God morgon från Gotland! Vi var i vårt hus förra helgen och här har ni min söndagsmorgonvy från soffan. Mysigt ju. Jag lirkade ner sista äpplet från ett av våra träd. Ställde upp mig på trappan. och sen bar det av mot det bästa som finns, havet! Folhammar din skurk, älskar dina raukar och vågor. Efter utflykt, en värmande lunch hemma. Det blev Ala gård-Annas tomatsoppa, här kommer receptet som räcker till riktigt många och är så gott så gott! Annas tomatsoppa8-10 portionerDu behöver:10-12 mogna tomater eller 45 körsbärstomater, (tomaterna ska helst vara djupt röda och söta) 2 gula lökar 3 potatisar 1.5 liter grönsaksbuljong 7 msk tomatpuré Knippe färsk timjan 2 msk torkad timjan 2 lagerblad 100gr smör 1 msk strösocker (kan tas bort om tomaterna är söta) 3 dl grädde 2 msk balsamvinäger Salt & peppar1. Hacka löken, tärna tomaterna grovt (körsbärstomater kan halveras) och skiva potatisen. 2. Smält 50gr smör i en större kastrull och lägg i löken, rör runt tills den blir mjuk. Lägg i potatis, tomater, tomatpuré, buljong, torkad timjan, smula i lagerbladen och låt sjuda under lock tills potatisen är kokt. Mixa med stavmixer. Lägg i 50gr smör, nästan all färsk timjan (spar lite till servering), balsamvinäger, socker, salt och peppar till smak. 3. Låt sjuda utan lock till smöret smält och längre om det behövs för att reducera soppan. Soppan får gärna vara ganska kraftig när grädden hålls i. Tillsätt grädde och blanda. Servera med färsk timjan och ett gott bröd, eller som jag gjorde, med mozzarella. Slurp! Eftermiddagen tillbringade Pontus och jag med att göra en låt till livepodden. Det är nog det absolut härligaste jag vet att göra med min kille. På eftermiddagen tog jag en ensampromenad och hälsade på kossorna som fortfarande gick ute. Ni också där borta! Viktigt att värma sig inifrån och utifrån sen. Jag lärde Lynn yatzy, det blev en ny favorit. Sen tog jag inga fler bilder den söndagen. Det blev måndag, hej från mitt badrum! Vi åkte ner till Ljugarns strand för långhelgens sista utflykt. Havet var fortfarande turkost. Snart är det helt grått. Inga nudister eller turister som fifflar i sovsäckar så här års på stranden. Bara en och annan hundpromenad. Glasklart. Till lunch gjorde jag min vanliga chèvre chaud men adderade päron. Det är så himla gott med något sött till chèvren. Recept här:Chèvre chaud med päronFör 2 personer:200g chèvre, 2 bitar1 rejäl näve mâchesallad1 rejäl näve ruccola1 bit rödkål4 goda gula tomater 1 päron1 dl valnötter 2 msk flytande honung Olivolja och balsamico Flingsalt och svartpeppar Färska kryddor, tex gräslök och timjan1. Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme. Lägg chèvrebitarna i en ugnssäker form, strö valnötter och ringla honung över chèvren, ugnsbaka i ca 10 minuter eller tills chèvren är mjuk och fluffig och honungen blivit tunn. Vänd runt nötterna i honungen så de blir karamelliserade. Tänd grillfunktionen och ge chèvren en liten karamelliserad yta någon minut.2. Riv kålen i mandolin. Klyfta tomaterna tunt, skiva päronet och lägg tillsammans med salladen i en skål. Ringla över olivolja och balsamico och addera flingsalt efter smak. Vänd runt. Finhacka kryddorna.3. Montera salladen på stora fat, toppa med chèvren, de karamelliserade valnötterna och de färska kryddorna. Avsluta med flingsalt och svartpeppar. Sen fixade och donade jag lite hemma, arrangerade om i punschverandan. Det blev fint tycker jag. Det är så vackert med den gröna schersminen genom de gamla glasrutorna, det fläckiga gamla slagbordet fick vi av förra ägarna och snäckorna har jag fyndat på olika loppisar på ön. Vasen på fot är Holmegaard och de små vaserna loppisfynd. Innan vi åkte hem stannade vi till i Visby och promenerade runt lite. Jag kikade in på Akantus. Kände starkt för detta hörnskåp. Skåp har verkligen alltid massa personlighet. Jag tänker direkt på skåpet i Skönheten & odjuret. Lika mycket som jag känner för skåp känner jag för pelarbord. Det här lilla bordet är ju definitivt en fransyska. Fint litet torkat höstarrangemang på hyllan där till höger. Sen sa vi hej då och tack för tre fina dagar Gotland, du visar dig alltid från din bästa sida! 🌳🏰