December, den riktiga vintermånaden, är här! Men vad kan man hitta på då? Jo, här kommer 30 grejer jag vill slå ett slag för: Basta! Har du ingen egen bastu, hyr en timme med kompisar eller kika förbi närmaste badhus för att verkligen bli varm på riktigt. Fynda julklappar second hand. Jag tittar alltid in på Stadsmissionen i Gamla stan så här års, så mycket fint! Träna med en kompis! Alla inomhussysslor är härligare i december. Att komma ut svettig och trött är den skönaste känslan. Allt är dessutom roligare med en kompis. Laga mapo tofu! Omsorgsfullt och länge med alla goda ingredienser. Jag gör den ofta vegansk med svamp och syrligt stark smashad gurka till, mmmm. Här kommer ett recept:Vegansk mapo tofu med sichauanpeppar och shitakesvamp4pers600g fast tofu250g shiitakesvamp2 cm färsk ingefära 2 vitlöksklyftor 1 msk sichuanpeppar 3 msk fermenterad svart bönsås1 tsk socker2 salladslökar3 msk sesamolja Chiliflakes 1. Sätt på en liten kastrull med vatten på spisen.2. Mortla sichuanpeppar och sila bort de största skalbitarna. Finhacka vitlök och ingefära. Hacka svampen och salladslöken.3. Hetta upp hälften av sesamoljan i en stekpanna. Fräs vitlök, ingefära och svamp. Addera bönsås, sichuanpeppar, socker och hälften av salladslöken. Sänk värmen.4. Skär tofun i mindre bitar och lägg ner i det varma vattnet i 2 minuter. Lyft upp med hålslev och ner i stekpannan tillsammans med en skvätt av vattnet. Rör om, smaka av och addera eventuellt chiliflakes.5. Stjälp upp tofun på ett fat, ringla resten av sesamoljan och strö över resten av salladslöken. Ta en promenad runt Djurgården, eller annan valfri vacker plats, med ullsulor i skorna och något varmt att dricka i handen. Kanske alldeles själv med ljudbok i öronen. Laga melanzane till middag. Perfekt som matlåda! Sigges recept kommer här:Melanzane8 personer10st auberginer1 st stor gul lök8-10st vitlöksklyftor6st sardellfiléer5st mutti hela tomater4msk tomatpuré1st kruka basilikaMozzarella x3Parmesan 150g1msk sockerSalt & peppar1. Skiva & salta auberginerna minst 6h innan (för att dra ur vattnet ur auberginerna)Stek lök & vitlök i olivolja & olja från sardellerna - Låg värme ca 12min.Häll i tomaterna, sardeller, socker, tomatpuré. Koka/sjud så länge du orkar (ca 1h)Dela basilikan i tomatsåsen. Mixa tomatsåsen (om du vill)Salta & peppra efter smak.2. Torka av auberginerna och stek dem i varm panna med olivolja. Lägg allt som om det vore en lasagne. Börja med 190 grader i 30min och sänkt till 150 i 1,5h.Toppa med parmesanen för att få crustet! Reklam! Köp Ett Hem i julklapp till gullig mamma eller mormor! Nu till extra bra pris här. Tycker så mycket om den här boken och älskar Carl Larsson-gården som julinspiration. Lägg ett riktigt svårt pussel, gärna som får ta några dagar, allra helst framför en brasa med Frank Sinatras julmusik i högtalarna. Om du är pysslig, gör vinterkupoler i gamla glaskupor av klippt papper och ha framme som julpynt. Gör en kanna på vatten, citronjuice, riven ingefära och honung och börja varje morgon med en shot. Gå på utställningar och gallerier. På Konstakademin finns massor att se, och i samma hus ligger Magnus Karlssons galleri. Se modern konst på Moderna museet och gamla pampiga tavlor på Nationalmuseum. Ät risgrynsgröt med mandlar och mjölk. Gärna utomhus under filtar. Häng en liten glimrande stjärna någonstans i köket. Det piggar upp! Ha en date night hemma, med partner, vän eller dig själv. Dimma ner och tänd levande ljus. Addera extra kanel, kardemumma, nejlika, ingefära eller saffran i granolan och häll upp i en burk och låt stå på köksbänken för juliga frukostar. Baka mina sega rågkakor med sesam, tranbär och mörk choklad. Recept två blogginlägg ner. Börja varsamt slå in julklappar i brunt papper med silkesband och bjällror att spara år efter år. Ta med snowracern till backen efter skolan och åk några åk! Boka in dig på ljusstöpning med en vän och stöp vinterns ljus alldeles själv. Inför fredagsdrink och gör en riktigt god Gin & tonic som du serverar i vinglas. Häng på Moderna museets kreativa måleriavdelning på helgerna och skapa julklappsalster, pyssel och julkort tillsammans. Unna dig en julklapp till dig själv, kanske från Cow. Stick in huvudet på din favoritantikaffär, min är A la carte antik på Riddargatan, och kläm på träslevar till risgrynsgröten eller brödkorgar till kavringen. Bylsa på er rejält och gå en långpromenad med kikare. Kanske i hjorthägnet i Mariefred eller någon annan härlig plats med mycket saker att titta på. Baka florentiner! Recept kommer här:Florentiner- 100g mörk choklad 70%- 100g blandade nötter (jag tog mandel, pistage, macademia och pecan) - 2 msk russin- 50g smör- 3 msk kokosflakes - 3 msk lönnsirap - flingsalt - blomsterströssel (valfritt)1. Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka nötterna grovt.2. Medan chokladen smälter, klicka i smöret i en stekpanna med höga kanter (gärna ljus så du ser när det får färg) och bryn smöret medan du vispar, tar ca 4 minuter.3. Häll i nötterna och russinen, vänd i kokos och lönnsirap. Låt puttra samman ca 2 minuter.4. Klicka upp chokladen på ett bakplåtspapper på en bricka och toppa med nötter, flingsalt och blomsterströssel. Låt kallna i kylskåpet. Klart! ✨ Häng upp julpynt hemma, allt som glimrar, och knyt en röd sammetsrosett på eventuellt gulligt husdjur. Klä granen, decembers mysigaste stund helt klart! Gör Rocky road och ge bort i julklapp eller ät själv under hela december. Här kommer receptet.Rocky road- 400g 70% mörk god choklad - 1 dl pistagenötter - 1 dl mandel- 1 dl hasselnötter - 1 dl macademianötter - 1 påse Riesen- flingsalt och eventuellt blomsterströsselSmält chokladen i ett vattenbad på spisen. Grovhacka koka och nötter. Rör samman hälften av nötterna och kolan med den smälta chokladen. Sprinkla i lite flingsalt. Bre ut på ett bakplåtspapper i en form. Toppa med resten av nätterna, mer flingsalt och eventuellt blomsterströssel. Skär upp i mindre bitar när det stelnat. Gå på julmarknad! Kanske på Skansen. Eller i mysiga Gamla stan.Det var det! Glad första advent! 🤎✨