Nu kanske det är att vara ute på hal is att publicera ett sånt här inlägg efter vår (spännande!) diskussion igår om trender, kanske är det att inte hålla örat mot marken eller så är det att faktiskt blomma ut helt, vem vet! :) Men nu kommer det iallafall, så har vi liksom rett ut det. För trender är ju något som existerar vare sig vi vill eller inte, det är inte bara en konsumtionskraft utan en samhällsanalys, och det är vi människor med våra behov och världen vi lever i som styr trenderna. Så spännande när man befinner sig mitt i en värld där pandemi, miljökris och politiska oroligheter är top tre nyhetsfaktorer. Jag är ju tillbaka i arbetsstolen nu och tycker att det ska bli så kul med en höst där man får tänka klart, ha ordning i portföljen och kamma håret på morgonen. Här kommer min avhandling på framtidens trender inom mode, inredning, mat och livsstil. Fyll gärna på i kommentarsfältet om ni har samma eller andra tankar! Mode Modet och framför allt modebranchen har genomgått en stor förändring de senaste åren. Från att ha varit toppstyrt har det förflyttat sig ner till gatuplan och mode går hand i hand med medvetenhet, iallafall i utopin. Under pandemivåren sjönk kläd och skoköpen drastiskt och frågan är om vi kommer "köpa ikapp" nu i höst och vinter eller har vi insett att en välsorterad, älskad och framför allt användbar och skön garderob är det hetaste? Och snällaste mot miljön. Att handla på loppis har blivit en självklarhet, kreativitet i färg och form syns på fler influerare och loggornas tid är över, eller iallafall på paus. Men vart är vi då på väg? Jo jag tror att vi kommer fortsätta vara besatta av det bekväma modet. Overzized är ledordet oavsett om det är kostymer eller skira klänningar. Skirhet och lager på lager är de två viktigaste faktorerna i en trendig outfit och den danska kreativiteten får ta ännu ett kliv tillbaka för att ge plats åt mer bekvämlighet. Det är ute att vara uppklädd. Till och med finkläderna ska dressas ner med en stickad tröja under. Det hetaste och mest uppklädda vi har är en ribbstickad långklänning, gärna figurnära. Det blir årets festblåsa. Andra modeller som kommer ta plats är den klassiska krissiluetten peplum, eller allt som är inspirerat av militärt mode och herrmode. Volanger, tunna material, lager på lager, tunt stickat, skinn, bikerlooken, aktivisten, den belevade kvinnan och gärna en intellektuell framtoning bakom volangerna. Korta luggar, page, oborstat hår, naturliga färger och klippningar, läsglasögon, enkla knutar och inget mera glow. Jag vill också lägga mina pengar på norm core för kvinnor. Inredning Enkelhet och värme är de viktigaste ledorden i inredningen framöver. Gedigna material som terracotta, sten, trä och textilier. Gardiner med omtag, gärna dubbla gardiner, ett kulturellt hem med pianon och sköna fåtöljer. Klä om möbler istället för att köpa nytt. Kärleken till ett stort gammalt skåp. Färgglada kök och träkök med stengolv. Finsk stramhet och engelsk värme. Små kök att sitta i framför öppna planlösningar, trappor och etage, snedtak och uteplatser. Runda fönster och udda öppningar. Få älskade föremål, keramik utan tydlig avsändare, enfärgat och enkelt. Matt. Små soffor på ben och enorma djupa fåtöljer. Mosaik i hallar och badrum, få dekorationsföremål. Hej då till lampetter och små tavlor, in med bjässar från golv till tak. Mat Under pandemin har Instagram fyllts av matinspiration. De starkaste trenderna har varit pajer, öppna klassiska och vikta på fri hand. Blommor i mängder, frukt i mat och vacker fotovänlig mat. I höst och vinter tror jag vi kommer gå mot en enklare styling och mer barndomsklingande rätter. Inte lika mycket påhittade rätter och mellanrätter, mer klassiker som ugnspannkaka, ratatouille och grillade mackor. Enkelhet och vardagskänsla, mindre lyxiga råvaror och mer basic. Vi kommer börja se mer inlagd mat, mer aubergine och annat som får ta tid. Kunskap och kärlek i maten. Råvaror som antingen puttrat länge eller är i sin råa form. Enkla tårtor och kakor i skålar, ugnsbakade grönsaker med olika täcken och mer örter som smak. Maten presenteras sällan på tallrik, den står kvar i sin svärtade form. Kastanjer och svamp, fyllda bröd och släta soppor med mängder av smak. Livsstil I slutändan tror jag att vi kanske lärt oss att saker tar tid? Livsstilen vi hade innan pandemin och miljökrisen blev framsidestoff varje dag var snabb, lyxig och rastlös. Idag är det trendigaste vi kan göra att vara nöjda, ta det lugnt, argumentera insiktsfullt, tänka på kollektivet, förkovra oss och inte begära mer. Snabba kickar får vi via scrollande tiktokflöden med roliga sketcher och samtidssatir. Men i övrigt tror jag att vi kommer vilja göra fler saker tillsammans. Inte i stor grupp men i en mindre utvald. Syjunta, tennis och andra klassiska sporter, hälsa på ett långsiktigt vis som inte har med gymselfies och rumpstorlek att göra, gemenskap i odling, långsamt pilla ur 1000 ärtor ur sina skal, filosofera och göra sina egna saker. Laga möbler, måla om, sy kläder, skriva, måla, läsa, upptäcka Sverige och vandra. Bygga en båt. Vad vet jag, Göra något som går att ta på. Vad tror ni? ✨