Halva njutet med sommaren är att planera och bygga upp förväntningar tycker jag. Skriva listor, ledord och löften. Årets sommarlöften är ju att springa nästan varje dag, förädla och förfina huset och allt där i plus trädgård samt att slöscrolla mindre. Maten är också en sån sak som jag verkligen längtat efter och njuter av att fundera över. Mmm, allt är så gott och roligt att laga på sommaren! I år vill jag göra en tydlig plan och ett ramverk för allt vi ska laga. Mycket grönsaker, enkla rätter, massa krispigt grönt, örter, ostar, gott bröd, en del pasta, krämiga bakverk och syrliga drycker, förutom det iskalla vinet med isbit i då såklart! Inspirerat av Frederik Bille Brahe och Atelier Septembers kock Mati Pichci. Jag har delat upp rätterna i några katergorier: Matiga sallader - bladgrönt, sparris, örter, ägg, ätbara blommor, solmogna tomater från När, smågurkor från Tollby gård, färskpotatis, krämiga såser, fetaost, olika sorters färsklök och oliver. Pasta - skaldjur, citrus, zest, ärtor, tomater, olivolja, färska örter, oliver, sardeller, chili och vitlök. Grillat - lamm, grönsaksknippen, färska örter, röding, citrus, musslor, sparris och vitlök. Mackor - Rostat surdegsbröd, avokado, gräslök, olivolja, löskokta ägg, fetaost, äggröra, räkor, ärtor, rökt lax, majonäs, dill och lagrad ost. Sötsaker - franska sötbröd, vaniljkräm, jordgubbar, grädde, vaniljglass, fläder, citrus och örter. Dryck - bubbelvatten, is, lemonad, grapefrukt, mynta, lätt rödvin, pet nat, champagne och kaffe. Några recept och inspirationsbilder som får summera sommarens meny kommer här! Tex vill jag definitivt laga Frederik Bille Brahes kronärtskocka med tahini och picklade citrondressing. Flatbread är också ett utmärkt lätt middag eller lunchalternativ. Går att toppa med allt som är gott. Sofia har ett jättebra grundrecept och titta vad gott med sparris, örter, löskokt ägg och lime? Alla grönsaker ska få bo ihop med örter. Vi har en stor örtträdgård med mynta, oregano, salvia och citronmeliss. I punschverandan odlar jag basilika och i år ska jag även köpa in massa ätbara blommor från Lilla Bjers. På grillen slänger jag sparris ihop med örter och grillar som i ett knippe. Det kommer bli en del sallader i sommar, speciellt när det är varmt. Vi har en underbar grönsaksbod några minuter från oss med Krav-odlade grönsaker från gården som säljer dom och där bunkrar jag upp med bladgrönt, gurka och tomat. Stora chunky bitar med gurka på det gröna och finriven vällagrad getost, parmesan eller annan god hårdost över. En annan sallad som kommer bli hussallad är den grekiska. Här med stora chunks av tomat, gurka, svarta oliver och en dressing med mycket balsamico. Pasta vill jag såklart också äta! Somrig pasta med skaldjur och grönsaker. En pasta med tomatsås då och då givetvis, men gärna den här linguinen med räkor och citrus. Mackor är världens bästa mat på sommaren. Ett gott bröd från Själsö bageribilen nere i Ljugarns hamn. Gott med sparris och avokado. Somrig gröt till frukost. På mitt grundrecept men med olika topping beroende på vad vi har hemma: 1 dl havregryn 1 msk solrosfrön 2 dl havremjölk 0,5 dl vatten 1 tsk olivolja 1 nypa flingsalt 1 tsk björnbärssylt 1 tsk körsbärssylt 4 myntablad, zest från 1/4 citron och lite olivolja att toppa med Koka upp havregryn, havremjölk, solrosfrön, vatten, olivolja och flingsalt. Låt puttra i ca 5 minuter tills gröten är krämig. Häll upp på en platt tallrik och skaka ut den. Toppa med sylt, mynta, citronzest och lite olivolja. Inga klassiska svenska kakor i år eller överdådiga tårtor förutom när det är kalas. Jag är så himla sugen på bruna tusenlagersbakverk med fransk känsla. Blommig vaniljkräm i glossy smördeg. Dryckesmässigt tänkte jag bli expert på lemonad i år och ha ett gäng flaskor i kylen att njuta av under sommaren. Klassisk citronlemonad med mynta är det jag mest är sugen på, som här från Wood. Kanske gör jag någon variant med lite ingefära eller rabarber, men enklast är godast! 🍋