Nej nu är all mat så god! Augusti är den bästa råvarumånaden helt klart. Tomater är goda, det finns kantareller och grönsaker en masse. Träden och buskarna dignar, matmarknaderna öppnar, det är varmt och skönt och roligt att laga. Här kommer två middagar jag lagat och ätit den senaste veckan med tema augustimat som ni kan spara ner och ta fram när fantasin tryter. Kanske laga redan i helgen? Bon apetit! Smöriga bönor med grillad kål, parmesan och kantarellerJag älskar bönor och har börjat göra dom varma med massa parmesan, så himla gott! De stora vita bönorna är mina favoriter. På engelska heter de butter beans och jag förstår varför, så smörigt nötigt goda. Det här receptet gjorde jag i somras fast då med citronzest och örter och nu ville jag testa att toppa det med smörstekta kantareller. Det blev otroligt gott. Här kommer receptet som räcker till 2 hungriga personer:Du behöver:1/2 salladskål1 pkt stora vita bönor på tetra2 hg kantareller2 msk smör1 knippe kruspersiljaParmesanost efter smakOlivoljaNymalen svartpeppar Flingsalt Dela kålen i rejäla bitar. Stek eller ugnsbaka i lite olivolja tills den blivit mjuk och fått lite färg. Försök att behålla lite form på kålen. Lägg 1 msk smör i en het stekpanna. Häll ut en skvätt av lagen till bönorna och sen resten av bönorna med lagen i stekpannan. Låt puttra i några minuter, riv i parmesan och smaka upp med flingsalt och svartpeppar. Lägg upp på ett ovalt fat och placera kålen ovanpå. Smörstek kantarellerna och lägg på bönorna och kålen, Toppa med finhackad persilja, mer riven parmesan, lite ringlad olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera med levainbröd att doppa och en krispig tomat, gurka och zucchinisallad. Tomat, gurka och zuccinisalladDet perfekta tillbehöret under säsong! Här kommer receptet för två:Du behöver:3-5 mogna tomater i olika storlekar1 liten gurka1/2 liten gul zucchini1/2 färsk gul lök1 knippe kruspersilja1/2 citronOlivoljaFlingsaltSvartpepparFinhacka löken och dela tomaterna i mindre bitar. Lägg i en skål, pressa över citron och ringla över olivolja. Smaka av med salt och peppar. Låt stå.Skala och dela gurkan i mindre bitar. Mandolina zucchinin och finhacka persiljan. Blanda ner i tomaterna. Stjälp upp på ett fat. Grönsaksgryta med linser och fetaostNu när jag ändå hade mängder av stora solmogna tomater hemma ville jag göra det godaste jag vet, nämligen en stark och syrligt god grönsaksgryta som doftar ljuvligt av kanel och blir rejält mättande med kikärtor och röda linser. Här kommer ett recept som räcker till ungefär 4 personer. Du behöver:1 paket kikärtor i tetra2 dl torkade röda linser1 burk Muttis krossade tomater2 stora blad färsk grönkål5 solmogna tomater i olika storlekar1 röd spetspaprika1/2 gul zucchini2 vitlöksklyftor1/2 färsk gullök1 tsk kanel1 tsk paprikapulver1 msk gul curry1 tsk gurkmeja1 krm ingefära1 krm chiliflakes1 msk balsamico1 msk tomatpuré1 msk flytande honung50g smör2 pkt fetaostFlingsalt och olivoljaFinhacka lök och vitlök. Klicka ner smöret i en tjockbottnad kastrull och stek löken mjukt. Addera kryddorna och tomatpurén och stek tills det doftar gott. Grovhacka paprikan och skär zucchinin i halvmånar. Skär hälften av tomaterna i större bitar. Häll ner de krossade och delade tomaterna, zucchinin, paprikan, balsamico, en rejäl nypa flingsalt och honung i grytan och låt puttra samman. Addera de torkade linserna och fyll tomatburken med vatten och häll i. Låt puttra i ca 10 minuter och addera med vatten om det behövs. Smaka av med salt och kryddor. Skölja kikärtorna och grovhacka kålen, lägg ner i grytan och rör runt. Smaka av och addera mer vatten om det behövs. Linserna ska vara mjuka men inte mjöliga. Stäng av plattan och klyfta resten av tomaterna, lägg i och servera direkt med fetaost, persilja, flingsalt, olivolja och chiliflakes plus något gott surdegsbröd att doppa. Perfekt som matlåda!Klart, glad augusti! 🌻