ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Hallon och pistagetarte med crème chantilly

Hej på er denna julieftermiddag! Eller kväll har det redan hunnit bli? Jag har varit hemma och jobbat en stor del av dagen, sen åkt till gårdsbutiken och fiskaffären i När och sprungit nu medan Fanny förberett middagen. Vi ska grilla röding i panna, ett sätt jag börjat göra fisk på nu efter att Siri lagade torskrygg till oss på grillen på det viset när vi var där på middag. Bara en ugnsfast form, fiskfiléer (lax, torsk el röding tex) några klickar smör och dillkvistar. Sen bara några minuter på grillgallret med locket på så blir fisken ljuvlig. Salt och peppar efteråt så blir den inte torr. Till det ska vi äta tre olika sorters sallader och kokta betor. Älskar sommarmat!

Annons

On that note kommer här ett recept! När Pontus syskon och Lynns kusin kom hit ville jag baka något riktigt gott så jag köpte enorma solmogna hallon från Stenhuse gård här på ön och gjorde en pistagepaj! Fyllningen är en pistagekräm från Gridelli som jag är besatt av och hittar man inte den går det säkert bra att byta ut mot tex Nutella och då istället använda hackade hasselnötter istället för pistagenötter. Här kommer receptet:

hallontart

Annons

Hallon och pistagetarte

– 300g hallon
– 200g pistagekräm (alternativt hasselnötskräm eller Nutella)
– en näve hackade pistagenötter, osaltade utan skal
– 100g rumstempererat smör
– 3 dl mjöl
– 1/2 dl florsocker
– 1 krm äkta vaniljpulver
– 1 ägg
– 1 nypa flingsalt

hallontart

Sätt ugnen på 175°C och nyp ihop smöret, mjölet och sockret. Addera ägget och forma kvickt ihop till en degklump. Förvara i kylskåpet i minst 30 minuter. Tryck ut pajdegen i en pajform med ca 20 cm i diameter och nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnen i ca 7 minuter eller tills det precis börjar få färg. Låt svalna i några minuter. Bred ut pistagekrämen i pajskalet och toppa med de hackade pistagenötterna (alternativt hasselnötterna) och lite flingsalt. Grädda åter igen i cirka 4-5 minuter.

Annons

hallontart

Låt kakan svalna något och toppa den med hallon. Börja i mitten och jobba runt i cirklar tills hela tarten är täckt. Låt stå i kylskåpet minst 30 minuter tills den svalnat helt och servera med crème chantilly.

hallontart

Creme chantilly med creme fraiche

Annons

Creme chantilly är lite förenklat grädde med vanilj och socker. Jag tycker den blir ännu godare med lite creme fraiche i så här kommer ett snabbt recept på det.

– 1,5 dl grädde
– 1 dl creme fraiche
– 2 msk florsocker
– frön från 1 vaniljstång

hallontart

Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången med en kniv. Vispa snabbt ihop alla ingredienser i en skål med elvisp. Servera till hallontarten.

Annons

hallontart

Somrigaste smakerna jag kan komma på, och så himla himla himla gott, enkelt och vackert för ögat! Hoppas ni gillar den! Hörs snart. 🥄✨

4 kommentarer till “Hallon och pistagetarte med crème chantilly”

  1. Åsa skriver: 23 juli 2020 kl 09:00

    Mums! Måste bara inflika att Creme Chantilly egentligen bara är vispad grädde med socker. Alla andra ingredienser som vanilj t ex är sedan tillägg.
    Mvh Besserwissern😀😀


    1. Elsa Billgren skriver: 23 juli 2020 kl 09:10

      aha! Alla gånger jag ätit det i Frankrike har det varit med vanilj, men det är ju en dessert från 1700-talet jaså inte konstigt att det ändrats genom åren. 🙂 kram


  2. Karro skriver: 23 juli 2020 kl 09:55

    Jag trodde att det alltid var lite socker i vispad grädde och att det helt enkelt kallades ”vispgrädde”. 😂 Typ som jordgubbar med vispgrädde. Känns mer svenskt än franskt. 😊 Var köper man pistagekrämen?


  3. Erika skriver: 23 juli 2020 kl 22:50

    Alltså förlåt men jag kan inte låta bli, inte för att det egentligen spelar någon roll eller uppenbarligen gör det det ändå eftersom jag skriver detta enormt oviktiga! 😅
    – Vill man ha mera perfekta halloncirklar så är det bättre att göra den yttersta ringen först istället för att börja i mitten & så kan man även försöka placera de största hallonen ytterst & spara de mindre till mitten. 🙈
    P.S Älskar din mysiga underbara blogg Elsa! ❤❤❤


Dela på:
Laddar