ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

En underbar förmiddag hos Marie-Louise

Nu ska jag berätta om något av det vackraste och mest inspirerande jag varit med om på länge, nämligen i onsdags förra veckan när jag var hembjuden till Marie-Louise Sjögren på fika och en titt i hennes nya lägenhet.
Jag har ju skrivit om Marie-Louise många gånger här på bloggen, hennes fingertoppskänsla när det kommer till inredning. Den är alltid fylld av fantastiska handplockade auktionsfynd, plats att umgås, modiga men harmoniska färgval, hon har en känsla för lampor som ingen annan och varenda centimeter som hon lagt sin hand på är vacker så det skär i ögonen.
Att Marie-Louise dessutom är världens gulligaste och varmaste person gör det ännu mysigare. Ni vet när man träffar någon i vuxen ålder och det känns som att man känner varandra redan? Man kryper upp i soffan och brer ut sig, slappnar av, pratar om allt även det som svider och redan några minuter efter jag gått hem började vi smsa om nästa gång vi skulle ses. Jag som alltid varit osäker i vänskaper blir så trygg av det. En person som vågar visa vem hon är och släpper in mig, burdus och pratglad, med hull och hår i hennes vackra hem. 🤍

Annons

Det första jag möttes av när jag klev in hos Marie-Louise var ett gäng byggare som satte up en spegel som måste varit 4×4 meter i hallen. Det var full rulle och renoveringen och inredandet är i full gång. Jag bad om en rundvandring direkt eftersom jag var obotligt nyfiken så hon visade mig runt.

Marie-Louise Sjögren

En liten arbetsplats i vardagsrummet, jag har alltid älskat skrivbord mot fönster.

Marie-Louise Sjögren

Wegner-soffbord och auktionsfyndade lurviga fåtöljer. Fint med den ljusa rölakanmattan.

Annons

Marie-Louise Sjögren

Gardiner i tyget Torno från Astrid textiles.

Marie-Louise Sjögren

Jag förstår inte hur Marie-Louise hittar dessa gamla lampor! Den här är otrolig, och hon har en likadan i köket.

Marie-Louise Sjögren

Ett auktionsfynd som hon klätt om i varmt grön.

Marie-Louise Sjögren

Annons

Jag vill också ha bonsaiträd och lurvig kudde. Krocken mellan det skandinaviskt svala, det asiatiska och det italienska tycker jag syns.

Marie-Louise Sjögren

Tre rum i fil. Köket längs bort med sin marmorköksö. Drömmen!

Marie-Louise Sjögren

Köket är inspirerat av Millesgården med skåpen på små ben precis som det lilla köket har där.

Marie-Louise Sjögren

Jag älskar stöket på arbetsbänken, så mycket roligare att laga mat då. Gamla burkar med te och välling i.

Annons

Marie-Louise Sjögren

Jag tittade noga på varenda detalj, som de här underbara ljuset från Ulriksdals slottsträdgård.

Marie-Louise Sjögren

Runda skärbrädor, keramikskål av Birgitta Watz, gammal mortel med basilika i, träskål för lök, såser, salt och te.

Marie-Louise Sjögren

Så fint och smart att bygga in skåpen med förvaring så här, ett smycke!

Marie-Louise Sjögren

Annons

Marie-Louise gjorde te och kaffe och så tog vi med en bricka tillbaka ut i vardagsrummet. Saffransbullepremiär! Det är ju så gott.

Marie-Louise Sjögren

Vyn från soffan där vi satt och pratade om livet, jobben, barnen, drömmarna osv.

Marie-Louise Sjögren

Sen gick vi vidare. I matsalen är det matbord vid den lilla balkongen.

Marie-Louise Sjögren

och öppen spis åt andra hållet. Jag tänker på hur den här våningen måste sett ut genom åren, och att det nog kanske är ganska likt nu hur det var för 120 år sedan när den byggdes? Mycket har hänt under vägen, men visst blir det mest harmoniskt och vackert att inreda med antikviteter? Här skulle jag gärna sitta med ett glas rött på julaftonskvällen med brasa och julmusik. Marie-Louise är så bra på att hitta vackra tavlor på auktion också, det går verkligen att fynda. Jag blir inspirerad.

Annons

Marie-Louise Sjögren

Otrolig spegel. Frukostsoffan i bakgrunden. Där mot väggen kommer det stå ett stort vitrinskåp sen.

Marie-Louise Sjögren

Nej men ni ser ju.

Marie-Louise Sjögren

Vi gick vidare till stora badrummet med fristående badkar framför fönster.

Marie-Louise Sjögren

Annons

Blandare från Waterworks, precis som badkaret. Jag älskar hur klumpigt men enkelt allt de gör är. Rejält men mjukt. Alltid ljusstakar i par.

Marie-Louise Sjögren

Ett barnrum. Morristyget Honeysuckle är verkligen underbart i just barnrum. Smart lösning med kornisch när fönstren lutar.

Marie-Louise Sjögren

Ljusslinga från Åhléns. Marlie-Louise sa att man ångrar aldrig en spegel och det håller jag med om. Älskar att barnrum får vara barnrum också. <3

Marie-Louise Sjögren

Ännu ett gulligt barnrum.

Annons

Marie-Louise Sjögren

Med ett jugensskåp i björk jag blev förälskad i. Det är så mysigt att höra Marie-Louise berätta om allt, hon älskar verkligen att skapa ett hem att leva i och snart kommer bebis nr tre.

Marie-Louise Sjögren

Allt var en dröm, tänk att ha soffa framför sängen så här.

Marie-Louise Sjögren

Jag stannade i två timmar, passade på att låna gästtoaletten innan jag gick. Så fint med sjögrästapeten! Jag berättade om våra planer att kanske fixa till vårt badrum och Marie-Louise bad mig rita upp det snabbt. På fem minuter hade vi en hel plan och en lösning jag aldrig skulle kunna kommit på själv! Vissa har verkligen blicken. Saker som jag sett som problem, tex rören som är inbyggda i en låda i ena hörnet såg hon som en möjlighet och skissade upp en likadan på andra sidan, portal och inbyggd spegel, sittyta i sten och belysning. Jag blev helt paff.

Marie-Louise Sjögren

Annons

Efter två timmar gick jag, vimmelkantig av inspiration och intryck. Att ett hem, som inte ens är klart, kan vara så här vackert? Jag vet att jag aldrig kommer bo så stort och fint, men om jag lyckas få till en millimeter av harmonin Marie-Louise lyckas med blir jag glad. Och samtidigt är jag så inspirerad av henne som person. Varm, rolig och generös. Tack att jag fick titta in. 🤍

46 kommentarer till “En underbar förmiddag hos Marie-Louise”

 1. Meta skriver: 5 november 2020 kl 07:42

  Sparade ner varenda bild pga dröm!


 2. Elvira skriver: 5 november 2020 kl 07:53

  Det är verkligen ett fantastiskt hem ❤️.
  Så harmonisk med fina detaljer.


 3. Jenny skriver: 5 november 2020 kl 08:01

  En reflektion, det känns som det är du själv som är nyckeln till att dina nya och gamla vänskapsrelationer blir så här fina. Du verkar vara en så fin och generös person.
  Så underbar läsning om både vänskap/relationer och magisk inredning (det behöver vi extra mycket i dessa tider) ❤️.
  Tack & ha en fin torsdag.
  Jenny


 4. Therese skriver: 5 november 2020 kl 08:21

  Murano-lampan!😍😍😍


 5. Terese skriver: 5 november 2020 kl 08:22

  Oj, det var ju verkligen ett perfekt elegant hem!

  Men samtidigt är det något som gnager i mig. Jag älskar verkligen inredning och ordna det fint omkring mig. Jag pysslar och skapar själv. Men när jag stöter på hem som dessa, där man ser att någon haft hur mycket pengar som helst för att renovera, blir jag inte så intresserad längre och känner en fundering kring hur mycket pengar är det egentligen rimligt att lägga på inredning?Klart man kan fynda på auktioner eller platsbygga allt man vill då det är tydligt att det finns någon med stor plånbok där bakom. Det här blir även till en fråga jag ställer till mig själv, hur långt är det rimligt för mig att gå för den rätta lampan, eller var det nu kan vara??!


  1. Ellen skriver: 5 november 2020 kl 10:33

   Håller helt med dig. Blir inte speciellt imponerad när någon med mycket pengar får till det. Ja såklart det krävs en känsla för inredning men med mycket pengar är det betydligt lättare.


  2. Jo skriver: 5 november 2020 kl 10:48

   Enig! Samme fråga här


   1. Jo skriver: 5 november 2020 kl 12:20

    Håller med! Blir på nåt sätt lite stressad av såna här hem med ”perfekta, noga utvalda detaljer” som man vet har kostat skjortan i stället för att bli inspirerad, de känns så opersonliga trots att meningen säkert är att visa på att den som inreder har superpersonlig stil?


  3. Carolin skriver: 5 november 2020 kl 12:17

   Känner lite samma. Det är ju ett otroligt vackert hem men också helt ouppnåeligt vilket gör att det nästan är svårt att bli inspirerad. Jag menar, hur många har egentligen råd att lägga 11 tusen dollar på ett badkar?!


  4. R skriver: 5 november 2020 kl 12:52

   Tänker att rimligheten väl hänger ihop med ens förutsättningar. Hos oss blir det Ikea-kök när vi blir tvungna att renovera vårt (känns privilegierat att ens ha råd och möjlighet till det). Men kan förstå att andra som har andra förutsättningar gör andra val.


  5. Caroline skriver: 5 november 2020 kl 14:56

   Tänkvärd kommentar, tycker jag, särskilt om man skiljer den från Marie-Louises hem och pratar mer generellt. Tycker det kan vara ett problem att många hem som visas i magasin etc är lyx eller premium. Däremot tycker jag också att Elsa, bland andra, fokuserar mycket på stämning och känsla i hem hon visar och pratar om och det finner jag väldigt inspirerande. Att få till en stämning kan vara helt gratis, eller så kan man passa på när man ändå måste måla om hallen. I just det här forumet tycker jag det mer handlar om hur ett hem känns och upplevs och faktiskt blir ett hem, snarare än vilka prylar man ”måste” ha och vilka trendiga renoveringar man ”måste” göra.


   1. Caroline skriver: 5 november 2020 kl 21:59

    Jag håller inte med. Tycker de flesta med obegränsat med pengar inte får till alls det medans jag är rätt säker på att Marie-Louise skulle få det till det även på en lägre budget. Hon har en känsla för färg och form som få.


 6. Jessi skriver: 5 november 2020 kl 08:41

  Är det NÅGON som vet vad den vägghängda lampan heter som sitter både i vardagsrummet och i köket över skärbrädorna?! Så fin, såg den även på Ett hem förra veckan och glömde fråga vart man hittar den! Uppskattar svar från den som vet:)


  1. Sofia skriver: 5 november 2020 kl 09:22

   De är från svenskt tenn!


   1. Jessi skriver: 5 november 2020 kl 09:43

    ÅH TACK!!!!


  2. Mumlan skriver: 5 november 2020 kl 09:22

   Lamporna finns på Svenskt Tenn.


   1. Jessi skriver: 5 november 2020 kl 09:44

    Taaack!! 🙂


    1. Josefine skriver: 5 november 2020 kl 20:43

     De som finns på svenskt tenn är de som är ”kupor”. Vill också gärna veta var lamporna som hänger ner i ”snören” är från, de som hänger över skärbrädorna.
     Någon som vet?


     1. V skriver: 5 november 2020 kl 21:19

      Designade av Michael Anastassiades, finns bl.a. på Nordiska Galleriet, 10 000 kr: https://www.nordiskagalleriet.se/michael-anastassiades/ball-light-wall-bracket-small


 7. Caroline skriver: 5 november 2020 kl 08:44

  Tusen tack för att bjuda med oss in i detta fantastiska hem, förstår att du är helt flygande efter den upplevelsen. Man känner via hennes insta att hon uppriktigt älskar att skapa hem och att hon är en varm och prestigelös person:-). Vill också säga tt du Elsa är fenomenal på att skapa ett hem. Njuter av att se hur ert hem växer fram sakta men säkert.
  Allt det bästa till dig och tack för en av Sveriges mest generösa bloggar!
  Kram Caroline
  @harmoniskerum
  Ps. Jag tycker det är så mycket härligare att se hem på detta personliga sätt. Har själv gjort många hemma hos men tycker ofta det blir så stelt och opersonligt i tidningarna, på en blogg bliver det äkta och personligt, gillar verkligen det. Du och Sofia borde göra flera ‘hemma hos’ på era bloggar hos folk ni gillar precis som ni besöker folk och utställningar.


 8. Maja skriver: 5 november 2020 kl 09:08

  Alltså, hennes hem är alltid fantastiska. Min favorit är hennes lägenhet i Danderyd (eller vart det nu va). Vi har rosa soffor bara p.g.a. det hemmet.
  Vad härligt att hon bjöd in innan nallt var klart. Det känns så befriande att se en flyttkartong skymta fram här och dör <3

  Kan ni inte bjuda in henne till podden! Snälla snälla =)


  1. Jessica E skriver: 5 november 2020 kl 12:53

   Håller med! Vore roligt att höra henne i podden!! Fantastiskt hem (även om jag kan hålla med några inlägg ovan att det är mer spännande när personer som inte har obegränsat med pengar inreder och får till det i hemmet)!


  2. Em skriver: 6 november 2020 kl 14:19

   Jaa! Jättekul om hon ville ställa upp på en intervju i er podd!!! Kanske kan vi få ställa lite frågor då också? För jag är så nyfiken på ifall hon har några tankar om hur man kan skapa denna atmosfär i säg ett ”vanligt” 50-talshus? Vilka element är det värt att försöka jobba med? Eller är det en omöjlighet? Helt underbart hem oavsett, njuter av bilderna om och om igen!


 9. Moa skriver: 5 november 2020 kl 09:09

  Nej men jag tor jag smäller av? Varenda liten sak i lägenheten är ju genomtänkt, hur kan man vara så duktig på att se
  potential i allt? Äälskar den här typen av inlägg!


 10. Moa skriver: 5 november 2020 kl 09:11

  En tanke om speglar: i vårt hushåll har vi inga speglar synligt, jag har en liten tunn inskyfflad bakom dörren. Vi har precis bestämt att sätta upp en spegel i hallen. Vi slits mellan att tycka att speglar är fina inredningsmässigt och att tycka det är så jävvvla skönt att inte ha speglar att gå och kolla sig i? Alltså funderar aldrig på min kropps utseende utan speglar, kroppen får bara vara. Så skönt. Kanske är det för att vi som bor här är 25 år, men jag känner inte att jag är särskilt otrygg i min kropp, kan tycka den är snygg men det är så skönt att inte tänka på det heller. Att inte gå förbi en spegeloch se sin kropp och automatiskt lägga någon värdering i det. Hur tänker ni?


  1. M skriver: 5 november 2020 kl 21:49

   Känner exakt samma, tidigare har jag alltid inrett med stora speglar i hall etc, och nu i efterhand känner jag att jag ofta ”hamnade” där framför spegeln och inspekterade mig själv. Sen vi fick barn (2döttrar) har vi bestämt att inte ha speglar hemma, förutom en stor spegel i badrummet som de bara når upp till med pall 😝och det känns så otroligt befriande! Att i hemmet får det lixom handla om annat än hur man ser ut.


 11. Alene skriver: 5 november 2020 kl 09:12

  Et vakkert hjem. Forstår at du blir inspirert!
  Men om du føler at ditt hjem ikke når opp, tar du feil. Jeg synes ditt hjem er så lunt, inspirerende og hjemmekoselig. Harmonien fra rom til rom, soverommet med skapet, gardinene og bordet foran vinduet. Kjøkkenet som man kan drømme om å lage de deiligste retter. Stua perfekt balansert med den fine spiseplassen og sofaen (og skapet , ikke minst) Bildeveggen over TV-en som ser ut som den alltid har vært sånn. Og dine tregulv, elsker dem. Kunne flyttet inn direkte🥰
  Det å bli inspirert av andre er både givende, men også litt hemmende synes jeg. Man vil alltid videre når man ser så mye vakkert og får ikke ro i det man har skapt. Det er bakdelen til en kreativ sjel, men du verden så deilig og 😉
  Ser gjerne mer av leiligheten din her på bloggen, om du har lyst. Liker godt blandingen du har på bloggen med forskjellige temaer, både alvorlige og lettere temaer sammen med interiør. Noen ganger kjennes det litt merkelig å følge livet til virkelige mennesker, men så funker det jo bra også. Så lenge det er ok for deg.
  Ha en fin dag ☀️


 12. Lola skriver: 5 november 2020 kl 09:17

  Jag tycker att ditt hem är finare. Och varmare! Fast är hon nyinflyttad så har värmen inte kommit ännu kanske. Barnrummet var väldigt fint iaf. 🙂


 13. Linda skriver: 5 november 2020 kl 09:23

  Wow, att man kan ha det så fint i sitt hem! Verkligen inspirerande.


 14. Linda skriver: 5 november 2020 kl 09:25

  Ser att Bukowskis har en en sån grön fåtölj nu på auktion, åtminstone väldigt lik 🙂

  https://www.bukowskis.com/sv/lots/1271620-fatolj-1950-tal


 15. Han a skriver: 5 november 2020 kl 10:43

  Vet någon vart stjärnljusslingan är ifrån som hänger i barnrummet? Så fin


  1. Elsa Billgren skriver: 5 november 2020 kl 11:02

   Åhléns 😘


 16. Lovisa skriver: 5 november 2020 kl 11:18

  Hej Elsa!! Kommer det ett badrumsinlägg snart?? Är så OTROLIGT svårt att hitta fin inspo??


 17. Lo skriver: 5 november 2020 kl 11:27

  Hej! Vad med det för golv i stora badrummet? Ser väldigt fint ut!


 18. Tove skriver: 5 november 2020 kl 13:03

  Fint!
  Men en sak jag alltid haft så svårt för är sådana där djurhuvuden på väggarna i barnrum, får mig bara att tänk på illegal trophyhunting av utrotningshotade djur 🙈🙊kan någon förklara vad som är grejen med sådana där djurhuvuden? 😄


  1. Lola skriver: 5 november 2020 kl 15:04

   Kanske finns resten av djuret i väggen och kommer ut när barnet leker och fantasin flödar. Se det inte bara som ett huvud. Det är dock det enda som vi (vuxna) ser. 😉


 19. Frida skriver: 5 november 2020 kl 13:47

  Älskade detta inlägg, så fina bilder! Jag håller på att inreda en liten nybyggd lägenhet så lite andra förutsättningar men blev jätteinspererad av lamporna och hur fint det kan bli med fina detaljer och stora öppna ytor.

  Apropå de fina lamporna så vore ett önskeinlägg ett inlägg om lampor, särskilt taklampor som jag tycker är jättesvårt. Det behöver ju både vara funktionellt och passa känslan i rummet. Vore kul att höra dina tankar om detta!


 20. Annika skriver: 5 november 2020 kl 14:52

  En fullständigt underbar lägenhet! Mycket smakfullt inrett. Den stora plånboken kan sticka lite i ögonen. Inte för att jag är avundsjuk (eller jo, kanske lite 😉). Det är i vart fall lättare att inreda när det finns sådana resurser. Att beställa dyra gardiner, anlita hantverkare, vinna budgivningar när man hittar det man vill ha. Handplocka utan att fundera så mycket på priset. Köpa en dyr lägenhet att inreda. Det går att inreda lika fint med en mer ”normal” inkomst, men det tar mycket längre tid. Lägenheten i sig är ju så fin och stor som ett hus. Den kostar säkert 25 miljoner eller mer. Det är något de allra flesta aldrig kommer att kunna köpa. Smaken kommer dock inte med pengarna, så all cred till Marie Louise Sjögren för den vackra inredningen!


 21. Anna skriver: 5 november 2020 kl 20:04

  Väldigt fint. Men alltså hur kan någon människa hålla det så med 2 (snart 3) barn i familjen?! Här hemma ligger leksaker och kläder snabbt utspritt i hela lägenheten och finare/ömtåligare inredning har hamnat på säker plats högst upp i bokhyllan och lär bli kvar ett tag. Och soffor och sånt får ju iaf fläckar av diverse kladd 😅


 22. Birgitta skriver: 5 november 2020 kl 20:19

  Fint så det nästan gör ont ❤️


 23. Birgitta skriver: 5 november 2020 kl 20:19

  Fint så det nästan gör ont❤️


 24. Annika skriver: 6 november 2020 kl 08:15

  Underbart!


 25. Høst skriver: 6 november 2020 kl 12:05

  Hvor er den store runde gulvlampen fra? Takk for et fint innlegg fra et vakkert og inspirerende hjem.


 26. Maria skriver: 7 november 2020 kl 09:27

  Såå fint och inspirerande! <3 Var är den ljuvliga teburken med ansikte från?


 27. Ana skriver: 27 december 2020 kl 21:17

  Helt otroligt fint är det och jag hoppas verkligen på att höra Marie-Louise som gäst i podden framöver. Jag har blivit helt helt totalkär i den ljusa rölakansmattan under Wegnersoffbordet där och undrar om du vet vem som gjort mönstret? Letat febrilt, men inte hittat vem det kan vara.


  1. Ana skriver: 28 december 2020 kl 10:11

   Hittade till slut och det verkar vara Bolmsö i beige av Anna-Johanna Ångström! För att hitta den på auktion kan jag nog få vänta några år dock, verkar som att den senast dök upp år 2017.


Dela på:
Laddar