Annons
Annons

Den nya inredningsstilen


 

Man kan ju lätt säga att industristilen är på väg ut, ja hela den rustika inredningen verkar vara utdöende. Men vintage och antika möbler är ju tidlösa och går i trend i cykler, och nu gillar vi polerat lyxigt empiriskt blandat med ruffigt 60/70-tal och allt gärna med en ”arkitektisk” känsla.

Annons

Blandningen är nyckeln som vanligt, och rejäla material som inte ljuger, som Ernst skulle säga. Sten, trä och porslin ska det vara. Plasten får vänta ett litet tag till, men snart är 90-talet här det också!

Jag hittade en del favoriter på Bukowskis market (är ej sponsrad) som jag tycker symboliserar den rådande trenden rätt bra. På auktionshusen ser man ju alltid vad som är trendigt. Färre och färre läkarskåp och industrilampor och fler och fler modernistiska tavlor och mahognymöbler. Mässing byts ut mot silver. Vi vill ha ombonat och mönstrat, men den vitbetsade landsbygden har fått ge plats åt det lyxiga 1900-talets mitt och senare hälft. Det ser man inte minst i att fler och fler verkar falla för lägenheter och hus byggda på den här tiden.

Det spelar ju egentligen ingen roll vad som är trendigt eller inte egentligen. Köper man gamla saker av god kvalitet håller det ju alltid stilen, men det kan vara kul att analysera och följa svängningarna! Här kommer mina favoriter som jag hittade nu:

1. Byrå i sengustaviansk stil. Så fin i en hall med blommor på á la Ett hem eller Villa la Madonna.

2. Väska från Christian Dior. En klassisk partyväska som bara blir snyggare med åren.

3. Bricka av Fornasetti. Älskar allt Fornasetti gör! Hemmet blir blixtsnabbt italienskt och lyxigt, dessutom är det ett bra sätt att få in en klick färg i ett annars försiktigt kök.

4. Art deco-bokhylla. Verkligen en unik pjäs att ha favoritföremålen i!

5. Vas från Rörstrand. Formgivet av Gunnar Nylund 1936. Det räcker med en torkad kvist i denna eller så har man den som den är som skulptur.

6. Korgstol. Stor och härlig korgstol som jag skulle ställa i en inglasad veranda eller i ett härligt ljust sovrum. Eller varför inte i det där blåturkosmålade vardagsrummet som så många verkar ha nu? Fint!

7. Bordslampa. Vacker jugendlampa som skulle vara perfekt i ett sovrum med tapet, kanske på skrivbordet.

8. Barskåp. Snyggt mahognyskåp från 40-talet som passar i de flesta rum.

1. Golvlampa. Enkel och textilklädd golvlampa. Den här typen av lampskärmar är så mjuka och vackra!

2. Empirskåp. Det perfekta klädskåpet för hallen eller sovrummet. Skulle även passa i ett barnrum tycker jag.

3. Champagnekylare. Kanske det lyxigaste man kan ha i ett kök. Jag älskar min och tar ut den på balkongen för att inviga årets första utekväll! Denna var extra snygg i borstat stål och art deco-inspirerad form.

4. Vas av Carl-Harry Stålhane. Cylinderformad vas från 70-talet med dekor. Snygg i fönstret eller mitt på bordet med vårknoppande kvistar i. Höga vaser tål riktigt stora växter, bara att bryta av några blommande grenar i (den egna) trädgården!

5. Teckning av Paco Knöller. Vackert målat med krita, till den berömda tavelväggen som nu består av snirkliga teckningar istället för citat.

6. Fåtölj Teve av Alf Svensson. Allt som är fluffigt är hett just nu. Mjukt inklädda fåtöljer, som den här från 1953, passar i en sparsmakat inredd hall eller sovrum.

7. Soffa Ulla av Carl Malmsten. En snygg och nätt pjäs att ställa i ett sovrum. Soffa i sovrum är bland det mysigaste jag vet. Fyll med fluffiga kuddar och plädar.

8. Skrin av Josef Frank för Svenskt tenn. Vackert skrin i grönt glas som är så snyggt och klassiskt! Världens bästa present till någon som förtjänar det. Tex du själv.

Translation: My 16 favs at the auction houses right now.

(2)
(0)
5 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar