ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons
Annonssamarbete med Visit Dalarna

En dalarnavintersaga ❄️

Förra veckan blev Sofia och jag uppbjudna till en heldag i Dalarna och den underbart pittoreska byn Dala-Floda. Det skulle visa sig bli en dag full av intryck, lärdomar, vinterhärligheter och vänskapstankar. Perfekt så här inför jul.

Ända sen jag besökte Karin och Carl Larssons hem i Sundborn förra vintern har jag velat åka tillbaka till Dalarna, till de vackra böljande åkermarkerna, porlande bäckarna och faluröda husen som står tätare här än någon annanstans. Utplacerade längs med älven och med frostiga fasader. Nu var det alltså dags igen.

Sofia och jag tog tåget till Djurås, där blev vi upphämtade av Jonna från Visit Dalarna som skulle hänga med oss hela dagen och såg till att vi skulle bli omhändertagna och få träffa många inspirerande människor på olika platser i området. Verkligen insupa Dalarnas bästa på en dag.

Vi började med att åka till Dala-Floda, som brukar kallas för Dalarnas lustgård och här bor det många kreativa människor med konstnärligt fokus och det finns en lång tradition av jordbruk och fiske. Västerdalälven låg där stilla och rogivande när vi anlände till vårt första stopp.

Nämligen Wålstedts gård, som är ett ekologiskt lantbruk och gårdsbutik. Här möttes vi av värmen från den vedeldade ugnen som mamma Meta berättade att hon började elda i två dagar tidigare. Då skulle elden vara perfekt tills dess att vi kom dit för att baka hennes mormors bullar med rågsikt tillsammans.

Men innan vi satte igång med det fick vi landa och äta en rejäl bondfrukost med godsaker från hela området.

Ägg från deras egna höns, brokiga, spräckliga och olika stora.

Nybakt bröd, marmelad, ägg och gräddost, mmm. Vi satt nära den vedeldade ugnen och pratade om lantbruket, om KRAV-odlingarna och svårigheterna med att driva en ekologisk odling. Hur vi idag vant oss från att förstå vad mat verkligen kostar, hur vi slänger skaftet på broccolin fastän det är den godaste biten, hur de viktigaste råvarorna att verkligen köpa ekologiska är jordgubbar och potatis, då de är de som annars besprutas mest. Vi pratade också om hur det var när familjen Wålstedt började bedriva ekologisk odling, som de enda i området och hur andra såg på dem som hippies, nu är det inte alls lika konstigt att värna om miljön och kvalitén på råvarorna. Hur vi idag lägger en mycket lägre procent av vår inkomst på mat om vi jämför med förr, hur det gått från att vara familjens gemenskap och helgsyssla till något som bara snabbt ska fixas. Men mest pratade vi nog om Wålstedt-familjens fäbod, där man kan hyra in sig för en dag och verkligen hitta lugnet. Tänk er själva. En ensam fäbod i en skogsdunge på en äng. Helt stilla och lugnt. En picknick från gården med mat för hela familjen, en 4km lång hajk och så är man framme. Utan mobiltäckning, lägga ner vinet i matkällaren på kylning, bara se barnen springa runt där ute i det gröna och andas in lugnet. Vilken dröm.

Efter maten var det dags att baka!

Receptet var från Metas mormor och slutresultatet blev ett lagom sött, superfluffigt och helt ljuvligt bröd.

Ni ser ju! Ska ätas med smör, enbart.

När vi var så mätta att vi knappt kunde resa oss fick vi följa med runt på gården och se hur grönsakerna sköljdes och förvarades. Här står vi inne i morotsrummet och lyssnar på hur äldste sonen Per berättar om hur de experimenterar med gradantal och hur de ska skydda morötterna på bästa sätt. Att odla ekologiskt kräver tanke i varje steg, så mycket mer än man förstår när man står där i butiken med en påse morötter i handen.

Efter gårdsbesöket gick vi ut i snön och det är inte svårt att bli som ett barn på julafton när man äntligen får se lite vitt! <3

Sofia och jag fick med oss våra egenbakade bröd och grönsaker från gården. Och sen var det dags för äventyr!

Nämligen en sparkutflykt! På värdshuset i Dala-Floda fick vi låna varsin spark. Först sa Sofia att hon nog inte vågade, sen fick vi inte av henne från sparken, haha.

Så himla kul!

Det var så mysigt att få en heldag tillsammans med Sofia. Min nyfunne vän som det känns som att jag verkligen kommer närmare för varje dag.

Sofia och jag kände ju inte alls varandra när vi började podda ihop utan har blivit vänner genom samtal. De flesta av mina vänskaper kommer ur en tid när man lekte, utforskade och hittade på saker om dagarna och på det sättet lärde känna varandra. Men Sofia och jag har suttit mittemot varandra en timma i veckan de senaste två åren och pratat. Jag har lärt känna henne och mig själv genom att öppna upp mig. Sen har vi pratat om världsliga ting, pirrat över inredning och skrattat en himla massa, men det här är första gången vi åker på en resa en hel dag tillsammans bara hon och jag. Jag är så glad för den här dagen.

Efter sparkturen var vi ruggiga och nedkylda och då passade det perfekt att smyga in i det varma och mysiga Dala-Floda värdshus och äta lite mat.

Jag blir så inspirerad av att se inredning från olika delar av landet och plockar med mig den milda färgskalan härifrån. Så vackert med ljuskronan som var inklädd i humle och små buketter av smörblomma. Och taket som var målat med bladrankor. Ett underbart vackert vitrinskåp i bakgrunden och ni skulle se omgivningarna, som en vintersaga.

Vi fick en värmande måltid som var helt ekologisk, det är nämligen all mat som serveras här. Sen hade vi ett långt och härligt samtal med Evalotta och Per som driver värdshuset och de berättade om deras tydliga filosofi. Värdshuset är en del av Taste of Dalarna där medlemmarna sätter de lokala råvarorna och smakupplevelserna i fokus. Slow food, kreativt liv och traditioner. Pers hemliga aioli med avokado och surkålen de gjort på kål från Wålstedts gård var helt otroliga.

Det sista stoppen på vår dag var hem till Anna-Karin Jobs Arnberg, som är mästare i broderi och en av alla kreativa och hantverkskunniga bybor i Dala-Floda. Vi skulle få titta på hennes samling vintagebroderier och textilier, ni kan tro att jag var i himmelriket! Så mysigt att få komma hem till någon också, och känna sig välkommen och omhändertagen.

Sen hände detta. <3

Jag har nog aldrig känt mig så mycket i mitt rätta element som här, men det måste varit värmen från de vi träffade, att få ha Sofia för mig själv en hel dag, kanske de otroliga loppisarna vi besökte sen på väg till tåget som gjorde att vi svor på att komma tillbaka snart igen till våren och allt fokus på hållbarhet, hantverk, historia och kulturarv. Kanske att hela dagen täcktes av ett perfekt snöfall också, och det har jag verkligen längtat efter.
En fantastisk plats att besöka, och någon gång måste jag testa en natt i fäboden, om inte har jag ju outfiten klar ;). ❄️

Missa inte att läsa Sofias dag här!

Foto: Frida Edlund

29 kommentarer till “En dalarnavintersaga ❄️”

 1. Karin skriver: 12 december 2019 kl 13:28

  Så otroligt vackert och underbara bilder. Särskilt den på dig när du blåser bort snön från vantarna.


 2. Rebecka skriver: 12 december 2019 kl 13:52

  Hela det här inlägget är ju som att bli indragen i en tavla av Jenny Nyström! Vill bara läsa om och om igen och flytta till Dalarna NU. Bilden på dig när du blåser snö är typ den snyggaste bild jag sett!


 3. hanna skriver: 12 december 2019 kl 13:53

  INSPIRATION! <3


 4. Ulrika skriver: 12 december 2019 kl 13:54

  Alltså daladräkten! Du så vacker i den – som en tavla. Älskar`t !


 5. Karolina skriver: 12 december 2019 kl 13:56

  Men guuud vad lik du är Madicken😍😍😍 GOALS!


  1. Frida skriver: 12 december 2019 kl 19:20

   Eller hur?! Tänkte exakt samma!


 6. Mimmi skriver: 12 december 2019 kl 14:00

  Herre Gud vad fin du är i folkdräkten <3


 7. Magdalena skriver: 12 december 2019 kl 14:02

  Den ”röda” bilden när du blåser snö, alltså wow!! Så vacker. Nationalmuseum, Fotografiska – köp in!!


 8. en annan mormor skriver: 12 december 2019 kl 14:26

  Drömmer du/ni om ett eget värdshus säljer jag mitt på grund av sjukdom. Mitt i Astrid Lindgrens hembygd. Nära ALV. Inklusive alla inventarier restaurang och lägenheter och hotellrum. Eller skapa ett kollektiv. http://www.venavardshus.se. Billigare än en 2a på södermalm


 9. Johanna skriver: 12 december 2019 kl 17:12

  Vilka fantastiska bilder! Blir varm om hjärtat!


 10. Lenny skriver: 12 december 2019 kl 17:16

  Så härlig dag! En gång dalkulla alltid dalkulla, trots 10 år i Sthlm så har hjärtat stannat kvar där uppe


 11. Klara skriver: 12 december 2019 kl 17:56

  Så fantastiskt! Snälla, tipsa om de fantastiska loppisarna!


  1. Ylva skriver: 12 december 2019 kl 19:54

   Ja tipsa om loppisarna 🙂


 12. Maria skriver: 12 december 2019 kl 19:05

  Vilka underbara broderier. Fantastiskt fina. ☺


 13. Jennyw skriver: 12 december 2019 kl 19:51

  Wow du är såå i ditt rätta element! Vilken fantastisk brodyr, jag blir avundsfrisk!


 14. Yvonne Gustafsson skriver: 12 december 2019 kl 20:32

  Så fin du var i folkdräkten ,du ser ut som om du kom från Carl Larssons tid underbara bilder .Carl Larsson gården och Zorngården är så fina. Ha en bra jul


 15. Clara skriver: 12 december 2019 kl 20:46

  Åh Elsa! Kan du inte alltid ha på dej daladräkt ❤️ Så otroligt fin! Kram/ Clara


 16. Lina skriver: 12 december 2019 kl 20:50

  Wow vad vackert med Flodadräkten! En av mina favoritdräkter. Får fett mycket hemlängt till dalarna av att läsa inlägget. Måste nog hem snart….


 17. Karolina skriver: 12 december 2019 kl 20:53

  Vad härligt du beskriver er fina resa. Inspirerande! Älskar också magiska Dalarna och förstås Bergslagen där jag har rötterna. Där är det lättare att komma nära. Måste åka till Dalarna snart igen! Och så måste jag ta tag i nästa Dala-florabroderi!


 18. Cecilia skriver: 12 december 2019 kl 21:33

  Fantastiskt inlägg och samarbete. Älskar Dalarna. Där har de vett att bevara och spinna vidare på kulturen. Dräkten från Malung med sin solformade huvudbonad är nog min favorit, men den du bär här är alldeles förtjusande.


 19. Junifer skriver: 12 december 2019 kl 21:37

  Är bara att haka på och uttucka beundran över den SNYGGASTE bilden någonsin där du blåser snö, helt sjukt, snöflingorna är liksom perfekt spridda, hela du ser så avkopplad ut. Så perfekt bild på alla sätt!!!! Bilden på dig i folkdräkt är också toppen, du har liksom inget filter, det är bara du


 20. NinniLovisa skriver: 12 december 2019 kl 22:29

  ♥️🌹🌸🍀❄️🍀🌸🌹♥️…🙏🏻 Varm Kram och Tack för ett av de ljuvligaste inlägg Elsa ♥️❄️🍀,
  NinniLovisa.


 21. Ally skriver: 12 december 2019 kl 22:37

  Vilka loppisar besökte ni undrar en nyfiken som hänger mycket i de krokarna?


 22. Alexandra skriver: 13 december 2019 kl 06:38

  Vackra fotografier och inspererande läsning! Så viktigt att lyfta hantverk och arbetet med att odla ekologiskt. Julkänslan är på topp, god jul elsa🎄🎋❄🤶


 23. Anna skriver: 13 december 2019 kl 09:47

  Alltså du är nog egentligen dalkulla – så vacker i dräkten. Det finaste jag sett 😍


 24. Einar kleppe skriver: 13 december 2019 kl 11:49

  Så fint beskrevet👌 en hilsen fra en Normann, som har vært så heldig å bli kjent med Dala Floda de to siste år.😀 jeg kjenner meg så igjen i deres beskrivelser/skildringer/opplevelser av Floda. Så bra skrevet og fine bilder.


 25. Hannablogg.hannamariek.se skriver: 13 december 2019 kl 12:42

  ÅÅåh, jag ÄLSKAR Dala Floda, en av de vackraste platser på denna jord. Har sån tur att ha sommarstuga utanför Mockfjärd, som inte ligger långt därifrån! Om ni har vägarna förbi trakten igen vill jag tipsa om Bastbergets Fäbodar, en av de sista levande fäbodarna som varit i drift i flera hundra år. Man kan klappa hästar, se kossorna som vandrar omkring fritt, förtjusas över de fina gamla fäbostugorna och, om man är där på rätt tid av året, mysa med kalvar.


 26. Karinnouw.com skriver: 13 december 2019 kl 23:02

  Underbart vackert skrivet om vår by. Du och Sofia skildrar besöket så härligt. Man blir ju liksom hemmablind. Men efter 6 år Malmö nyper jag mig i armen ofta av att få renovera/bo och bara njuta av Floâ, som vi säger i byn. Välkomna tillbaka 🥰


 27. Marialifeonthewine.com skriver: 16 december 2019 kl 15:05

  Så drömskt fin i dräkten!


Dela på:
Laddar