Hej kära ni! Januari är här, men istället för snö och vitt krispigt ljus är livet mest blöta överdragsbyxor och grådassiga asfaltsgator. En riktigt regnig januari har det varit här i stan och enligt väderleksrapporten ska det fortsätta så. Men! Det finns mysiga saker att ta tillvara på, njuta av och sysselsätta sig med även om snön lyser med sin frånvaro i storstaden. Här kommer ett vintercollage med sånt jag njuter lite extra av just nu, kanske gör ni det också.Mat är den viktigaste punkten i januari. God mat, gärna lagad länge, syrligt, knaprigt, gjort med omsorg och kärlek. Inte heller för tjusigt, gärna riktigt matlådevänlig mat. Jag blev så inspirerad av Line Bak som skapat en söndagsrutin där hon lagar minestronesoppa och bananbröd. Tänk om man var en sån som ägnade söndagen åt att preppa för veckan efter, det skulle jag gärna bli. En annan dansk matinspiratör jag älskar att följa är Eva Hurtigkarl som lagar mat åt anställda på Gannis huvudkontor. Det är smart av ett modeföretag att knyta an en så spännande profil och på det sättet stärka sitt varumärke och bredda det från mode till även livsstil. Det tror jag att vi kommer se mer av framöver. Jag älskar iallafall att inspireras av hennes otroliga rätter och vill kopiera allt rakt av och äta till middag. Den tredje danska matinspirationen för dagen är caféet Sonnys kända betsallad. Undrar hur de får till den så god? Jag gillar egentligen inte ens betor men just denna sallad med avokado, rostade sesamfrön och äpple är den perfekta salladen i januari när man vill äta med ögonen lika mycket som med munnen.Böcker dyker upp här hemma, en efter en. Pontus köper en ny bok i veckan minst och Lynn lånar hem massor från biblioteket. Jag vill också läsa mer men det går trögt just nu. På Stadsmissionen i söndags hittade Pontus Bröderna Lejonhjärta illustrerad av Waldersten, den ser jag fram emot att läsa med Lynn. Jag får gå tillbaka dit och titta i klassikerhyllan efter något till mig själv. Ibland kan ett mindre urval göra det enklare att falla för en bok tycker jag. Malene Malling la ut ett uppslag av sina favoritkokböcker och jag tycker att det var så mysigt. Att kokböcker ändå är den inredningsdetalj som följer med från hem till hem, spills i, används och älskas år efter år. Jag älskar att leta efter riktigt gamla härliga kokböcker second hand och hade gärna fyndat en vegetarisk kokbok från 1990-talet som andas Waldorf och hippie-café i Majorna. Riktigt smal referens, men det är den godaste maten.Träning är A och O för att jag ska känna mig pigg, sova gott och ha energi att pulsa genom regnslask till ateljén varje dag. Just nu tränar jag med Amina och det är så mysigt. Pilates, löpning och hot tabata är mina favoriter för tillfället. Jag skulle gärna gå tillbaka till yogan också men det känns som ett stort kliv när man varit ifrån länge. Att ha rätt kläder är halva grejen tycker jag, det är så viktigt att inget glider ner, känns obekvämt eller är för tight. Jag älskar den här mjuka toppen från Arket och blev sugen nu när den kommit i en ny färg. Det kanske är peppen jag behöver.Badet är en viktig komponent för januari tycker jag. Ju ruggigare ute desto varmare i badet. Jag badar nästan varje dag hemma men fick se en bild som min gamla kollega Evelina tagit på ett spa som såg så härligt ut. Jag fyller år snart, kanske är det bad jag ska önska mig på ett riktigt trevligt spa. Mimosa i rottingkorg såg så fint ut hemma hos Mernee. Jag har samma korg och just nu står en rufsig fjädersparris i den. Doften av Mimosa är helt otrolig, färgen är också en vitamininjektion, men hur får man den att hålla? Min slokar så fort den kommer in tyvärr. Ni kanske har något supertips?Utforska nya ställen, gå nya vägar, göra nya saker. Januari är absolut en tid för rutiner, men det är också härligt att addera lite nya intryck så man känner att man lever. Det har öppnat ett nytt japanskt café här på söder, Balue, som jag tänkte gå till helgen. Det ser jag fram emot! 🌊🍵📖✨