ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

3 recept till påsk – blåbärstoast, lemon curd och granola 🥄

P?sk med Elsa Billgren

P?sk med Elsa Billgren

Hej! Hur mår ni? Hur var er långfredag igår? Min lillebror Sigge fyllde 30 så vi var hemma med familjen och åt middag tillsammans. Och på tal om mat! Här kommer tre recept som jag gjorde härom dagen när Mira var här och fotade mina påskförberedelser. Tre recept som funkar lika bra hela året och som jag hittat hos Fredrik Bille Brahe som delar med sig så underbart av sina bästa recept på Instagram.

Annons

P?sk med Elsa Billgren

Annons

En av paradrätterna på Apollo bar i Köpenhamn är deras klassiska blåbärs och ricotta toast. Den ville jag testa att göra och det blev en enkel, vacker och ljuvligt god rätt att äta på festligare frukostar, som brunch eller fika. Först ut är sylten:

– 125g färska ekologiska blåbär
– 1 msk socker
– 3 små kvistar citrontimjan (jag tog vanlig timjan)
– 1 msk vatten
– zesten från 1/3 citron

Låt allt snabbt koka upp i en kastrull och låt sen puttra tills blåbären gått isär och sylten är glansig och krämig.

P?sk med Elsa Billgren

Annons

Blanda sen ihop ricottagrädden som ska vara på det rostade brödet.

– 4 msk ricotta
– 1 msk vispgrädde
– 1 msk socker
– 1 nypa flingsalt
– citronzest

P?sk med Elsa Billgren

Blanda blåbärssylten 1/4 med 3/4 färska blåbär i en liten skål.

P?sk med Elsa Billgren

Annons

Klicka ut generöst med riccottakräm och blåbär på en skiva rostat bröd. Jag tog Sebastiens sesamtoast från Söderhallarna.

P?sk med Elsa Billgren

Toppa med lite blad av timjan, pyttelite olivolja och citronzest. Klart!

Till detta ville jag göra en lyxigare och påskig yoghurtskål med lemon curd och granola som jag gjort dagen innan.

P?sk med Elsa Billgren

Annons

Så jag la krämig turkisk yoghurt i botten på en liten skål.

P?sk med Elsa Billgren

P?sk med Elsa Billgren

Sen en stor klick av Fannys hemgjorda lemon curd.

Fannys lemoncurd:

– 100g smör
– saft och zest från 2 citroner
– 2 dl socker
– 2 ägg

Annons

Smält smör i en kastrull. Vispa ägg och socker i en skål. Blanda ner äggsmeten i smöret tillsammans med citronsaften och zesten från två citroner. Rör ihop på låg värme, det får inte koka, tills det tjocknar. Häll ner i en ren glasburk.

P?sk med Elsa Billgren

Granolan utgick jag från Fredrik Bille Brahes recept (som ni hittar här) men gjorde en egen variant efter det jag hade hemma.

Granola med hasselnötter, olivolja och kanel

– 5 dl havregryn
– 1 dl grovhackade hasselnötter
– 1 dl grovhackade valnötter
– 1 dl pumpakärnor
– 3 msk sesamfrön
– 2 msk kanel
– 1/2 tsk äkta vaniljpulver
– 1 tsk flingsalt
– 3/4 dl honung
– 1/2 dl olivolja

Annons

Koka upp olivoljan och honungen snabbt i en kastrull. Blanda alla de torra ingredienserna på en plåt. Ringla över honung och olivolja och blanda runt så allt blir täckt. Rosta i ugnen i ca 10 minuter på 175°C. Rör runt efter halva tiden.

P?sk med Elsa Billgren

P?sk med Elsa Billgren

Slutligen finhackade jag lite mynta som passar så bra med den rostade smaken på granolan och den syrliga citronen och sen var påskfrukostyoghurten färdig!

I eftermiddag tittar vi på dukningen. Puss! 💛

Annons

16 kommentarer till “3 recept till påsk – blåbärstoast, lemon curd och granola 🥄”

  1. Marie skriver: 11 april 2020 kl 08:48

    Mmmmmmmmm, låter som den perfekta frukosten😋 Tack för inspiration, ha en härlig fortsättning på påsken.😍


  2. Elvira T skriver: 11 april 2020 kl 09:05

    Åh maten, kläderna, du, ljuset, stämningen, färgerna & gifarna 😍
    Älsk på allt💕!


  3. Rebecca skriver: 11 april 2020 kl 09:20

    Wow vad fint inlägg -allt ser svingott ut och fotona är otroligt mysiga! Tror du att man kan används frysta, tinade blåbär? Lite svårt att hitta färska blåbär i säsong nu. :/


    1. Elsa Billgren skriver: 11 april 2020 kl 10:03

      Ja, testa! 💕


  4. Anna-Karin skriver: 11 april 2020 kl 09:36

    Ska prova alltihop <3


  5. Marianne skriver: 11 april 2020 kl 09:52

    Ååå så huslig du är! Impad! Och din underbara klänning!


  6. Ellen skriver: 11 april 2020 kl 10:23

    Alltså blåbärssylt med timjan! wow! Måste så tipsa också om den här kombon: Björnbär o stjärnanis 🌟


  7. Solveig skriver: 11 april 2020 kl 10:47

    Önskar dig en fortsatt fin påskhelg, bästa Elsa!
    Och tack för alla fina recept och tips du delar med dig av <3 <3 <3


  8. Mathildeladybrun.wordpress.com skriver: 11 april 2020 kl 11:55

    Så otroligt vackert foto, och fint med gif:arna också! <3 Vad är det du ringlar över granolan där på slutet? Har lite svårt att läsa etiketten 🙂


    1. Elsa Billgren skriver: 11 april 2020 kl 12:01

      Olivolja. 😘


  9. Tiina skriver: 11 april 2020 kl 12:51

    Underbara bilder!


  10. Elin skriver: 11 april 2020 kl 13:47

    Så fint och gott! Vill tipsa om hallon-curd också. Byt ut citronen mot 250 g hallon. Koka och sila och gör likadant som i ditt recept. Fruktansvärt gott. Glad påsk!


    1. Christina skriver: 11 april 2020 kl 14:52

      Vilken superbra idé! Då kan det ju bli närproducerat också. Ska testa!


      1. Elin skriver: 11 april 2020 kl 15:38

        Minska mängden socker, kom jag på, 1,5 dl och 50 g smör 🐥


  11. Emelie Arin skriver: 11 april 2020 kl 15:48

    Vilket UNDERBART inlägg😍


  12. Annika i Spaniencasaannika.blogspot.com skriver: 11 april 2020 kl 23:19

    Den granolan!!! Vilket recept! Måste testa!! Jag känner på mig att jag har en ny favoritfrukost på gång!

    Långfredagen hade flutit obemärkt förbi, om det inte varit för att femåringen klättrade ut genom fönstret på andra våningen och klev omkring ute på takpannorna i regnet. Jag är visst inte den enda som håller på att bli galen efter en månads karantän…


Dela på:
Laddar