Hej på tisdagseftermiddagen! Hur mår ni? Här kommer ett collage som jag fyllt med allt som jag tycker mest om i kök och matsal. Möblerna, färgerna, grejerna, ja allt! Den bästa kökskänslan tycker jag är när det är varmt och mysigt, ombonat, lagom stökigt men samtidigt bara fyllt med de bästa grejerna som liksom lockar till otrolig matlagning. Men inte för köksigt, gärna lite vardagsrumsmys och liksom inrett. Så här: Möbler: - Hörnskåp! Tänk så fint med ett riktigt 1700-talshörnskåp i ett kök fullt av ärvt porslin, kristallglas och honungsfärgade stearinljus i lådor. - Bockbord. Allmogebord är det vackraste i kök tycker jag, dessutom går de att spilla massa på utan att de förstörs. De blir bara vackrare med åren. - Rölakanmatta. Att ha en matta under köksbordet är hur fint som helst, även om det kanske kan bli lite stökigt ibland. Jag älskar Ikeas Lohals, men allra finast tycker jag nog att det är med en rölakanmatta. - Speglar. Varför har vi aldrig speglar i kök? Eller det kanske vi har. Iallafall så är det otroligt fint tycker jag, och ett perfekt sätt att reflektera ljus och skapa rymd. Speglar utan ram eller tunn tennram är vackrast. - Karmstolar. Köksstolar ser närstan alltid ut på samma sätt, men en grej som jag tänkt på är att det vore så fint med järnstolar i kök. Såna som man har i trädgården, med mjuk dyna på så man sitter bekvämt. Så vackert till allt trä. - Småbord. Så härligt med småbord i köket. Det här med fajansskiva från 1910, som jag sett liknande hos Johanna och älskar, skulle vara så härligt i ett kök med lite brokiga grejer, pelargoner, kokböcker och favorittekoppen på. - Taklampa. Vackrast i kök är enkla 1940-talslampor i opalglas, kanske med någon mässingsdetalj. - Öppna vitrinskåp hellre än stängda överskåp alla dagar i veckan! - Varför är vi så dåliga på smala sidobord i Sverige? Jag ser dem i alla internationella inredningsreportage, men väldigt sällan i svenska hem. Världens bästa möbel ju. Man kan ställa vinflaskor och tårtfat och annat supernödvändigt på, samt ha en liten taklampa över och en spegel på väggen så får man en full möblering utan att det tar massa plats. Detaljer: - Fransk glaserad keramik i honungsgult, församlade, pasta eller bara att ha framme. Jag hittar dom ibland på loppisar, men oftast får man kika på Etsy eller i antikaffärer med mycket danskt och franskt, som tex Evensen antik eller A la carte antik här i Stockholm. - Knubbigt vitt porslin är så vackert till det varma skakiga. Stora tallrikar och små. - Oputsat silver. Tänk om man lyckats lägga vantarna på ett art deco kaffeset någon gång. Riktigt oputsat skulle det få vara, stå framme på fajansbordet bland knotiga pelargoner och vänta på att sconesen skulle bli klara. - Kinesiska rektangulära ytterfoder, dyker upp då och då på Bukowskis. Så otroligt fint och perfekt på en fönsterbräda. Yviga timjanplantor och mynta skulle jag ha i dom. - Bordslampa. Man behöver ju extrabelysning även i ett kök/matsal. Kanske inte heller bara starka spotlights och arbetsbelysning, utan även mysig och stämningsfull punktbelysning. Som en bordslampa. Antingen på ett sidobord eller i fönstret. Veckad skärm allra helst. - Bordsplateau. En bortglömd grej som gör allt trevligare. Höja upp saker och ringa in dem med en extra fin plats. Olivoljor, liten stickling, trädgårdsbukett och favoritljusstakar. - Fint att mixa gammalt och nytt på hyllan. Ett riktigt skruttigt gammalt blåvitt stekfat och en brun keramikmugg för morgonkaffet. Bff's. - Älskar ett par riktigt pråliga ljusstakar som pricken över i:et. För vad vore en måltid utan levande ljus. <3 Verktyg: - När Sofia var hemma hos mig för några veckor sedan och lagade mat såg jag hur hon stod och kämpade med citronzesten på mitt gamla slöa rivjärn. Så då gjorde jag slag i saken och köpte en Microplane. Den river jag nu citronzest och vitlök med varje dag. Som man brukar säga, varför gjorde jag inte detta tidigare?! - En riktigt bra stekpanna är ett måste. Fiskars gör de bästa tycker jag. Inte i teflon utan i Ceratec. Inget fastnar och inget repas. - Jag har blivit med mandolin! Så himla roligt att jobba med! Nu ska jag göra otroliga bruschettas, sallader, desserter, allt med flortunna skivor frukt och grönsaker. - Nästa grej på min önskelista till köket är vettiga skålar att baka med. Den här petrolgröna från Rosti är jag sugen på. - Vinglas från Riedel för den som vill ha det allra bästa. Själv har jag bara ett endaste kvar efter att ha krossat tre genom åren, men det är dock mitt att ta fram på helgen och det känns så lyxigt när jag gör det. - Härligast till helgbrunchen, min snäckformade tång från Hay. - Slutligen, sist på listan, en pastamaskin! Finaste man kan ha, något man kan använda, lära sig, njuta och som står där på hyllan som en middagstrofé. 🥄 ✨