Varje sommar tar vi en trip norrut för en heldag uppe på Bungenäs med våra vänner. Bungenäs är en speciell plats på ön eftersom det är ett gammalt kalkbrott och sedan ett övningsområde för militären. Numera är det ett bilfritt område med nybyggda hus och väldigt mycket communitykänsla. Våra vänner var några av de första att köpa hus på platsen och sen dess har vi åkt upp för att hälsa på. Resan började med ett stopp i Rute för lunch på stenugnsbageriet. Det finns många bagerier på ön och detta är väl det kändaste. Det var 26 grader varmt och jag tog en grekisk sallad. Efter lunch tog jag en titt inne i butiken Rute lada. De här ljuslyktorna är så fina. Min gick sönder i vintras för jag hade visst glömt den utomhus. Nästa stopp på vägen var Fint o fult som hjälpt mig sälja av lite grejer från huset under sommaren. Vi lämnade några kartonger till, tog en snabb kik. På kuddar med knyt. och sen bar det av mot Bungenäs! Utflykt med mina tre favoritkillar. 💙 De gamla kalkstensugnarna står som två torn vid kalkladan. Vi skulle bo på Bungenäs badhotell som ligger i samma byggnad som restaurangen. Mysigt inrett pensionat. Med utsikt mot stranden från vårt rum. Jag tog en av solhattarna som följde med rummet. Och sen gick vi ner till havet för en hel eftermiddag på stenstranden. Medelhavskänsla! Lynn har blivit badtokig den här sommaren, badar i timmar utan att tröttna. Jag tar ett dopp, ligger på stranden, läser och håller utkik. Vid fyra bestämde vi att det var cocktail hour och gick till Kalkladan för ett glas bubbel med is i solen. Filip, Lina och Louise njöt i skuggan. Vid fem öppnade Matsalen så då rörde vi oss närmare vattnet. Först ännu ett dopp. och sen slog vi oss ner vid ett långbord och India dukade upp sina tuschpennor för alla barnen. Perfekt häng. Känslan av frihet med fredag vid havet helt bilfritt och bara ljudet av musik, vågor och sorl. Den blå sommarskuggan. Våra vänner Daniel och Anna med barn anslöt och så var vi vips 9 vid bordet. Vi började med plock från menyn. Getost arancini med chilimajonnäs och persilja, krustad med, löjrom, picklad gurka och dill plus råbifftoast med sojamajonnäs, kimchirostade sesamfrön, koriander och salladslök. Gott! Här satt vi och pratade medan barnen pysslade med sitt, svalorna flög över våra huvuden och solen sakta gick ner. Älskar somriga traditioner. Till varmrätt åt jag friterad aubergine med paprika, mandelsås, råmarinerad zucchini och parmesan samt tonfisktartar. Efter maten började området göra sig redo för en livlig fredagskväll men vi gick vi upp på rummet, somnade till ett avsnitt Downton Abbey och det trygga ljudet av folk som roar sig till vinylkvällen nere i baren. Och det var allt från den fredagen i norr! 🎵🐦⬛