Varje år i september åker vi en helg till Gotland för att ta tillvara på alla träd och frukter som vi har i vår trädgård. Innan skolplikten stannade vi ofta länge men nu blir det bara en helg. Vi kom fram sent på fredagen, men hann göra det viktigaste. Ett glas vin framför årets första brasa. På lördagsmorgonen var jag uppe tidigt och gick en promenad runt åkrarna. I pyjamas och stickad tröja, stövlarna som står i groventrén och väntar på mig. Det speciella morgonljuset i september på ön. Både kallt och varmt. Vår trädgård skiftar i grönt och orange. Men även om vi var där med ett uppdrag slutar vi inte med traditionerna. Dags att dra. Stranden är ju vår plats på jorden! Det är som att vi verkligen kan andas fritt här. Kaffe, hembakt bulle från frysen och clementiner. Den vackraste färgskalan. Efteråt var det dags att sätta igång. Våra träd fullkomligt dignar och det känns som ens plikt när man har så mycket frukt att ta tillvara på den. Plommonen är så goda. Jag började plocka lite frukt som vi kunde ha i en skål och äta som de är. Bakom ladan finns bästa äppelträdet. Det fick bli gröt med äppelkompott till frukost. Mycket äpplen att äta nu! En stunds vila. och sen var det dags att fylla dessa, och många fler! Lynn hjälpte till med äppelplockaren. och de vi kunde nå. Pontus plockade all fallfrukt som såg fin ut. Mysigt familjegöra en septemberlördag. Vi plockade 100 kilo äpplen och la dom i bilen. Sen tog vi en avstickare till Folhammar. Ett raukområde som ofta är fullt med folk men i september får man det för sig själva. Frihetskänsla 1. och 2. Vid tolvsnåret åkte vi vidare till Ala gård som hade både butik, självplock och café öppet. Inga dåliga rosor, dessa doftade otroligt! Vi satt i trädgården och åt lunch. Tomantsoppa, tonfisktoast och pannkaksmuffins. Annas goda tomatsoppa finns det recept på här! Vi gick ner till självplocket och gjorde en bukett. Den hamnade här. Sen var det äntligen dags för helgens stora spännande uppgift, musta äpplen! Vi tog våra äpplen till musteriet i När. Ett väldigt intressant förlopp att följa. Först åker äpplena upp här, sen krossas de mot en spiral som snurrar. Pressas, pastöriseras och kommer ut i bib-påsar! Vi brukar ju göra allt detta för hand annars och då tar det några dagar. Nu tog det tio minuter. Med 60 liter äppelmust i bakluckan åkte vi till Herta strand för att maxa allt det Gotlandsvackra. Hem till mellis. Hallonkvarg med frysta blåbär, jordnötssmör, Kung markattas blåbärssirap och Färskings oerhört crunchy Äpple & kanel-granola. Under den soliga eftermiddagen låg vi på filtar i trädgården, läste och spelade finns i sjön. När kvällen kom gjorde vi en brasa igen, tog ett glas vin, åt chips och jag la det ena pusslet jag fick med posten. Till middag potatisgratäng på de sista potatisarna från vårt trädgårdsland och lammchorizo. På söndagen plockade vi in utemöbler och fotbollsmål. Fyllde kaffekorgen en sista gång för september. Åkte till stranden. Åt frukost och drack iskall äppelmust i stora glas. Sen städade vi upp i huset. och sa hej då till ön. Vi ses på höstlovet! 🍏