Hej kära ni och glad påsk! Nu ligger jag och snusar i ledighetens namn i min säng, men här kommer ett föreställt blogginlägg till er. 💓Nu när sommaren kommer blir det tredje året med köket sen vi renoverade det. Det tar ju ett par år innan man bott in sig och känner av på riktigt hur det blev. Att ta stora beslut kring något så kärt tycker jag ofta är svårt. Hur rör vi oss i det här rummet egentligen? Vilka färger passar? Men efter tre år tycker jag att det blir tydligt vad som blev bra och vad som blev mindre bra. Kanske kan det vara till hjälp för någon som är tidigare i en liknande process? Även om inte alla tycker lika såklart, så här känner jag kring besluten vi tog nu tre år senare: Marmorbänkskiva var något som jag kände starkt skulle passa i huset. Det är ett material som lätt får fläckar och som jag vet att många är tveksamma till just därför. Sånt kan man såklart bli påverkad av, men jag är så glad att vi valde just det. Stenen är vacker och det gör inget om det blir någon liten fläck. Jag tänker på gamla italienska hus, klart marmorskivorna där levt lite! Att ha en kran med två vred är också en sån sak som kanske inte är det mest praktiska men det funkar toppen i ett sommarhus tycker jag. Tydligt vad som är kallt och varmt direkt från varvattenberedaren. Porslinshon är vacker och maffig men visst, en och annan glasvas har jag visst råkat krascha här i, det gäller att vara försiktig när man har porslinsho! Själva köket är från Cupboards & Goods och vi valde att inte ha alldeles för mycket skåp och lådor. Fyra utdragbara större och två skåp med hyllplan plus fyra överst för mindre grejer. Perfekt mängd förvaring tycker jag. Istället har vi utnyttjat det stora skafferiet och har en rejäl tallrikshylla på väggen. I stan har vi inte heller så mycket stängd förvaring för byttor, kastruller och skålar. Det gör att man inte har tusen av allt utan istället håller ner mängden och inte sparar på bra att ha-platsbyttor i all oändlighet. Att ha öppna hyllor är jag också nöjd med. Glasen diskar vi när vi använder dom och ibland ligger en död fluga i ett vinglas på våren, men det gör mig inget. Hellre att köket är så öppet och rymligt som det kan vara och att man får njuta av det finaste. Bästa beslutet i köket var nog att gå på en kall ton på själva köket och sen en varm havregul på väggarna. Jag njuter så av den kontrasten varje dag! Även att lägga lite extra pengar på kaklet som ju inte är särskilt mycket men gör hela känslan när ljuset faller på det. Vi har inte längre kastrullerna hängande över spisen dock, för det har vi lärt oss den hårda vägen är en dum idé. Att köpa en spis med vred istället för digitala tryckknappar är jag också mycket nöjd med. Det adderar mys i matlagningen, istället för att stå och hetstrycka på några blöta knappar på induktionen. Att inte måla de gamla snickerierna men byta ut ljusknapparna till fina i porslin är också en detalj som jag njuter av idag. Allt behöver inte vara nytt eller perfekt, känslan sitter ofta i helt andra saker men vissa grejer får gärna vara som smycken och blir extra fina bredvid något som är lite skavt och som har levt. Att behålla mycket ursprunglighet i köket är också en sak som jag tycker om idag. Inte bygga in för många skåp och kunna få plats med ett litet bord istället för att bara tänka förvaring och praktiskt. En miss vi gjorde var dock att inte göra den platsbyggda sittbänken djupare, jag räknade inte med alla fluffiga mysiga kuddar man vill krypa upp med där! Det var nog allt! Snart väntar sommarfrukostar här med fönstret öppet mot schersminen. 🌼