Glad fredag! Hoppas ni är lika redo för påsk som jag, för här kommer det stora påskinlägget extra allt. Härom dagen kom Mira hem till mig och dokumenterade lite påskförberedelser, och längre ner kommer även receptet till årets påskkaka! Kanske den enklaste, godaste och vackraste som går att göra. Nu kör vi, påsk! 💛 I år kommer vi inte ha något påskris, men gärna påskbuketter. En påskbukett behöver heller inte vara knalligt gul tycker jag. I sovrummet har jag tex blandat vildmorot med kvistros och klorofylligt viburnum som jag köpt på Christoffers blommor. En riktig hopp om vår-bukett. De allra vackraste. På stora skåpet hänger en krans och ett handmålat ägg jag köpt på Malmstensbutiken. Jag dekorerade med en vintagerosett och tycker att det blev riktigt gulligt. Att hänga små saker, pynt och ägg på handtag, nycklar och spikar istället för i ris sprider ut påskpyntet runt om i hemmet. Bakom fluffet döljer sig ännu en påskbukett. Pastelldrömmig hyacint och rosor i en loppisfyndad pokal jag fått av Gustav. På den står det Mosebacke etablissemang ingraverat, så man kan säga att den kommit hem igen. Att blanda puderrosa, blekgult och toffeebrunt är väldigt högtidsvår tycker jag. Passar lika bra i påsk som till valborg. I dörröppningen till sovrummet hänger stjärngirlanger från Afro art och en loppisfyndad julkula som inte känns så himla mycket som jul utan mer högtid. På mig har jag en småblommig klänning i ekologisk bomull och sjalett i håret från & other stories(adlinks). Solen lyser på nattygsbordet. Här ligger påskens läsning. Det blir den här boken(adlink) över påsk. Jag puttades över kanten efter Alex Shulmans hyllning på stories så nu väntar den på att jag ska bli lite ledig. Vill ni läsa med mig? Så kan vi prata om den ihop? Elden är igång här hemma. Vårt vardagsrum är brokigt men mysigt. Nästan helt klart. En sak är på väg men det är många veckors leveranstid. Den som väntar på något gott. Kan ni gissa vad jag saknar i rummet? Påskens fluffigaste pläd i mohair från Malmstensbutiken. Den ligger som nysnö i soffan. Den kryper vi under när vi tittar på film tillsammans på kvällen. Det blir garanterad somna i soffan-effekt. Matplatsen. Alla lyktorna, blommorna och nu har vi även bestämt att vi ska restaurera radiatorerna till gamla fina så som huset alltid haft. Drömmen vore att restaurera speglingarna i fönstret tillbaka till original också som vi gjorde i köket, men det är ingen brådska. I köket står påskens kaka redo att dukas upp och ätas. Jag skrev ju om Ett Hems blodapelsinkaka i mitt tidigare påskinlägg och nu gjorde jag ett eget recept så vi alla kan baka den. Det bästa med påskens kaka är att den är snabb, enkel och vacker. Dessutom kan man göra den i förväg om man vill. Medan kaffet står på spisen gör jag en påskkorg. Kanske ska man gå bort på en liten lunch fyra personer eller vill skicka något mysigt till någon man saknar? En påskkorg är så härligt att få och ge. I min har jag handstöpta ljus i creme och gult. Ett riktigt härligt påskägg måste man ju också ha. I år ska jag låta Lynn få leta efter godisarna och fylla sitt eget ägg, så som vi gjorde i vår familj när jag var liten. Det här påskägget från 1940-talet hittade jag på A la carte antik. Visst är det vackert? Inget säger 1940-tal så mycket som penséer. Några band att välja mellan att knyta runt. Vi tar ett beige. Handstöpta ljus, några blommor, gula hyacinter, dessertvin, ett påskägg med godsaker i, kanske hemgjorda mintkyssar. En perfekt påskkorg till någon man tycker om. Här hemma har den nya stolen fått en ny plats. Visst passar den bra här vid skivbordet? Snart ska rumslinden få en ny kruka. Kanske den räfflade terracottakrukan från Bergs potter som jag har vår stora pelargon i sovrummet i? Eller något annat. Brunt glaserad vore också vackert. På tal om brunt glaserad... Nikitas första påsk! 💛 Ska bli så mysigt att vara ledig med honom. Men nu är det dags att duka för påskfika! Bordstabletter och finporslin. Skönt att inte alltid ha duk. Blodapelsinkaka med vanilj. Syrligt, lent och helt ljuvligt gott. Riktigt bra vaniljglass till. Häagen Dazs är min favorit. och här kommer receptet! 🍊 Blodapelsinkaka med vanilj 🍊 För åtta bitar, du behöver: - 1 rulle smördeg - 4 blodapelsiner - vaniljkräm, se recept nedan eller gör det ännu enklare med färdigköpt - 2 msk apelsinmarmelad 1. Sätt ugnen på 175°C. Ta fram en rund pajform, ca 20cm i diameter, och lägg smördegen i pajformen. Skär bort hörnen. Nagga degen. 2. Förgrädda smördegen i mitten av ugnen i ca 5 minuter tills den puffat upp sig något och fått lite färg. 3. Skär bort skalet på fyra blodapelsiner och skiva dom. Klicka i vaniljkräm i pajskalet och fyll med blodapelsinskivor. Värm marmeladen i en liten kastrull och pensla hälften av marmeladen på kanterna och apelsinerna. Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills pajen fått härlig färg. 4. Avsluta genom att pensla över den sista marmeladen så pajen blir riktigt glossy och härlig. Servera ljummen eller kall med vaniljglass. Går bra att förvara i kylskåpet till dagen efter om man vill göra den i förväg. Vaniljkräm: - 2,5 dl grädde - 2 dl mjölk - 1 msk majsstärkelse - 0,5 dl socker - 1 vaniljstång - 4 äggulor (rumstempererade) 1. Värm grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången med en kniv, skrapa ur vaniljfröna och addera dom och stången till mjölkblandingen. Låt sjuda i ca 5 minuter utan att det kokar. 2. Vispa äggulor, majsmjöl och socker till en smet. Ta ur vaniljstången ur mjölkblandningen och häll i en smal stråle ner den i äggblandningen. Rör under hela tiden. 3. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på låg värme samtidigt som du hela tiden rör i ca 15 minuter eller tills vaniljkrämen tjocknat. Låt svalna något innan du häller ner den i pajformen. Det blir lite över, men det går bra att äta till såklart. Det var allt folks! Glad påsk kära ni! 💛 Foto: Mira Wickman