Häng med på min lördag som var full av utflykter och god mat jag tycker ni ska laga! Pontus och Lynn skulle nämligen på museum så jag funderade på vad jag skulle göra nu när jag hade tre timmar lördagsfritt framför mig. Jag hoppade på tåget till Ropsten och klev av mitt i en buske av syren. I Frihamnen i ett gammalt båtvarv har Birgitta Watz sin ateljé. Det var äntligen dags för mig att köpa lite av hennes otroliga keramik. Urtallriken är skapad av naturlera och ingen är den andra lik. Birgitta bjöd på bullar och grönt te. Vi pratade om när vi bodde i Göteborg. Två hela olika tider, men samma fantastiska stad. Älskar att bara sitta ner och prata med kvinnor som Birgitta. Massor med historia och kunskap, ett annat tempo än jag är van vid så jag tvingas sakta ner och verkligen lyssna och reflektera. Jag blir också så lycklig över att tänka på allt hon har här i ateljén med sin son och sitt hantverk. Två skålar blev det bland annat, perfekta för oliver och mandlar. Nästa stopp låg ute på Lidingö och Birgitta erbjöd sig snällt att skjutsa! Garbo Interior låg för många år sedan på Brahegatan och jag minns hur otroligt före sin tid de var då med enorma antikviteter, dansk design och fransk enkelhet. Exakt min stil. Bagarspegeln är goals. Inspirationen till min hörna med vitrin och vägglampa. Syns inte här men allt är enormt! Det är det man gillar. Tror ni vårt gamla balkongbord åkte ner från vinden sekunden jag kom hem sen? Svar ja. Två saker att skriva upp på listan, rejäla skärbrädor och antika café au lait-koppar. En underbart spretig pelargon och munblåst glas. På eftermiddagen kom jag hem med dessa skatter och snart skulle vi få gäster! Jag ville laga en härligt grön men enkel middag med allt jag är sugen på så här års. Krispiga grönsaker, smörig kronärtskocka, stingig jalapeno och segt vitlöksbröd. Massa örter och grönt, vackert och generöst härligt. För visst är det godast att äta många olika saker så här års? Innan gästerna kom picklade jag jalapeno. Det är verkligen superlätt om man hittar jalapeno i sin mataffär. Först mandolina tunt. Sen koka upp en klassisk 1-2-3-lag och hälla över. Jag måttar inte ens, det är inte så noga, utan tar en skvätt ättika, vatten och socker och kokar upp i en kastrull med lite salt. Sen började jag med salladerna. Jag ville ha två olika härliga sallader och inspirerades av 26grains. Jag gjorde en grön med mâchesallad, selleri (både blast och stjälk), avokado, pecorino, valnötter, svarta salta oliver, gräslök, olivolja och vit balsamico. Den andra blev frisk och söt med tomater, mynta, den picklade jalapeno, olivolja, vit balsamico och flingsalt. Båda perfekta till grillat i sommar! Jag älskar plock på helgen så på en skärbräda la jag fransk salami, serrano och mandlar. I ugnen bakade jag hel vitlök delad i tu med smör i folie tills den var helt mjuk. Sen gafflade jag ihop den bakade vitlöken med råriven vitlök, smör och finhackad persilja till ett vitlökssmör. Vitlökssmöret bredde jag sen ut över baguette, rev citronzest och pecorino över och grillade i ugnen några minuter. Och slutligen två nykokta kronärtskockor med smör och salt. Allt detta räckte fint till fyra hungriga personer. Bubbel till. Har fått sug att dricka det i kupade glas igen. Kanske sen bröllopsfesten? Gullisar Gustav och Hugo. Premiär för tallrikarna! Sen kom Sigge förbi spontant och maten räckte även till honom.Älskar lördagar, snart är vi där igen! Men då är jag på Gotland. Puss.