Det är många som önskat lite vintips så det tänkte jag nu dela med mig av! Jag själv är väl ingen superexpert, så jag har frågat tre olika personer jag känner som alla har en vinsmak jag delar att ge tips. De kommer här! Bo Madestrand är journalist och min granne på Gotland. Han är en riktig vinälskare och nörd. Alltid när vi kommer dit på kvällshäng är det ostar och knäppa naturviner som dukas fram. Älskar det! Här kommer Bos tips: Foto: Karin Alfredsson 1 Pet Nat, eller ”pétillant naturel”, är en sorts mousserande naturvin som fått jäsa på flaska. Det har ofta en relativt låg alkoholhalt, och är ett lätt och somrigt alternativ till andra mousserande viner eller cider. Kan vara svårt att hitta på Systembolaget, men finns emellanåt i beställningssortimentet, i vinlådor från importören Vin & Natur (www.vinnatur.se) eller på bättre vinbarer. 2 Pinot noir är min favoritdruva. Den är lite kinkig och svår att odla, vilket gör att den oftast används i lite dyrare kvalitetsviner – som röd bourgogne. På Systembolaget kan man även hitta pinot från producenter i Kalifornien, Oregon, Nya Zeeland och Australien. En favorit är amerikanska Birichino, som gör en fin pinot med typiska bärtoner (Nr 99329, 379 kronor). 3 Arianna Occhipinti är en av dagens mest trendiga vinmakare. Hennes naturviner är präglade av den mineralrika marken på Sicilien. Säljer ofta slut snabbt på Systembolaget, men just nu finns hennes Frappato (Nr 92275, 289 kronor) på vissa bolag – och definitivt på vinbarer som 19 Glas i Stockholm. Tack Bo! Aleksander, min kompis som ni ju ser en del här i bloggen, är också han en vinfantast. Han bjuder alltid på supergoda lyxviner när vi äter middag, åker på vinresor och hans fina tips kommer här! Occhipinti SP68 – Nr 95835 Somrigt med mineraler i massor från coola vinproducenten Arianna Occhipinti på Sicilien. Ganska kryddigt med inslag av typ lakrits. Munjebel Rosso CS – Nr 99514 Underbart rödpang från naturvinsfantomen Frank Cornelissen som har sin gård på Etnas sluttningar. Det smakar verkligen vulkan – väldigt aromatiskt. Barolo Serralunga – Luigi Baudana – Nr 2330 En fatig Barolo med rejäla tanniner och syra är det bästa jag vet en huttrig svensk sommarkväll. Kan hälla i mig hur mycket som helst. Den här är prisvärd och urgod. Tack Alek! Sist men inte minst kommer nu tipsen från min nya kompis och girl crush Frida, aka Goda grejer. Hon har exakt min smak på vin och hennes tips är lätta att ta till sig och goda att dricka! Här kommer de. Cava Pinot noir En kul cava till pangpris! Brödig och krispig, precis som en sommardag ska vara. Perfekt att servera som hängbubbel. 7 fuentes Naturigt funky naturvin från Kanarieöarna. Odlas högt över havet från rankor som spänner mellan 10 och 180! år. Jean Marc Brocard Chablis Kanske är partisk för blev såld när jag besökte Chablis och hans vingård. Mineraligt och citronigt, precis som ett chabbe ska vara. Tack Frida, snart är det helg! ?