Nu kommer ett önskat blogginlägg om hur vi gör vår äppelmust! Vi har ju som sagt åtta äppelträd och tre olika sorters äpplen på tomten som vi mustrar på. Vissa år bär vissa träd mer frukt, andra år andra träd. I år har vi framför allt gjort must på våra Åkeröäpplen som blir söt och mörk men har också en grönare sort som jag inte vet vad den heter som nästan smakar som kanel och är mycket ljusare. Ni hör ju, connoisseur! Första steget är ju givetvis att plocka äpplena. Sen ska de tvättas. Vi brukar ha en hink med vatten vid musteristationen i trädgården och så är det Lynns ansvar. Ser vi att äpplet är angripet på något sätt skär vi av det, men kvistar och kärnhus kan vara kvar, bara inga angrepp av insekter etc. Nästa steg är att krossa äpplena i en fruktkross. Första året gjorde vi detta i en blender, och det går om man har få äpplen. Sen köpte Pontus en fruktkross här. Under krossen har vi en balja som samlar upp äpplena. Krosset stoppar vi sen in i en fruktduk som man lägger inne i fruktpressen, som Pontus också köpt här. Efter det är det dags att snurra på vredet. Och så kommer musten! Vi delar upp det här jobbet på några dagar eftersom vi gärna gör riktigt mycket must och det är rätt jobbigt för kroppen. Mellan vändorna sköljer vi bara av redskapen och låter de stå ute redo för nästa omgång. Via en tratt häller vi ner musten vi gjort på olika flaskor. Yay! Den must vi vill behålla länge och inte dricka upp direkt pastöriserar vi genom att att antingen lägga in i ugnen (glasflaska med kork) i 75°C i 15 minuter eller tar en stor kastrull och en stektermometer och låter musten ligga där i 75°C i 15 minuter innan nästa steg. Då klarar den sig ett helt år sen! Men allra godast är såklart musten helt färsk samma dag så man får inte missa att ha några flaskor helt nypressad i kylskåpet att dricka direkt. Här har vi en nypastölriserad flaska med must som vi vill förvara smart, kanske till i vinter. Nästa steg blir då att hälla upp den... ...i en bag in box! De köper vi också här. Ner i lådan. Skriva sorten på undersidan och förvara i rumstemperatur tills den är öppnad, då i kylen. Klart! 🍏🧃✨