Annons
Annons

Inredningstrenderna som i framtiden kommer definiera 2010-talet


 

Den runda spegeln

Dillen på runda speglar har väl inte undgått någon? Allra helst enorm och över en bänk i hallen eller på vardagsrumsväggen. Det är något jag tror vi kommer minnas som typisk för denna tiden.

Annons

Konst

2010-talet är årtionden då vi närmar oss konsten igen. Från fotoposters och citataffisher till sirligt målade kvinnosiluetter och maffiga färgsprakande oljemålningar. Just nu tror jag vi befinner oss någonstans där en gammal tavla med ram, målad av någon med rätta känslan, anses vara bland det hetaste man kan ha på en vägg.

Showroomtrenden

Vi älskar allt som andas showrrom och har gjort det ett bra tag nu. Dagbäddar och enkel elegans. Ett rum som är till för att visas upp snarare än att levas i. Så ser inredningsreportagen ut detta decennium.

Småförvaringen

Små lådor, korgar och allt som går att sälja för en billig peng i butiken där man egentligen vill köpa de stora möblerna men inte har råd. Småförvaringen må kännas praktisk och gullig, men står den inte mest och tar plast? Visst rör vi oss mer mot rena ytor och tomma bänkar nu?

Halva väggar

En grej som kommer kännas väldigt 2010-talet framöver är den halvmålade väggen. Eller den som är målad på kreativt vis inne i barnrummet, kanske som alptoppar? Vi har varit väldigt kreativa med penseln de senaste 10 åren.

Tapet

Men vi har också kärat ner oss i tapet. Maffiga William Morris-tapeter i allt från kök till hall. Modiga motiv och stora mönster. Det är typiskt denna tiden.

Bruna flaskan

Allt för att visa att man är intresserad av inredning och bryr sig om detaljerna är viktigt för 2010-talets stil. Den lilla bruna pumpflaskan med tvål är kanske denna tidens mest tydliga symbol?

Vitrinskåpet

En trend som hållt i sin i 10 år nu och som sakta är på väg bort är vitrinskåpet. Vi ville vips visa alla våra grejer, men nu har vi väl sett nog? Lite får vara framme, men vitrinskåpen kommer kanske bytas ut mot stängda gamla rediga skåp.

Lyxiga köket

Antal kök som rivit ut under 2010-talet vore intressant att veta. Vi vill ha nytt kakel, svart fog, massa marmor och snygga blandare. Drömmen om köksö byttes ut mot drömmen om ett skrytkök. Gärna i öppen planlösning och med stort långbord istället för arbetsbord. Små industriella dragvagnar och lyxiga kokböcker framme. Men framför allt nytt, helt nytt ska det vara. Men hur länge känns det så?

Mess is more

Stökiga bäddningar, slängda filtar och skrynkliga lakan. 2010 är det stökiga årtiondet. Längtan efter pressade sängkläder och strukna dukar har aldrig varit större. Kommer vi slänga pläden på soffan tio gånger innan vi är nöjda framöver?

It-prylarna

Rätt vas, rätt bordslampa, rätt soffbord. Många och dyra har de varit, it-möblerna under det gånga decenniet. Småmöblerna med stark designkänsla som gör hela rummet till ett inredningsreportage. Svensk ny design och gammal italiensk i en dyyyyyr mix.

Inbyggt

Åh vad vi har älskat inbyggt, platsbyggt, rent och snyggt. Den ultimata lyxen är en garderob som bara passar ditt sovrum, och ingen annans.

Inmålat

Inmålade dörrfoder, dörrar, fönster och till och med tak. Så kommer vi minnas de senaste tio åren. Men tycker vi om det ens imorgon?

Trälådan

Aldrig har äppellådan fått jobba så hårt som de senaste tio åren. Nu är den dock strax förpassad till trädgården eller ner i källaren, för framme vill vi iallafall inte ha den längre. Så som den stoltserat på bästa plats länge.

Lilla hyllan

Små obrukbara hyllor, bord och bänkar. Gulligt, skandinaviskt och pastelligt. Små förvaringsmöbler som knappt har en funktion, men åh som vi älskat dem länge nu.

Mässing

Ananaser, liljanljusstakar och grytunderlägg. Mässing i alla former. Framöver är vi mer sugna på silver och tenn, men först efter tio år av passionsfylld kärlek till mässingen.

Arbetshörnan

Vi är frilansare, kreatörer, contentskapare och diy-are. Alla har ett litet arbetsbord med kreativa pysselgrejer. Tapetrullar och washitejp. Redo att skapa magi med våra händer. Kreatörer ut i fingerspetsarna, det är högstatus. Men håller det i sig, eller låter vi de som faktiskt kan göra saker göra dem i fortsättningen?

DIY

Stolar med målade ben, ihopskruvade tvättkorgar, knoppar av gamla leksaksdjur och träkulsklädda tygsladdar med rena glödlampor i. I 10 år har vi älskat att skapa vårt eget hem. Pysslat och donat. Det är slut med det nu, men vad vi kommer minnas denna DIY-iga tiden!

Hårt och kallt

Det hårda, kalla och stadscoola har länge varit på tapeten. Tuffa dyrlampor i taket, design, marmor, mässing och kantiga möbler. Kalla blå toner och isiga pasteller. Efter år av kyla kommer varmare tider nu.

Californien

Suckulenter och stråmöbler, härliga quotes om att ta till vara på livet, dricka en kopp kaffe först och att man ska ha en glad fredag. Den nya hippien går på roséevent, skriver listor på bloggen och inreder som i San Fransisco. Men nu är den enorma mosteran på väg ut och in den verkliga meditationen. Och till den behövs inte massa ljusslingor vid fönstret eller pyttesmå handdrejade krukor med djuransikten. Vi rensar upp och fokuserar inåt.

Sänghimmeln

Både för stora och för små. 10-talet är sänghimmelns tid. Vi vill skapa rum i rummen, bygga på höjden och älskar plädar, filtar, täcken, kuddar och allt som andas mys.

Sammet

En av de längst varande trenderna under 2010-talet har varit sammeten. På soffa helst, och gärna med glasbord till i kontrast. Vad är nästa sammetssoffa? Kanske något mjukt och böjt? Kanske crinklat, mönstrat eller bara en helt vanlig soffa utan personlighet eller satement alls? Kanske orkar vi inte statementa mer. Kanske vill vi ha vårt hem i fred.

Grönska

Gröna växter, sticklingar, blommor och blad. Under 2010-talet älskar vi allt som är grönt och gör gärna om våra hem till trädgård. Nu rör vi oss ut och drömmer om en riktig trädgård istället, eller planterar ätbara saker på balkongen.

Mysindustri

Retroblått, snälla nyproducerade industrilampor och lagom skavda arbetsmöbler. Stegar inomhus, målarfläckar och fabrikspallar. Läkarskåp och rustika bord. Så minns vi vårt 10-tal. Nu ska det vara ”äkta”. Ingen indisk drivved med turkosa färgstänk. Inga låtsasgamla lampor och stolar. Bara gammalt på riktigt, eller nytt.

Öppna hyllan

Vi och våra spännande liv. Upplevelser, vilken veckodag det är, hur vädret är och hur det påverkar oss. Så ser 2010-talet ut. Vi berättar så mycket hela tiden, visar upp och arrangerar. Vårt liv är till för beskådning och vi visar gärna upp det. Lagom stökigt, lagom verkligt, men ändå precis rätt på något sätt. Barnteckningar och färgkoordinerade bokhyllor. Tavelväggar och coffee table-böcker. Så minns vi vårt 2010-tal sen, när vi är över på andra sidan i 20-talet.

Alla bildlänkar hittar ni i min Pinterestmapp Places.

(5)
(115)
(7)
20 kommentarer | Translate
 

Annons


 
 


Annons

Laddar