ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Mat! Frukost, fika, lunch, snacks, middag, efterrätt, plock!

Frukost:

Ett riktigt gott rågbröd (vilket är egentligen bäst? Det behöver vara lika delar sött som surt tycker jag), ett kokt gårdsägg och en rejäl hög med härligt stinkande ost. Min favorit är Gamle Ole.

Annons

Fika:

Varm och hembakt paj på säsongens bär med knäckigt täcke och vaniljglass. När jag var tonåring kunde man beställa hallon eller blåbärspaj på alla caféer i Stockholm. Det är en lika stor del av fikakulturen som rabarber rädd-te i enorma koppar, grillad focaccia och kedjerökande inomhus. Konstig tid man växt upp i.

Annons

Lunch:

Vit fisk på en bädd av örter med en skummig lätt beurre blance forell- och öringrom.


Plus riktigt smörig färskpotatis med finhackade örter. Ge mig endast detta varje dag den här sommaren tack på förhand.

Snacks:

En fem år gammal bild från Atelier september med det enklaste godaste vi har så här års. Rädisor med olivolja, parmesan och flingsalt. Ställ fram detta med ett glas krispigt vitt vin i trädgården i sommar och alla blir glada.

Annons

Middag:

Ravioli med örter fylld med färsk getost, ärtor, spenat, basilika och parmesan. Slurp.

Efterrätt:

Cannoli! De här små godsakerna från Stockholms ost och chark på Renstiernas gata fick vi när vi var på middag hos Nina och Anton sist. De har allt! Till en kopp riktigt starkt kaffe och en avec.

Plock:

Annons

Serrano med mandlar, burrata, surdegsbröd och färska smögenräkor med dill, aioli och citron. Där har du hela tallriksmodellen för sommarens fördrink!

Alla bilder är länkade till källan, bon apetit! 🍴

17 kommentarer till “Mat! Frukost, fika, lunch, snacks, middag, efterrätt, plock!”

 1. madeleine salo skriver: 16 juni 2021 kl 17:26

  Rågbrödet ska va finskt. Sådär riktigt surt 😊 och så ge mig grillade kotletter hela sommaren tack så e jag 😄 happy. Trevlig sommar!


  1. Christina skriver: 16 juni 2021 kl 20:19

   Precis min tanke! På min ort där många med finskt ursprung bor, kan man köpa bröd från finska hembageriet. Det är underbara rågbröd och kornbröd med en ingredienslista på ca 3 ingredienser: tex rågmjöl, vatten, rågmalt, salt. Underbart bröd, finns inget godare!!!


 2. Mia skriver: 16 juni 2021 kl 18:28

  Jag tycker mycket om äppelpaj med vaniljsås. Annars är jag inne i en period jag äter mycket ägg. Stekt på macka eller tex i sallad. 😊


 3. elsa skriver: 16 juni 2021 kl 18:51

  man kan väl fortfarande beställa hallonpaj på många caféer? förstår inte riktigt den spaningen. men håller med om att knäckig topping är den bästa toppingen <3


  1. Elsa Billgren skriver: 16 juni 2021 kl 19:12

   Säkert! Men kanske finns det fler acaibowls och annat på menyn idag? Jag minns de runda pajerna med högar av smuldeg på som stod i varje kylmonter. En hallon och en blåbär. En kanna vaniljsås med gladpack på fanns bredvid. Kanske har caféerna detta idag också? Inte de jag gått till i Sthlm, men det var egentligen ingen spaning utan bara lite nostalgi. 🙂


   1. Cia skriver: 16 juni 2021 kl 19:48

    Verkligen nostalgi gällande bärpaj på café med vaniljsås. Min kille (nu sambo)beställde alltid paj för 20 år sen. Nu när vi har rabarber på tomten är det han själv som bakar paj 😊


 4. Ulrika skriver: 16 juni 2021 kl 20:10

  Älskar matinlägg!
  Har du och Pontus några no no no vad ni serverar?

  Min man och jag bjuder aldrig på något innehållande tryffel! Never ever!
  Sedan backar vi bakut på ruccola samt ärtskott, bara beskt utan något gott i sig!
  Gorgonzola eller annan ”utmärkande” ost tar vi avstånd i från.
  Koriander är ett givet bortval!

  Ja så tänker vi!

  Vore intressant att höra dina och läsarnas tankar om ”detta bjuder vi aldrig på”!
  Bortser från att någon eventuell allergi finns med i bilden!

  Tack du rara för din blogg, den ger och ger! *love*


  1. Elsa Billgren skriver: 16 juni 2021 kl 20:49

   Haha, kul! Ruccola älskar jag, speciellt till pasta, tex pasta pesto! Så pepprigt och örtigt. Även gott att mixa i såser, med fetaost. Gorgonzola är kanske det äckligaste vi har, tryffel är svårt jag håller med. Annars skulle jag tveka att servera rött kött förutom chark, vilket känns väldigt knäppt när jag tänker på det!


   1. Ulrika skriver: 16 juni 2021 kl 23:30

    Om du någon gång får bloggtorka kanske du kan fråga dina läsare om de har några oh no no gällande bjudmat?
    Eller t.ex när ett misslyckande i köket vände fikastunden/middagen till en tiopoängare.
    Jag älskar att läsa om sådant : )
    Gbg-kram pårej!


  2. Lovisa skriver: 16 juni 2021 kl 22:27

   Koriander håller jag med om. Inte gott. Tryffelsmaken tycker jag om jag men det blir lätt lite för mycket. Ett livsmedel som aldrig kommer över min tröskel är stjälkselleri. Kan förstöra den godaste rätt. Jag skulle heller aldrig servera fiskbullar, kan verkligen inte med smaken, men det är väl å andra sidan inte riktigt en bjudrätt.


 5. PsykiskOhälsaBlogg skriver: 16 juni 2021 kl 20:12

  Så gott det ser ut!


 6. Charlotte skriver: 16 juni 2021 kl 20:54

  Åh vill tipsa om detta: Finskt rågbröd Sinuhe (google it) är världens godaste bröd. En redig barkbåt. Love it!
  Köper på ICA, levereras varje torsdag. Det brukar vara kö när brödhandlaren kommer och lägger upp på hyllan.
  hehe 😆


 7. Frida skriver: 17 juni 2021 kl 07:14

  Jag hatar finskt rågbröd men älskar danskt 😊


 8. Emma skriver: 17 juni 2021 kl 08:20

  Vad är grejen med ordet slurp? Det känns som att den senaste tiden så skrivs det överallt och man hör det på instagram så fort det rör sig om mat och jag får panik! Varje gång jag läser eller hör order slurp får jag rysningar av obehag. Hur sjukt? 😂 att ett ord kan ge samma känsla som till exempel ljud som frigolit eller naglar mot svart tavla. Jag fick ordet slurp. Hoppas inte denna trend fortsätter. Haha. Kram


  1. Elsa Billgren skriver: 17 juni 2021 kl 08:29

   Hehe älskar slurpig mat! Det är ju exakt så pasta med tomatsås smakar 🤤


  2. Karro skriver: 29 juli 2021 kl 09:54

   Hahaha, jag med! Varje gång jag läser ordet ”slurpig” vill jag nästan kasta telefonen ifrån mig 😂 Skönt att jag inte är ensam att reagera så på ett ord (tror jag börjar vänja mig lite nu iofs)


 9. moa skriver: 17 juni 2021 kl 19:20

  Så himla kul med matinlägg, håller med de ovan!
  Jag brukar baka eget bröd med inspiration från det danska rågbrödet, med spiskummin och rostade solrosfrön i … mmm.
  Min favoritlunch på sommaren måste nog vara gubbröra, på en rostad skiva rågbröd.


Dela på:
Laddar