen tips!

 • http://www.kitteninlove.blogspot.com Kitten

  Vilket intressant och inspirerande inlägg! Jag har alltid gillat dina bilder så det var givetvis intressant att läsa om hur du gör. Själv tror jag att inställningarna och att man vet terminologin inte alls är lika viktigt som att ha öga för vad som blir bra på bild och inte. Du har definitivt ett sådant öga ;) Tack för att du delar med dig!

  P.s. +/- står för över/under-exponering d.s.

 • http://youmeoui.blogg.se Nora

  Bra tips!

 • Karin

  Jag har velat kunna ta bättre foton så länge nu men är inte bra med alla tekniska inställningar. Detta var mer handfasta tips och så himla inspirerande, tack!

 • jenny

  Jättebra tips! Tack Elsa!! :)
  Och fina Alek fick du med där :)

 • http://nathaliesaviluoto.tumblr.com nathalie

  tkr du gav riktigt bra tips elsa! mer sånt! :*

 • Johan

  Hej! Bra guide! Tips angående din sista punkt om vitbalans: om du ställer in kameran på att spara bilderna i så kallat ”raw”-format istället för jpg så kan du ställa in vitbalansen i ett redigeringsprogram i efterhand. Du kan alltså aldrig få ”fel” färger i bilderna. (Det finns även ett antal andra fördelar med raw-formatet.) Nackdelen är dock att bildfilerna tar upp större plats på minneskortet, men med dagens billiga minneskort är det oftast inte något problem.

 • http://pfllw.devote.se Lovisa

  gud vilka bra tips! ska ta dem till mig, älskar att fota!

 • http://frocktasia.blogspot.com/ Jennie

  Vilka kanon bra tips, tack sa mycket for inspirationen. Jag ar en valdigt lat amator fotograf, sa det blir mycket ”point & shoot” bilder for mig men du har verkligen talang for fotografering, dina bilder ar valdigt vackra.
  kramis,
  Jennie

 • http://sagolikaerica.devote.se påfågeln

  så himla många bra tips! älskar hur du alltid lyckas fånga ljuset så bra i dina bilder, ska ta det till mig och försöka lyckas lite jag också!

 • http://inyx.blogg.se/ Cecilia

  Fotar du i RAW undrar jag då? Sicken kvalitet <3 Jag älskar dessutom redigeringen som camera raw i CS Photoshop erbjuder, där kan man bland annat kan fixa vitbalansen på 5 röda. Älskart! Nyfiken på din redigerings teknik.

 • http://www.ejutgivetmaterial.se Leila

  Jättebra inlägg Elsa! Så mkt lättare när ”noviser” förklarar än experter. Canon!

 • http://www.sofiesvillaviola.blogspot.com Villa Viola

  Det här inlägget passar perfa för mig just nu eftersom jag i skrivandets stund försöker lära mig min systemkamera. Och dina tips och råd förenklar det för mig. Så tackar!

 • http://imagerecycled.blogspot.com/ image recycled

  Väldigt bra förklarat, tack!

 • http://hedberg-elin.blogspot.com/ Elin

  Sköna bilder och riktigt bra info. Fick lust att plocka fram min gamla systemkamera och börja fota!

  Gå förresten in på min blogg för att tävla om EN BILJETT TILL ARVIKAFESTIVALEN!

  http://hedberg-elin.blogspot.com/2011/06/tavling_23.html

 • http://www.lillastuga.blogspot.com Ester

  Tack för tipsen! :-)

 • Nemere

  Den blonda killen med sliten jeansjacka…är det han som spelade Harry i Lilla Jönssonligan?

 • elsa

  nemere: jajamensan. puss

 • http://malinwidstrom.blogg.se Malin

  jätte fina bilder + blogg .. :)

 • http://homestylist.blogg.se Homestylist

  Fina bilder.

 • http://interruptedfashion.blogg.se Jeanette

  Verkligen fin inspiration. Kanon bra inlägg ♥

 • Carlos

  Ursäkta, men du får det att låta som att du faktiskt _kan_ fota över huvud taget :-) Det kanske kommer som en nyhet för dig, men det kan du alltså inte.

  Även för hobbynivå finns otroligt många misstag att anmärka på, så det är väldigt pinsamt att du försöker redogöra för hur du gör när du fotar.

  Det är ungefär som om jag skulle blogga om hur jag lyckas få maten så vidbränd och översaltad :-) Men det är inget jag gärna skyltar med.

  Men visst, det kanske finns någon liten hipster som känner sig inspirerad efter att ha läst det!

 • elsa

  carlos: Uppenbarligen är det intressant, och inte så pinsamt alls tycker jag. Du har uppgett samma emailadress som den här killen som frågar tjejer om de säljer sina trosor på nätet: http://bit.ly/mrfBov, bara så att du vet.

 • http://www.bojaka.se/lpp Louise

  hahaha go Elsa!!! Roligaste ja läst! hahahahaha

 • http://josefinewiewegg.weebly.com josefine

  Hej! Den bilden med skrattande människor under ”slutartid” innehåller väl en viss kille som var med i lilla jönssonligan som liten…? visst har jag rätt?!:)) var bara tvungen att fråga…
  härlig blogg förresten!

 • Pingback: om bildredigering. | Elsa Billgren()

 • http://poemo.blogg.se Rebecka

  Pinsamt kille den där ”Carlos”. Jag räknas enligt folk som fotograf för att jag ibland får betalt för att fotografera ( vilket jag älskar över allt annat) och Elsa jag fullkomligt ÄLSKAR dina bilder. Du har en känsla för form, färg ljus och de där vackra ögonblicken som många tyvärr missar. Jag vet inte alls vad han syftar på eller är vill jämföra dig med, men jag vill passa på att säga att du verkar vara en himla fin person som jag faktiskt beundrar! Din blogg är OTROLIGT inspirerande :)

 • Pingback: Jag vill ha en kamera, nu! « marpan's wordpress()

 • Pingback: om bildredigering 2.0 | Elsa Billgren()

 • Pingback: om att fota. | Elsa Billgren()

 • Pingback: Nya fotografi-inlägget, en repris. | Elsa Billgren()


AnnonsAnnons


Annons


Annons
Mobilsajt: / AV