God morgon! Jag fick en spännande fråga som jag skulle vilja höra era tankar om. Ulrika undrade: "Tycker SÅ mkt om dina inlägg från Gotland! Ja övriga året också så klart : ) Undrar hur ni gör med mat och inköp när ni får gäster? Är det ni som handlar, bestämmer ”meny” och betalar eller delegerar ni ut det till gästerna? Handlar ni varje dag? Ni har alltid så smarriga matbilder, allt från frukost till middag och bakning men det kräver ju att man har en hel del hemma. Har du lust att fråga dina läsare hur de fixar detta med mat & dryck när de får sommargäster? Önskar dig och din familj en härlig fortsättning på sommaren!" Angående inhandling och mat så tycker jag att det brukar sköta sig naturligt. Jag brukar handla inför första kvällen, då gäster ofta kommer på eftermiddagen hit till Gotland eftersom det tar ett tag att ta sig hit. Sen dagarna efter gör vi utflykter och stannar till vid olika matafärrer, lamm och grönsaksbodar och de flesta erbjuder sig att handla. Vad man lagar och vem som lagar tycker jag beror på vilka som är gäster. När mamma och Andrea är här lagar jag all mat och de diskar, medan när Sigge och Anna är här lagar Sigge all mat. Har vi gäster, tex vänner, bara några få dagar eller kanske bara en natt står jag oftast för all mat så kanske gästerna tar med sig viner. Att bjuda över någon på middag och övernattning betyder ju att man lagar och står för maten tycker jag, om det inte är en uttalad knytis. Jag älskar att ha gäster och tycker om att göra det där lilla extra. Lägga fram rena handdukar, bädda fint och ställa fram blommor vid sängkanten. På morgonen gillar jag att duka fram all frukost innan gästerna vaknat så kan man ta fritt sen och göra som man vill. Att få vara fri som gäst är nog det viktigaste. Jag själv får panik om det är för styrt och älskar att kunna vara spontan när jag är gäst, men å andra sidan uppskattar jag verkligen en fest eller middag med tema eller olika hållpunkter. Tricket när man har gäster är nog att städa mycket innan så man kan släppa på det sen, förbereda en del men vara lyhörd i vad gästerna är i för läge. Vill de på utflykter eller bara hänga hemma och vila? Allt måste få vara tillåtet. När man själv är gäst gäller det att vara hjälpsam och iallafall erbjuda sig att diska, fixa, städa, hjälpa till. En artig värd tackar ju snällt nej och vill att gästerna bara ska sitta ner och njuta, men jag tror de flesta uppskattar frågan. Vi brukar ha mycket gäster här på somrarna men vi har dragit ner på det för att själva kunna få vara gäster och för att spontant kunna umgås med andra här på ön. Det är verkligen energikrävande att ha folk som bor hos en länge, men det perfekta gästschemat kan ju göra sommaren till en fullproppad och njutit tid. Viktigt med vilodagar mellan de festliga besöken. Ofta när man har ett sommarhus som andra besöker så är man ju deras semester, även om lunket infunnit sig för oss som bor. Varje kväll vin och stora middagar, det orkar man inte i nio veckor. Men det behövs såna kvällar då och då utströsslade för att livet ska bli extra härligt såklart. De gör vardagarna och sommarlovsdagarna extra mjuka och sköna. Som gäst tycker jag att man ska ha med sig en present. Jag brukar ta med en flaska vin, gärna champagne för det blir folk gladast över. En blomma går bra eller någon god ost, oliver eller andra snacks. Om man är flera som bor tillsammans en längre period tycker jag att matlag är en så himla mysig och rolig idé. Man delar helt enkelt upp dagarna och bestämmer vem som ansvarar för vilken middag så får man vila de flesta kvällarna förutom den man ansvarar för. Luncher kan vara mer lätta. Vissa äter ju gärna en enkel sallad till lunch eller en skål yoghurt. Men till middag är det härligt om man planerar, handlar, fixar fördrink och dukar fint för varandra. Vid matlag vill man ofta anstränga sig lite extra också, vilket gör att det blir extra gott och vackert. Bra bjudmat när man inte har mycket tid eller ork på sommaren är enkla sallader med ugnsrostade grönsaker, linser och tex en fetaostcreme. Stora skålar med färska räkor, aioli och nybakt bröd, en enkel pasta med tex hemgjord pesto eller tomatsås, grillad fisk i panna med färskpotatis och stor sallad eller varför inte bara massa gott plock? Kronärtskockor, tomatsallad, ostar, chark, grillade persikor, grönsaker och en god röra till. Viktigast är nog att verkligen ta fram sitt bästa jag både som gäst och värd. Det handlar om inställning. Det ska kännas urhärligt att vara med varandra, annars kan man ju lika gärna vara själva kan jag tycka. Belöningen kommer sen i form av att fler vill umgås med en och bjuder över. Det tror jag på! Vad tror ni? Vad har ni för smarta inspel om att vara gäst och ha gäster? Do's and dont's? Puss.