Det blir ju rätt öde här ute på landet så när det vankas finbesök av familjen Sundh kan man passa på att duka upp något extra gott! Jag älskar alla typer av fika, men sen Malin Crepin bjöd över mig på äppelmust, ostar, kex och te är det det enda jag kan tänka på i bjudväg. Så otroligt härligt och mysigt, speciellt så här års. Så istället för en klassisk kaka eller bulle och kaffe vill jag slå ett slag för ostbrickan! Till goda ostar tycker jag bäst om ett frasigt salt kex. Då kan man äta mycket ost och blir inte mätt på bröd, hehe. En salt ost, ett frasigt kex från Göteborgs utvalda och sen en söt frukt till det. Tex fikon, som jag bryter isär som Sofia lärt mig. Älskar att fikonen kommer i en liten plisserad pappershållare, som att det är den kungligaste frukten. Om man är mer nyfiken på hur man kan kombinera ost och kex kan man gå in på Göteborgs utvaldas ost och kexskola. På deras hemsida finns även massa smarriga serveringsförslag. Mina personliga favorittillbehör är fikonmarmelad med krossade nötter i och tryffelhonung. Plus riktigt mogna päron. Mmmm. Men bara för att man bjuder på en härlig ostbricka behöver det inte utesluta kaka tycker jag! Så länge den inte är för söt så passar det utmärkt. Jag gjorde en kaka som är som ett mellanting mellan banankaka och morotskaka. Den blev det saftigaste och godaste jag gjort tror jag, kanske godare än citron och vallmokakan tom? Eller, ni får avgöra, för här kommer receptet ↓ Du behöver: till kakan - 2 bananer - 2 morötter - 4 dl mjöl - 2 tsk bakpulver - 1 tsk kanel - 1/2 krm riven muskot - 5 nejlikor, malda i en mortel - 1 krm salt - 1 krm äkta vanilj - 50g smör - 2 ägg - 1/2 dl solrosolja - 2 msk honung - 1 dl yoghurt, jag tog grekisk på tetra som är ca 6% fetthalt till frostingen - 300g philadelphiaost - 50g rumstempererat smör - 2 msk honung - 3 msk socker - 1 krm äkta vanilj Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en avlång bakform i bakplåtspapper. Det är mycket honung i den här kakan, så den är naturligt söt och mustig. Morätter tillsätter också sötma på ett härligt sätt. Och gör att kakan blir riktigt saftig. Riv dem på ett rivjärn. Mosa bananerna med en potatisstomp och vänd i de rivna morötterna. Blanda de torra ingredienserna och kryddorna i en separat bunke och vänd ner bland banan och morötterna. Knäck i äggen och för ihop smeten. Värm 50g smör i en kastrull på spisen. Klicka i yoghurten och 2 msk honung. Rör runt så honungen smälter i det varma smöret. Så vackert detta ju! Häll över den andra skålen och rör samman. Häll över den färdiga smeten i kakformen och grädda i ugnen i ca 40 min tills den är fast men inte torr när du sticker ner en kniv. Låt svalna helt, helst över natten. Den här kakan blir bara godare för varje dag. Under tiden kan man göra frostingen. Den är lättast att få till med stavmixer tycker jag, så slipper man smörklumpar. Hua. Ställ i en stängd förpackning i kylskåpet så länge, helst över natten. Dagen efter såg det ut så här! Jag smetade på den vaniljprickiga frostingen och dekorerade med valnötter. Klart! Förutom att det är gott tycker jag att en ostbricka kan vara den vackraste bjudmaten. Så fina råvaror och olika konsistenser och smaker. Hur vackert är det här päronet? Mitt tips är att tränga ihop allt på en skärbräda. Bryta sönder någon stor bit ost och ringla lite honung över. Det är härligt och inbjudande om det är rustikt tycker jag. Mina favoriter är alla salta hårdostar, speciellt lagrad getost. Men en mjuk tryffelbrie får alltid plats på ostbrickan och fastän jag inte gillar grönmögelost är det den vackraste osten. Ekologiska spanska mandlar i en skål och vår egna äppelmust i en loppisfyndad karaff. Den är godast med riven ingefära, hackad mynta och massa is. Förutom att få äta allt detta goda älskar jag att loppisfynda grejer till ostbrickan! Fina bestick, små skålar och fina fat är så kul, billigt och lätt att hitta. Jag gillar att blanda ruffigt och lantligt med sirligt elegant. Ja ni, hoppas ni fått inspiration till nästa hyggiga bjudtillfälle! Alltid så mysigt att umgås och äta tillsammans. Puss!