Den här veckan ska vintern äntligen komma till Stockholm med nollgradigt och strålande sol. Kanske räknas det fortfarande som höst, men jag är iallafall redo att börja tänka på allt som rör jul, lov, tända brasor, mys och glimrande vackert hemma. Amaryllisbuketter extra allt i hallen. Jag älskar dammig eucalyptus så här års och plockar alltid av amaryllisknopparna när några blommor på samma själk börjat vissna så kan man sätta de i ett glas eller mindre vas på bordet. Det vackraste novent-pyntet är sannerligen en enkel grankvist och ett honungsgult ljus. Den här gustavianska lampetten köpte jag på auktion för några år sedan och ser fram emot att hänga upp i nya huset. Undrar var den ska få bo, kanske på en vägg i sovrummet? Man gillar ju en suddig spegel, hehe. Små enkla hängen från Walther & co. Jag får ofta frågan var jag köper och det finns många olika återförsäljare om man kikar på nätet. Bästa pysslet med barnen är apelsingirlanger och popcorngirlanger. Fint att hänga i barnens rum på tavlor, speglar och i dörrposter. Nu närmar det sig saffranstider och det enda saffransbakverk jag verkligen älskar är enkla släta saffranssockerbullar som är som moln att bita i. Jag delade receptet på min Instagram för några dagar sedan så det går att spara här men här kommer det också för er som inte har appen. Saffranssockerbullar 💛Du behöver för 18 bullar:- 25g jäst (för söta degar)- 2,5dl 3% mjölk- 100g smör- 0,5g, (1 påse) saffran- 7 dl vetemjöl- 1 krm salt- 0,75dl strösocker- 1 äggAtt pensla och doppa bullen i:- 75g smör- 1,5 dl strösocker1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Känn efter med pekfingret och antingen värm på eller kyl ner mjölk och smörblandningen tills den är fingervarm.2. Smula ner jästen i den ena bunken och häll över smör och mjölkblandningen, rör tills jästen löst upp sig.3. I den andra bunken, blanda mjöl, saffran, socker och salt. Häll över smör och mjölkblandningen och knäck i ägget.4. Knåda ihop med degkrok på låg styrka (max 1) tills degen är slät och gyllene, ca 3-5 minuter.5. Låt jäsa under bakduk i 35 minuter.6. Sätt på ugnen på 225°C.7. Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Dela degen i två lika stora delar, sen de delarna i tre lika stora delar och till sist de i tre lika stora delar tills du har 18 degbullar.8. Rulla bullarna lätt i handen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 35 minuter.9. Grädda bullarna i ugnen i 6 minuter. De ska inte få för mycket färg. Bullarna kan kännas lite degiga när de kommer ut från ugnen men kommer eftergräddas av sig själva och bli perfekta efter en liten stund.10. Smält smöret och pensla på bullarna. Vänd över varje varm smörpenslad bulle i en skål med strösocker.Vill du frysa bullarna gör du det lättast innan steg 10. Tänk sen när det är dags att plocka fram pyntet! I många år har jag samlat på antika hängen och vackra gamla glaskulor. Det är en skatt som gömmer sig i källaren i väntan på de gnistrande dagarna runt lucia när vi tar in granen. Men först ska Pontus och jag ta tåget ner till Köpenhamn och ha vår årliga decemberhelg där med julmarknad, romantiska middagar över rödaktiga dukar och långpromenader. Det har vi gjort sen Lynn låg i magen och den helgen är nog årets mest romantiska. Danskarna älskar att bjuda på glögg på gatan så det ska vi dricka, jag ska köpa årets julkula på Oliver Gustav och kanske hittar jag något vackert stort antikt gammalt italienskt fat på den årliga marknaden på Vaernedamsvej. Det blir definitivt en sväng tilL Skansen också som inspirerar med lantlig 1800-talsjul i sina stughor. Så här måste det sett ut i vårt hus från 1840-talet på Gotland när julen närmade sig inbillar jag mig, med ved i travar och tickande golvur. I år blir det nog ett julkuleträd från Oliver Gustav, det är så fint att hänga kulorna så här! Definitivt ett besök på Skall också när vi är i Köpenhamn. Den här kombinationen av hallonrosa amaryllis och en mer modern glasvas från Akut tycker jag mycket om. Vår gran kommer som vanligt kläs med antika kulor, lametta (som måste inhandlas i god tid för den tar alltid slut), bjällror, stjärnor och bivaxljus. Den vackraste granen är gnistrande tycker jag, och gärna färgglad och lekfull. Svampar och polkagrisar, det har vi haft i granen sen jag var liten. Mamma gjorde alltid en Disney-gran och det har jag hålla i sen dess. En sak jag verkligen ser fram emot är årets första risgrynsgröt till frukost. Jag är väldigt noga med min och vill absolut inte ha något sött i eller grädde heller för den delen. Nej det söta har man på och gröten ska vara gjord på klassiskt vis med fet mjölk och kanelstång. Tänk sen när snön kommer, åh jag längtar så! Jag vet en till som längtar. Nästa jul kanske vi firar på Gotland i vårt hus, med brasa, pussel och rödvin på kvällen. Långa promenader i midnattsblått ljus. Vänner invirade i halsduk. En valp vid mitt bröst. Det ser jag fram emot. ✨Vad ser du mest fram emot i vinter?