ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Hur man åldersbestämmer vintagekläder, del 3

be9d809b18c78d3762eb615f4ebf741c.jpg
Dags för ännu ett årtionde i min genomgång av vintage-eran 1920-70tal och hur man särskiljer dessa kläder från moderna i vintagebutikerna. Idag har vi kommit fram till 1940-talet, ett modeårtionde som påverkades starkt av världskriget, ransoneringar, nya arbetsmöjligheter för kvinnor och framåt slutet, hopp om ljusare tider!

Annons

3
2
7
6
8
9
11
På 40-talet var större delen av Europa i krig. Paris, som tidigare ägt rollen som modehuvudstad var belägrad av nazisterna och många av de stora modehusen lade ner sina verksamheter. Detta påverkade såklart modet och det är här som USA kliver in för första gången och börjar fingra på hur det är att vara in charge över vad som är hett. Men det är inte riktigt än. När jag pratar vintage i större sammanhang är det skönt att vara konkret och krass. En av de saker jag brukar göra är att dela in vintageeran i tre delar och tre städer. Dessa städer får symbolisera stilen som rådde då. 20-40talet är Paris, 40-60talet är New York och 60-70talet är London. Först elegant, sen pampigt, sen coolt.

Annons

På 40-talet skedde mängder av förändringar i modet som gör att det är lättare att särskilja kläderna från annat i affärerna. Här slutar vi att sy på skrådden och börjar på riktigt vara försiktiga med att slösa med tyg. Sömsmånen är ofta liten, plaggen lite enklare och materialen billigare och mer praktiska. På 40-talet kröp kjollängden upp igen, landade på mitten av vaden och fokuset på ärmarna förflyttade sig upp till axlarna.
Axelvaddar, ibland riktigt rediga såna också, är väldigt vanligt på 40-talet.
Midjan är på sin naturliga plats, men ofta kan man se ytterligare en fokuspunkt strax ovanför höften. Detta är en del av det jag brukar kalla för den typiska 40-talssiluetten, nämligen kostymen för damer.

111
Klänningar med peplum som påminner om tvådelade dräkter och härmar kostymens siluett.

Eftersom 40-talet är en tid av krig får kvinnor möjlighet att skaffa arbete i männens ställe. På fabrik, som stenografer, receptionister och sekreterare. Helt plötsligt finns det en anledning att klä sig för arbete, och vad är då passande? Jo, det männen brukar bära, kostym eller arbetskläder. Så dräkten med kjol blir en populär siluett. Den blir så populär att den syns i de flesta plagg. Klänningars skärningar påminner om kavajer, med sina slag, knappar och peplumkjol. Axelvaddarna ska inge pondus och styrka. Hattarna blir större och enklare och skorna får platå eller öppen tå.

Annons

Färgerna är ofta svart, mossgrönt, mörklila eller dova smutsiga pasteller. Rayon är ett vanligt material, så tvätta inte dina 40-talskläder i maskin, då krymper de!

112
Ett av de enklaste plaggen att fynda i affärerna från 40-talet är den svarta klänningen. Ofta är den vadlång, har hög hals, kanske med en detalj i ringningen, lite volanger på kjolen och kort eller lång ärm. Den här typen av klänning har inte så högt värde då vi anser den vara för täckande för våra moderna mått. På 40-talet skulle kläderna inte heller sitta tajt som idag, utan gärna ”pösa över” lite.

13
En annan detalj som gör att man lätt ser om ett plagg är från 40-talet eller inte är ärmsömmen. Eller snarare bristen på ärmsöm. På 40-talet syddes ofta fram och bakstycke i varsin hel bit och ärmarna var inte separat fastsatta som idag. Detta för att man skulle kunna få plats med stora axelvaddar, kunna ”pösa över” överdelen på midjan och ändå kunna röra sig. På denna detalj brukar jag också kika när jag är osäker om en klänning är från 40 eller 50-talet också. De kan vara väldigt lika ibland, men små saker som detta kan guida en framåt. Bristen på ärmsöm skapar en väldigt karaktäristisk V-form på överdelen som nästan är som ett vik. Det skapar känslan av ett förkläde, arbetshängslebyxa eller annat praktiskt plagg, även på sidenklänningar!

Annons

Ledord för 40-talsmode är:
– praktiskt
– V-format
– professionellt
– funktionellt
– axelvaddar
– diskret
– tygransoneringar
– arbetskläder

U864177ACME
1947 hände en stor sak för framtidens mode. Christian Dior visade upp en kollektion som pressen kallade för The new Look. Det nya med hans mode var att det inte var dessa sakerna. Kläderna var pompösa, opraktiska, osköna, dramatiska, sexiga och framförallt rebelliskt slösaktiga! Det var ett fuck you till kriget, till 40-talets modelöshet och konstnärliga svacka. Det var en hyllning till en glamorös framtid och kvinnliga former.
Det var framför allt nytt.

När the new look lanserades kittlade det många kvinnors köplusta. Det blev intressant med shopping, lyx och flärd igen. Kläder var inte bara till för att skydda och värma kroppen utanför att drömma, hoppas och längta efter något.

Annons

Det är också i den här vevan och med strutiga bröst, smala midjor och vida kjolar som kvinnor ska lockas tillbaka till hemmet, lämna arbetsplatserna till de hemkommande männen och börja skaffa samt ta hand om barn igen. På slutet av 40-talet ser vi en ny stil. Pinuppor, avancerade håruppsättningar, stora leenden, röda läppar, långt glansigt svallande hår i mittbena, lyckliga ansikten, skratt och lyx. Nu kommer cowboys, Hawaii, orienten och andra exotiska platser som inspiration till modet.

12
Det årtionden man lättast blandar ihop kläder från 40-talet med skulle jag säga är 80-talet. De är båda årtionden där axelvadden är i fokus, pingvinärmar utan söm är vanligt och det är volanger på nästan allt. Här ovan ser vi några plagg som verkligen skulle kunna vara från 80-talet, men som alla är från 40-talet! Hur man ser skillnad är på känslan mellan fingrarna (materialet är allt) och på sömnadsteknik. Det ska kännas strävt, tungt och välgjort. På 80-talet finns det tvättråd, massa info på märkeslappen, overlocksöm, mängder av sömsmån och resår i midjan. På 40-talet ser vi försiktigt draperade klänningar med handsydda detaljer och elegans. Kjolen är oftast snäv och lite hård, axelvaddarna mindre än på 80-talet och detaljerna mer unika.

5
En av anledningarna till varför 40-talets mode funkar så bra idag är enkelheten. Siluetten signalerar också styrka, duglighet och självkänsla. De välskräddade kavajdräkterna, klumpiga skorna och glansiga håret år på var och varannan röd matta idag. Det är en klassiskt mäktig look, som svinner om en tid då kvinnor fick dispens från hemmafrulivet ett tag, för att snabbt svänga tillbaka och göra det mer än någonsin.
Nästa gång går vi igenom vintageårtiondenas vintageårtionden! Det optimistiska, sexiga, plutmunnade, slösaktiga, royalblå, blomsterprydda och nylonstrumpefixerade 50-talet!

Annons

40s

För mer 40-talskläder, bildkällor och inspiration, kika gärna in på min Pinterestmapp 40s!

Annons

Untitled-22125131843
This is the third part about vintage fashion and how to spot it in the stores. This time we’re talking about the lovely 1940’s!

16 kommentarer till “Hur man åldersbestämmer vintagekläder, del 3”

 1. tsek31 skriver: 26 januari, 2015

  Åh …. suckar längtansfullt efter dessa vackra kläder . Skulle vilja ha en 40 tals garderob . Svårt att hitta dock , men har några fejk ” som äe vackra favoriter .


  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   härligt! jag med.


 2. josefine. skriver: 26 januari, 2015

  Du borde göra en bok om alla vintage-årtionden. Det blir ju inte bara en intressant och säkert fin modebo utan även en jättebra källa för framtiden 🙂

  http://josefinelaul.wordpress.com


  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   jag har gjort en vintagebok, elsa billgrens vintage, med massa info om olika årtionden!


 3. bengtaria.se skriver: 26 januari, 2015

  Älskar dessa inläggen!


  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   hurra!


 4. Ida skriver: 26 januari, 2015

  Kan inte du förklara igen vad det betyder att ”sy på skrådden”? Varför går det åt mer tyg om man gör så? Kram!


  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   absolut! men lättast är det att googla så får du en tydlig beskrivning!


 5. emma skriver: 26 januari, 2015

  ÄLSKAR dina vintage inlägg så mycket. Spännande ju. Puss!


  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   vad härligt!


 6. Anna skriver: 27 januari, 2015
  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   tackar!!


 7. Synneetdrysskanel.wordpress.com skriver: 28 januari, 2015

  Å, det kom så mye fint på 40-tallet! Denne serien er formidabel, Elsa!

  Forresten: Om du kjeder deg en dag, eller trenger et ekstra innlegg, så har jeg laget en liste om tid med spørsmål som du kan svare på, hvis du vil:
  http://etdrysskanel.wordpress.com/2015/01/25/a-list-about-time/

  Fortsatt god onsdag!

  Synne
  http://www.etdrysskanel.wordpress.com


  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   vad roligt! ska kolla in också!


 8. Anna skriver: 31 januari, 2015

  Tack för dessa inlägg och all tid du lägger ner på dom. Så himla intressant! Kram /Anna


  1. elsa_billgren skriver: 31 januari, 2015

   varsågod, kul att de uppskattas!


Dela på:
Laddar