Dagen efter Mira åkt hem vaknade vi upp i ett tyst hus på Gotland. Det hade slagit om från iskallt till vårvarmt på en natt och nu hade vi bråttom att göra alla de där sakerna vi pratar om med glittrande ögon när vi sitter hemma i stan och drömmer runt frukostbordet. Varje liten ritual är helig. Vi åt frukost i vardagsrummet på golvet. Sen gjorde Pontus och Lynn pannkakor till vår utflykt. En liten hand på skålen för att hjälpa till så är man med. Tyvärr vet jag inte var plättjärnet är ifrån då det var en present av Pontus syster Fanny, men det går säkert att hitta online och jag vill starkt rekommendera det! Life hack för barnfamiljer! Perfekt mellanstorlek för att orka äta många pannkakor. På väg till vår utflykt stannade vi till på Stånga trädgård för att köpa jord och beställa beskärning av klätterväxten i vår spaljé. Alla skulle bära jord. Sen gick vi det stora varvet runt Stavgard, för det hann vi inte i påskas och det är så vackert här. En gammal vikingabåthamn vars havsbotten nu är perfekt hoppa på stenar-lekplats. På våren dignar Gotland av nyfödda små djur, vissa sötare än andra. Som det här fölet som var väldigt nyfiket och keligt. Vi vek av mot Herta på vägen hem, för den stranden har den vitaste sanden. På sommaren ligger vi här och trängs och svettas men så här års är det helt tomt, tyst och stilla. Vattnet är klart och kallt. Färgpaletten i maj är i klart grönt och gult. Blå himmel, nyfött gräs och kalvar bland alla maskrosor. Eftermiddagen skulle vi tillbringa i trädgården. Jag gjorde en termos kaffe och gick ut med alla fröer. Lynn och jag fyllde hela stora pallkragen med snittblommor och i år har vi bett grannen komma över och vattna då och då. Håll tummarna att allt inte torkar ut till juni när vi kommer. Sen blev det fredagsmys och lite sent bröllopsdagsfir! Ostar, kex och oliver från Wisby ost. Melon, fikonmarmelad och salami. Det är härligt när hela familjen tycker att samma sak är festligt och gott. Efter en rejäl plockbricka orkar vi sällan riktig middag men något vill man ändå ha. Så jag gjorde min favoritsallad med gotlänsk sallad från Paulas i När, semisoltorkade tomater, gurka, smörstekta mandlar, getfärskost, serranoskinka och gotländsk tomat. Massa balsamico på och så dill som är så gott i sallad. Innan vi slog oss ner med varsitt i vardagsrummet (Pontus läser Spådomen av Agneta Pleijel, jag lägger gamla pussel och Lynn spelar Minecraft) tog jag en promenad längs med åkrarna för att lägga allt på minnet. Lagom till att solen slank ner bakom träden var jag hemma, och det var allt från en ledig fredag på Gotland i maj. 🌼