ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Månaden innan jul

Det finns inget mysigare än att börja fundera på december månad än under en regnig och mörk november tycker jag. Fantisera om julen, om lediga vita dagar i pulkabacken med bullbak och mys framför brasan. Om dofterna, ljusen, pirret i magen inför julafton, starta nya och ta hand om gamla traditioner och vältra sig i allt som är underbart juligt. Vår lägenhet har ju gjort någon form av inredningssprång den här senaste veckan så jag känner mig redo att börja addera lite jul, fastän vi är långt ifrån klara. Kanske blir man aldrig klar med ett hem, men det känns iallafall som hemma. Det är det viktigaste. Lite saker jag redan köpt, tagit fram och snart ska introducera kommer nedan:

Annons

Dagen innan julafton

I år ska vi inte ha särskilt många presenter, men några kommer det bli ändå. Därför tänkte jag lägga allt krut på paketen. Så här såg de ut för ett par år sedan. I år blir det en blommigare variant, och små påsar med julmotiv som jag köpte på Stockholm moderna-mässan. Det som ligger i kommer jag fynda mestadels på loppis som vanligt. Nästa lördag åker jag utan barn och då ska jag hitta massa begagnade leksaker till Lynn och lägga både i julstrumpa och paket. På tal om julstrumpa så köpte vi en på Svenskt tenn igår när vi var där och beställde gardiner till sovrummet, så det är en ny tradition vi börjar med i år. En annan ny tradition blir att vi kommer äta julfrukost hos min lillebror Sigge och hans tjej Anna och hela hennes släkt med mängder av barn kommer komma. Så i år blir första året Lynn får träffa tomten. Får se om han blir rädd eller glad, eller troligtvis båda.

Annons

onsdag

En grej som inte är julpynt men ett sätt att få mig i vinterstämning är att lämna storstaden för landet. Om det skulle bli nollgrader framöver så ligger snön kvar på marken där en stund och skapar vitt ljus till skillnad från här i kvarteret. Det är nog ljuset jag saknar mest så här års. Kan inte fota någonting och kisar så mycket att jag får ont i huvudet. Men på landet är luften frisk och hög och en helg på landet är precis vad jag behöver för att komma till stämning. Det är roligare att baka, rumla runt i trädgården och plocka in extra fina kvistar här också. På lördag åker vi och sover över på kenneln.

valpar

Och så är det valparna såklart, fast i år är det taxvalpar vi ska gosa med.

Annons

En grej som verkligen sätter julstämningen för mig är alla mattraditioner vi har. Risgrynsgröt på morgonen, så himla gott! Och vörtbrödet från Stadsmissionens bageri vid Grillska huset på Stortorget i Gamla stan. Det finns inget godare än det med ost på. Foto från Babes in boyland.

Julens dofter är nästan lika viktiga som julens smaker och man kan börja långt tidigare om man vill. Jag älskar doftljus och har alltid ett i badrummet. I år blir det en blommig doft från Astier de Villatte, kanske inte så juligt i sig. Men jag kan lätt tröttna på doften av kanel om jag bara har den hemma. Jag vill ha blommiga krispiga dofter i parfym och tunga klorofylliga dofter från hyacint. Blandat med doften av stearin och eld från brasan. Det är kvällsritualen att tända ljuset, fylla upp badet och titta på något som är det viktiga. Just nu The Crown. Har ni börjat se tredje säsongen än?

Annons

Julstjärna ska såklart upp i fönstret. Det är så fint utifrån gatorna när man blickar upp i folks fönster så här års. I år köper jag nog den klassiska från Byggfabriken och hänger i vårt sovrumsfönster. Ska bara köpa en förlängningssladd först. En grej man (jag) glömmer kika på lägenhetsvisning är antal elkontakter i väggen. Inte för att det skulle få oss att inte slå till, men lite störigt är det allt med alla sladdar som måste dras. Man vill ju ha minst fem punktbelysningar i varje rum, speciellt så här års. Bild av Sofia. Hela detta inlägget är förresten julmysigt för den som vill se virvlande snö och underbar inredning.

I helgen var vi på landet bara mamma, Lynn och jag. Alltså hennes landställe där jag växte upp på Gladö kvarn. På torget i Huddinge köpte jag sex stycken blå lyxhyacinter. Jag har alltid fallit för de vita och trott att de doftat mest, men nu har jag ångrat mig, gått på de blå och tänk vad fint det blir i fönstret planterade tillsammans. Fotot av Victoria.

Annons

Inför jul

Julpyntet till granen då? Jo jag har ju samlat på mig gamla kulor i många år nu så de vill jag klä granen med även i år. Men jag vill inte att det ska bli kitschigt i den här stora lägenheten. Jag vill ha en harmonisk gran med mycket grönt.

Inför jul

Kanske låter jag bli glittret i år och hänger bara mina absoluta favoriter i trädet?

Annons

Och adderar lite nyare pappersornament som jag köpte på Arket i Köpenhamn?

Igår när vi var på Svenskt tenn köpte jag även den här lilla lövljusmanchetten till den ljusstaken vi har på gröna bordet och tänder varje dag. Nu sprider sig ett ljussken av löven som reflekterar ljuset.

Annons

Jag slog också till på Svenskt tenns herrgårdsljus i grönt som ni ser här på Sebastians bild. Den färgen är så julig tycker jag. Jag älskar dessutom att de är så långa och handstöpta.

Ljusen ska jag sätta i den här trearmade tennljusstaken som jag köpte på Myrorna för ett tag sen och ställa i fönstret. Jag är inte så mycket för ljusslingor, men levande ljus i fönster är det vackraste jag vet att se upp på utifrån så det strösslar jag med så här års.

Annons

Slutligen. På en julfrukost med Arket härom dagen fick man pyssla ihop såna här havredekorationer till dörren så nu har vår röda ytterdörr två stycken som pryder dom. Väldigt enkla att göra om man är sugen. Bara att klippa 60 havrestrån lika långa, sätta fem mot fem mot varandra i sex högar, lägga tre i rad sen tre ovanpå och knyta ihop allting.

Så går tankarna kring månaden innan jul. ❄️

15 kommentarer till “Månaden innan jul”

 1. Helena skriver: 18 november 2019 kl 08:11

  Äntligen syns morgon-inläggen rätt tid igen! Hurra! Ha en fin måndag Elsa och alla andra.


  1. Elsa Billgren skriver: 18 november 2019 kl 12:27

   Ja, hurra! Hoppas det håller i sig! <3


 2. Emelie skriver: 18 november 2019 kl 09:00

  Snälla Elsa hjälp mig! I köket har jag ett långsmalt fönster ner till golvet och en altandörr. Har inte haft några gardiner där, men nu har ett nytt hus byggts mitt emot vilket ger jätte mycket insyn rakt in i köket. Har letat och letat efter smarta gardinlösningar, men hittar inga. Vill gärna ha lite gammeldags, klassisk lösning. Absolut inga persienner! Snälla ge mig tips! Kram ❤️


  1. Elsa Billgren skriver: 18 november 2019 kl 12:27

   Dags för ett gardininlägg snart kanske? Kram!


 3. Ida skriver: 18 november 2019 kl 11:14

  Jag förstår verkligen charmen med gamla hus men om det är något jag älskar med att bo i ett nybyggt så är det att det finns eluttag överallt. Älskar’t! Det och att det är så ljudisolerat så en slipper höra allt som grannarna sysslar med… 🙂


  1. Elsa Billgren skriver: 18 november 2019 kl 12:28

   Håller med, det är verkligen en av fördelarna med nyproduktion, det är anpassat efter våra praktiska behov. Kram!


 4. Kerstin skriver: 18 november 2019 kl 11:45

  Supermysigt inlägg med länk till ytterligare ett om ”Ett hem”. Vill att du ska veta att ibland händer inget när man klickar på det röda hjärtat. T ex idag, du får inte veta hur många som gillar!


  1. Elsa Billgren skriver: 18 november 2019 kl 12:28

   Tack snälla du, och ja, jag för det vidare till ELLE. tack att du håller koll och delar! Kram


 5. Anita skriver: 18 november 2019 kl 12:55

  Trevligt, jo det blir fint och blanda med pappers dekoration och dina fina glas kulor och få till det stilistiskt, kanske? Haha larvigt ord. Jag och min gamla moder brukar köra med det: Stilistiskt! Känn smaken på tungan:)). Ha en bra Måndag, om du kan…jah men nu är det ändock 18:e nov i herrens år 2019, :))


 6. Johanna skriver: 18 november 2019 kl 13:12

  Myset!!!
  Såg också mysigt ut när ni åt brunch (?) på NK! Var på NK finns detta med det fina kaktornet med godsaker? Vad kostar det? Och måste man boka?
  Kram!


  1. elsa skriver: 18 november 2019 kl 15:26

   Ja sååå gott! Det är NKs nya Schweizeri! Ligger i ljusgården. Kram!


 7. Linnea skriver: 18 november 2019 kl 20:07

  Det är dom blå hyacinterna som doftar mest. Vita minst😃 Och mest doftar såklart måååånga✨ /Floristen


  1. elsa skriver: 18 november 2019 kl 20:41

   Haha, härligt!!


 8. Linda skriver: 19 november 2019 kl 07:52

  Kommer bli superfint! Längtar efter jul/adventspyntinlägg, snart är det dags, tur det i detta gråa mörker.

  Ha det fint! 💕


 9. Veronica skriver: 19 november 2019 kl 11:14

  Underbart inlägg, så mysigt och julpeppigt! Tips: ta in en elektriker som sätter in nya uttag där ni behöver. Det gjorde jag i min sekelskifteslya som hade ett enda uttag i vardagsrummet och ingen el i taket..! Ganska liten kostnad och så värt det 🙂 Katarina el på Söder är bra tex. Kramar V


Dela på:
Laddar