ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Hallon och ricottakaka

Ricottakaka med hallon & citron

Jag bakar nästan bara på sommaren, och nästan bara när vi är i Strängnäs. Det är något med 1800-talsköket, utsikten genom köksfönstret och faktumet att man går ut och sätter sig på verandan med en kopp kaffe cirka fem gånger om dagen. Den här saftiga kakan med hallon, ricotta och citron är lagom söt, krämig, hållbar och syrlig för varma sommardagar. Inte knepig alls att göra, tvärt om, och dessutom vacker och extremt god! Jag tycker ju alla kakor borde ha ricotta och citron i sig, så därför har jag alltid i det. Den här innehåller också massa hallon vilket gör den färgglad i genomskärning! Testa gärna!

Annons

Ricottakaka med hallon & citron

Du behöver:

3 dl mjöl
2,5 dl socker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
3 ägg
250g ricotta
skal från 2 små ekologiska citroner
100g rumstempererat smör
200g frysta hallon

Annons

Ricottakaka med hallon & citron

Sätt ugnen på 175°C och börja blanda de torra (mjöl, socker, bakpulver och salt) ingredienserna i en skål.

Ricottakaka med hallon & citron

Vispa ihop ägg och ricotta i en annan.

Ricottakaka med hallon & citron

Riv ner skalet från citronerna.

Annons

Ricottakaka med hallon & citron

och häll sen ner de torra ingredienserna i ägg, ricotta och citronblandningen.

Ricottakaka med hallon & citron

Vänd ihop.

Ricottakaka med hallon & citron

och klicka i det rumstempererade smöret.

Annons

Ricottakaka med hallon & citron

Rör ut det i smeten så den blir jämn.

Ricottakaka med hallon & citron

Vänd i hälften av hallonen. Anledningen till att jag använder frysta och inte färska är för att de inte bara ska kladda ut och bli en ljusrosa röra. Men färska kan man servera/garnera med sen om man vill!

Ricottakaka med hallon & citron

Vänd i dem försiktigt.

Annons

Ricottakaka med hallon & citron

Fyll en smörad och mjölad form med smeten.

Ricottakaka med hallon & citron

Tryck i den andra hälften av hallonen i mitten på kakan. Då blir det extra mjukt och saftigt där!

Ricottakaka med hallon & citron

Grädda i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter eller tills mitten på kakan precis har stelnat. låt den inte gå för länge men inte heller vara sås i mitten.

Annons

Ricottakaka med hallon & citron

Låt kakan vila en stund.

Ricottakaka med hallon & citron

och sen är det bara att skära upp!

Ricottakaka med hallon & citron

Ricottakaka med hallon & citron

Annons

Ricottakaka med hallon & citron

Translation: A recipe for a raspberry ricorra cake with lemon zest.

Dela på:
Laddar