Den här sommaren var ju riktigt risig skördemässigt. Iallafall om man jämför vad jag hade hoppats på. Men torkan gjorde sitt och det gick inte att vattna. En hel månad med regntunnorna tomma. Revansch nästa år tänker jag! Men det blev ju en del grejer ändå, detta fick vi ihop ↓ Det var en underbart äppelår, vi fick mängder av äpplen på våra 7 äppelträd. De allra största och vackraste sitter på en slokig sak uppe vid ladan inklämt bland rosenbuskar och snår. De äpplena åt vi precis som de var. Syrliga och enorma är de. Sen började vi plocka. Stora gula syrliga och små röda söta. Lynn och jag gjorde äppelkaka efter Linda Lomelinos recept. Två stora syrliga äpplen räckte precis till garnityren. Den fick följa med på picknick. Och åts självklart med mängder av vaniljsås. Varm kaka kall sås är det godaste tycker jag. Av den största mängden äpplen gjorde Pontus must. Han hade köpt både kross och press och läste på lite här. Det gick overkligt smidigt och blev verkligen gott. Sen pastöriserade vi den genom att hetta upp till 79°C i en kastrull i 15 minuter och hällde ner i bibar vi köpt så de räcker mer än ett år! Som vanligt blev det mycket röda vinbär. De gjorde vi saft av efter detta receptet. Två krusbärsbuskar har vi i trädgården. De gjorde Pontus livets godaste krusbärsmarmelad av. Efter detta receptet Kan vara den godaste marmelad jag ätit i mitt liv. Vi åt till getost och bubbel. Men också till nybakta frukostfrallor och stark dansk ost. Vi har två päronträd också, ett med stora och ett med små päron. De små var inte särskilt goda, men de stora plockade vi och gjorde marmelad på och åt som de var. Perfekta att bara skiva upp till ostbrickan. Ingefärs och päronmarmelad blev det, efter detta receptet. Vi har ett ruggigt körsbärsträd som har massa goda bär högst upp i toppen. De plockade vi och åt som godis precis som de var. Gula plommon och lite mangold blev det. Mangolden stuvade vi och åt smörstekt med vitlök. Ett träd har lila plommon. De gjorde jag en upp och nervänd kaka på. Här är receptet. I våras satte vi ju sättpotatis i en lång pallkrage bakom huset. Det blev mängder av potatis som vi skördade under sommaren. Potatis klarar ju torkan bra. Det ska vi definitivt göra om nästa år, Lynn älskade att plocka. Potatisen hade vi i tex matjesillsallad med gräddfil, rom, hackad rödlök och ägg. Vi köpte en tomatbuske i början på sommaren också, med gula små körsbärstomater. Den fick bo i soliga punschverandan. Kanske lite väl soligt och varmt, men det blev bra med tomater ändå. Vi skördade dagligen och hade till standardrätten rökta räkor, gravad lax och färskpotatis. Det fanns inte jättemycket blommor i dikena i år så det var bara att vara lite extra kreativ. Jag satte tex lönnskott i vas. Och pepparrotsblad. Så fina tycker jag! En liten ros från honungsrosbusken vi har vid stentrappan. Den slog ut tidigt i år. Precis som schersminen, som nästan var utblommad redan när vi kom till huset en vecka innan midsommar. Jag kämpade på dem strån och småblommor. Hittade några fina att plocka, de fick bo på bästa platsen i badrummet. Sen åkte vi på självplock till Stora Tollby gård. Där plockade jag snittblommor. Pontus gurka och bönor. Sen fanns det solrosor för 3 kr/styck. Några blommor fick jag dock från fröna jag satte, men hoppas på ännu mer nästa år! Framför allt lite mer regn. ?