Den allra sista veckan på Gotland, det är alltid den bästa och viktigaste. Gästerna och juli-turisterna har åkt hem, ön är lugn och fridfull. Naturen är ljum och vacker. Vi har gjort alla de där sakerna som vi vill få gjort. Badat i varje vatten, handlat bröd på bageriet och gått på loppisar. Grillat tusen gånger. Men från mitten av augusti är det som att ett annat lunk faller in. Vi åker till olika ställen vi aldrig varit på och bara promenerar. Kanske har vi lite tråkigt? Det måste vara det som är tricket. Tråkigt men vackert. Inga snabba kickar. Inga kickar alls. Bara mjuka smekningar. I sovrummet åkte sänglampan upp. Så vi kan läsa och se något på kvällarna nu när det blir mörkt. Frukost i köket. Alla gör mackor i sin takt. Pontus läser tidningen, så som det ser ut numera. På lördagen, när det var sex dagar kvar till hemfärd, åkte vi till herrvik som är en ny upptäckt för i år. Det är ett fint tips om ni ska till Gotland. Här finns hamnrestaurang och vackra promenadstråk. Första dagen man fick ha varm tröja iallafall en liten stund. Fast efter en stunds promenad var det högsommarhetta igen. Vi gick längs med det klarblå vattnet. Stannade för lunch vid Sysne som har den saftigaste rökta laxen på hela ön. Bredvid ligger loppisen Skatan & Ruth. På vägen hem ett lördagsstopp för bröd och annat på Ala gård. Jag plockade dahlior i självplocket. och buskiga augustibuketter. Anna som har stället är så himla fin. Vi kramades en lång stund och fällde en tår efter att hon berättade att hon läst boken och det var så fint. Att bara få vara lite skör framför en ny person när man annars bara flänger runt. Typiskt slutet av sommaren, när allt är på väg bort. Ny dag, grötfrukost. Körsbärskompott, granola och yoghurt som topping. På förmiddagen åkte vi till Stavgard som är så vackert. Skulle ni vilja ha en uppdaterad Gotlandsguide med sommarens upptäckter också? Här finns min gamla. Nyfikna lamm. På eftermiddagen bakade jag en supersaftig sockerkaka som blev så där mjukt vaniljig inuti och knäckigt krispig utanpå, här kommer receptet, kopiera och spara ner i anteckningar: Saftig sockerkaka 2 ägg 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 10 droppar extra vaniljessens 50 g rumsvarmt smör 1 dl matlagningsgrädde 1 nypa flingsalt 1. Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme. Smöra och mjöla en form. 2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i grädde och vaniljessens. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Klicka i smöret och nyp ihop eller rör samman med en sked. 3. Rör samman mjöl och smörblandningen. Häll över i en form och grädda i 25 min. Servera varm, doftande nybakad med lite florsocker på! En ofixad bild från eftermiddagen, med pussel och kaffe. Nästa dag, mer vila! Men också springa. Förbi mina favoritlandskap. Tisdag. Ny dag, ny vilosäng. Fast här fuskade jag och hade ett jobbmöte. Mer springa. och ny dag. Så lugnt och långsamt allting går när hemfärd närmar sig. Yoghurt med granola och hallonkompott till frukost. Avokado och laxmackor till lunch. En till som vilar. En Mårbacka i sitt bästa element. Sen blev det torsdag och slutet av sommarlovet var bakom nästa dörr. Som ett gammalt vykort. Jag pussade hej då till mina killar. Och kom hem till stan. Mjukare, lite brunare, starkare i benen och så himla himla pepp på allt det roliga som stan innebär. Kanske för att jag vet att i mitten av september kommer vi tillbaka till Gotland igen. Längtan är allt. <3