Det blev fredag på Gotland och det var ingen vanlig dag för det var Nikitas 1-årsdag! Hurra hurra hurra! Vi väckte honom med present (tuggis) på sängen. Och sjöng. Sen var det frukostdags. Äppelris, Pontus egna äppelmust och hembakta frallor med vallmo och sesam. Alla recept kommer i ett projekt snart. Mira och Sofia var ju hos oss, så vi tände en brasa för att maxa lantmyset. Bästa som finns en ruggig höstmorgon, sitta länge och bara låta tiden gå vid frukostbordet. Innan tjejerna skulle åka hem till fastlandet passade vi på att promenera längs med raukområdet i Folhammar. Man vill ju visa det mest Gotländska vi har. Ettårig tok. Det var blåsigt och friskt minst sagt. Men det är något visst med Gotland. Alla väder har sin charm. Det är som att naturen liksom är för närvarande för att vara fel. När vi sagt hej då till tjejerna fortsatte mustandet. Vi funderade på om vi skulle musta våra päron men insåg att det skulle vara en väldigt komplicerad historia där man måste addera syra osv så det struntade vi i. De är goda som de är. Nya bordet i hallen från Ala gård. Älskar att det är i marmor och gammalt trä. Ett blickfång när man kommer in. Allt som kanske John Derian på lantstället är härligt. Mötet gammal marmor gammal pärlspont älskar man ju. På lördagen gjorde jag plommongröt till sen frukost. Det är så gott!! Här kommer receptet. Plommongröt för 2 personer Gröt: - 2 dl havregryn - 3 dl havremjölk - 1,5 dl vatten - 2 msk solrosfrön - 1 nypa flingsalt Kompott: - 12 plommon - 1 msk ljus sirap - 1 msk smör - 1 tsk kanel - zesten från 1/2 citron Topping: - 1 msk kanel - 1 msk ljus sirap - 1/2 dl hasselnötter - havremjölk efter smak 1. Dela och kärna ur plommonen. I en liten kastrull, puttra samman plommonkompott på 8 av de urkärnade plommonen, smör, sirap, citronzest och kanel i några minuter. Häll över i en skål tillsammans med resten av plommonen, vänd samman och låt stå. 2. I samma kastrull, koka upp gröten med havregryn, havremjölk, vatten och flingsalt på låg värme under omrörning. När den fortfarande är lös, rör i solrosfrön och stäng av plattan. 3. Hacka hasselnötterna grovt. Lägg upp gröten på ett stort fat, ringla kompotten på gröten. Avsluta med lite sirap, kanel och hasselnötter. Ät direkt med havremjölk. 🍂🥄 I huset hade små höstdekorationer kommit upp. En torkad kvist här och var. Höstiga band knutna i rosetter. Helt plötsligt sken solen igen och vi passade på att göra en utflykt. Min gamla mobil hade en spricka precis framför selfiekameran som skapade coolt glow. Så vackert i september! Här vid Linnéstigen i När. Ni måste gå den om ni är i krokarna. Vi tog långa rundan runt Stavgard och klappade på lammen. Alla promenader måste göras! Hej kossorna där borta. Middag på allt grönt som är gott. Bulgur med zucchini, örter och svartkål, Gotländska tomater med yoghurt och vitlöksbakad pumpa med fetaost. Mmmm gott. Söndag var sista dagen på ön för den här gången. Vi städade och bäddade fint. Plockade med oss frukt till stan från våra träd. Hur perfekt äpple? Undrar vilken sort? Vi stannade till i Visby för vår åka hem-tradition. Strömmingslunch på Bakfickan. och en tripp till Akantus innan båten gick. Den här vackra vidskärmen var det sista jag la ögonen på innan vi åkte till Stockholm. Hej då ön, ses i oktober!