Så kom äntligen dagen när vi klev på färjan mot sommarlovet på Gotland. Den friaste av känslor. Kanske dubbelt så fri denna gång eftersom vi också sa hej då till Mosebacke i samma veva som vi körde ut från söder med vår fullpackade bil. Jag gick ut på däck på färjan och lät blåsten ta tag i mig. Jag var en sekund från ett vår- (fast sommar då) skrik men höll tillbaka. Nån måtta får det ju vara på fröjden. Vi kom fram till ett varmt och nystädat hus på eftermiddagen i torsdags och packade hetsigt upp för att kunna gå ut och börja allt vi längtat efter. Alltid en runda runt åkrarna först, en selfie till familjen där hemma. Vi låter ju trädgården vara äng numera och det är det bästa beslut vi tagit. Lummig och vacker har den växt sig under våren. Jag gjorde chevre chaud till Pontus och mig. Sen gick jag upp, vädrade i alla sovrummen och kollade runt. Loppisfyndade leksaker i Lynns rum, som passar alla åldrar. Utsikten från hans fönster. Sigge och Annas sovrum, som jag kallar det, i kvällsljuset. Snart kommer de hit. Första morgonen på ön. En fredag dessutom. Jag klädde mig i en av de trettio vita bomullsklänningar jag packat för sommaren. Det men ingen tjocktröja lyckades jag få med. Obotlig sommaroptimist, notoriskt dålig på att packa. Vi åkte till stranden som var solvarm och drack kaffe. Det var 9 starka grader i vattnet så vi höll oss på land. Doppa tårna klarar man av. På vägen hem hämtade jag ut en låda med vin jag beställt. Porlande rosé som smakar körsbärsgodis, färska örter, jordgubbskompott och Angostura bitter. Exakt vad jag vill ha i glaset på sommaren. Våra pioner i trädgården blommade så jag tog in en bukett med två sorter, schersmin och kvistros. Perfekt i den loppisfyndade vasen. Efter frukost åkte vi till Hemse för att köpa en brevlåda, handla mat och jag köpte tre till böcker till min sommarhög. Tack för alla tips! Till lunch gjorde jag Atelier Septembers gröt med jordgubbar, olivolja och mynta och det var så gott! Ska aldrig mer koka gröt med havremjölk utan hålla mig till vatten och istället ringla olivolja över. Solrosfrön i ger fin konsistens och citronzesten blir så himla blommig och god till. Mmm Den gamle fabriks körsbärsmarmelad, så god. På eftermiddagen var det varmt och lä i trädgården så jag låg och läste min bok i solen. Sen påbörjade jag fredagsmiddagen, en tian. Aubergine, zucchini, tomat, basilika, smör och olivolja. Plus massa massa tid på låg värme. Den åt vi med sallad från Paulas i När, massa parmesan och serranoskinka. På kvällen började vi se Lost men nej, det var inte min sommarserie tyvärr. Sen försökte vi med Peaky blinders men nope, inte heller den funkade. Vi får fortsätta leta vidare. På lördagen, som var vår tredje dag på ön, vaknade vi klockan åtta efter tio timmars sömn. Helt i sommarlovsdvala. Jag hade hittat en riktigt gammal vintageklänning på vinden i flytten och passade på att laga den. Jag har så bra sygrejer här på landet. Vintageklänningar i bomull tröttnar jag aldrig på. Vi lämnade huset. och åkte till stranden. Vattnet var glasklart och gnistrande, som glitter på olja. Vi såg en person med brun papperspåse under armen och frågade hetsigt om det kanske var bröd i den? Jajamen, brödbilen har redan öppnat, svarade hon. Så vill åkte dit och köpte gotlandslimpa, vallmofrallor och kanelbullar. Hem till frukost i vardagsrummet. och sen ut på utflykt för att fånga vädret. Böljande kornfält vid Herta strand. Än är ön ganska tom på sommargäster så man har mycket för sig själva. Vi tog en långpromenad. På vägen hem stannade vi till vid Stånga trädgård för att köpa en schersminbuske att plantera vid ladan. Den vi har vid verandan ger så mycket doft och blommor! En favorit i repris till lunch. På sommaren får jag ofta skov och gör samma. Sen sommarlovets första springtur längs med hagarna. och en lång eftermiddag som blev till kväll i soffan med min bok. Det var de tre första dagarna på Gotland! Puss! ⛅