ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Mer om lägenheten ✨

Hej och tack för alla hurrarop i förra inlägget angående vår nya lägenhet! Jag är så glad att ni tycker att det här ska bli lika kul som jag. Att köpa lägenhet är ju verkligen en speciell resa. Först går det jättelångsamt och sen vips är det klart på några dagar. Så har det verkligen känts den här gången. Vi har gått på minst 30 visningar men inget har varit rätt. Vi har ju inte lagt ett enda bud på nåt innan denna. Men så är Pontus och jag väldigt lika när det kommer till stora beslut. Vi har väldigt stark magkänsla och vet exakt vad vi gillar. Vi reagerar dock olika när vi känner att nåt är rätt. Pontus blir tyst och lösningsorienterad, medan jag babblar sönder känslorna som att jag försöker råda bot på allt som händer inom mig när det sprängs av rätt-signaler. För så var det verkligen när vi klev in i denna lägenheten, som ligger på Mosebacke torg. Vår drömadress. Vi som började leta här och sen sträckte vi oss ut, gick längre bort därifrån i hopp om att hitta den rätta och så pang kom den. Mosebacke torg. 82 kvm på fjärde våningen i ett hus byggt 1864 med trädtoppar och torget som utsikt, men också Djurgården där i fjärran. Milsvid blick över finaste Stockholm, men i ett hus så gammalt och underbart att varje centimeter yta andas historia och själ. Den är perfekt för oss. Det är bara ett litet krux. Det är en tvåa! Därför hade jag den inte ens i min Hemnetapp, utan det var Pontus som hittade den. Jag sa att vi kan väl gå och kika ändå för den har ju allt annat vi söker. Så vi gick på visning med tanken på att det där med separat kök kanske inte var så viktigt ändå. Vi har ju levt med kök i vardagsrummet ett bra tag och det är ju också mysigt. Så kom vi dit och rätt-känslan slog mig som en box i magen. Ville att alla andra skulle gå hem. Ville vara kvar där hela dagen. Ville lägga mig på golvet och snusa på plankorna, ställa en pelargon på kakelugnskanten och klistra upp en ej reklam-skylt direkt. Men. Det kändes så himla fel att sätta köket i vardagsrummet. Som att skända den vackra klassiska lägenheten och det pampiga vardagsrummet som liksom redan hade så mycket charm. Så vi gick hem från visningen och jag var lite ställd. Det blir inte den här då. Fastän det kändes så rätt i magen.

Annons

Men dagen efter slog det mig. Hur skulle det vara om vi delade upp köket till kök och pigkammare? Det är ju tillräckligt avlångt, med två ingångar och ja, det vore kanske till och med fint? Till och med menat? Så vi gick tillbaka med den tanken i huvudet och precis så kommer det bli. Det blir en trea. Med litet passagekök i tidsenlig stil, pigkammare med stora pardörrar och stort fönster till Lynn, enormt vardagsrum som är lägenhetens hjärta till oss alla och ett kombinerat sovrum och arbetsrum till Pontus och mig. 20 kvm till, ett nytt kvarter och en ny plats för oss att älska. Den 2 september får vi nycklarna men vi kommer inte börja renovera direkt. Vi kommer bo in oss, lära känna lägenheten och ta det varligt. Allt får ta sin tid. Det som jag älskar mest är ju planeringsfasen! Så den börjar nu. Jag har redan hunnit ändra mig hundra gånger med varje tanke om allt från soffa till tapet till kökskulör, så jag hoppas att ni tycker att det ska bli lika roligt som jag att sätta tänderna i Mosebacke torg! Jag har öppnat min stängda Pinterestmapp som jag haft sen första visningen, hehe, och här kommer en glimt av lägenheten i form av några mäklarbilder. Att den här är vår nu? Nyper mig i armen av lycka. <3

Annons

Annons

Annons

?

41 kommentarer till “Mer om lägenheten ✨”

 1. Vickyjustwannahavefun.se skriver: 10 juni 2019 kl 06:30

  men den ÄR helt oteerolig, en miljarrrd grattis <333


 2. Linnea skriver: 10 juni 2019 kl 06:43

  Å vad roligt!


 3. Christina skriver: 10 juni 2019 kl 07:08

  underbar! grattis! Lite vit bara. Ser framför mig hur ni fyller den med färg och personlighet!!


  1. Elsa Billgren skriver: 10 juni 2019 kl 07:47

   Såklart! Den kommer ej förbli vit! 🙂


 4. C skriver: 10 juni 2019 kl 07:09

  Kul!! Bor själv på Mosebacke torg och det är faktiskt helt fantastiskt! Vill aldrig flytta! Men har precis blivit med bebis och vi har en stor tvåa så kommer få flytta så småningom. Men gärna då också i kvarteret. Är glad att ni köpt nu så slipper vi ha budkrig när den perfekta trean dyker upp ? Välkommen till Stockholms bästa adress!


  1. Elsa Billgren skriver: 10 juni 2019 kl 07:48

   Det har varit vår drömadress länge! Älskar Mosebacke och närheten till stan och hela söder. Kram!


 5. Anna skriver: 10 juni 2019 kl 07:30

  Men åh! Helt ljuvlig! Det var ju den här jag menade… ? i en kommentar för några veckor sedan! Grattis till er!


 6. Annika skriver: 10 juni 2019 kl 07:40

  Wow! Fin. Synd med de moderna fönstrena bara men så är det kanske på alla så gamla hus? Hade varit intressant med en bild på planlösningen! Förstår att Mosebacke är en drömadress men kan inte låta bli att tänka på hur lite yta det är för över 8 miljoner. Och hur mkt 8 miljoner är. En svindlande summa. Hade varit intressant att höra hur du och Pontus tänker kring just det där med bostadslån och så? Har för mig att du skrivit nångång att det var helt ok att bo lite trängre i stan och sen kunna bre ut sig på Gotland? Behov ändras såklart , men jag tänker på det här som många pratar om att downshifta, bo billigt och att vara så lite beroende av banker, räntor och amorteringar som möjligt för att ha större frihet istället för att behöva jobba stenhårt varje månad för att kunna betala av lån. Hade ni några tankar på att t.ex flytta en bit utanför Söder för att få mer yta för pengarna?


  1. Elsa Billgren skriver: 10 juni 2019 kl 07:56

   Hej! Självklart kommer planlösning! Jag älskar alla delar i en flytt. Ja, en annan kanske hade valt mer yta för pengarna. men yta har vi gott om på Gotland, så för oss handlade allt om att flytta till 1800-tal på Mosebacke. Det är vår gemensamma livsdröm. Kram.


   1. maria skriver: 10 juni 2019 kl 17:15

    Tråkigt att du ska behöva försvara detta på en gång (jag uppfattade det så iaf). Ni gör vad ni vill och kan med era pengar, jättekul att ni hittade drömlägenheten 🙂 Ser fram emot att följa hela processen! 🙂


    1. hanna skriver: 10 juni 2019 kl 20:09

     Just den kommentaren kanske var ett ”påhopp”, men tanken är ändå intressant tycker jag, i ett vidare perspektiv. Jag har en så otroligt mycket svagare ekonomi än Elsa (än många andra också, är ensamstående, i osäker bransch och utan stort sparkapital pga livets omständigheter) men funderar mycket på just det här. Jag skulle så gärna vilja ha ett litet trivsamt boende i stan men också ett litet skruttigt fritidshus/torp och då behöver jag också bil. Är det befogat att binda upp sig i så mycket fasta kostnader per månad? Det vore en stor glädje att ha detta, men också en ekonomisk stress – om räntorna skulle stiga i höjden eller något skulle hända, arbetslöshet, sjukdom t ex. Är det verkligen försvarbart att ha två boenden, är det miljövänligt att pendla mellan fritidshus och lägenhet, låta något stå tomt stora delar av året? Borde jag i stället välja, skulle jag fixa att bo litet och enkelt och billigt på landet heltid mot den ekonomiska frihet det innebär? Osv osv.
     Själv kan jag öht inte relatera till de här summorna, men det beror ju helt på vad man har för ekonomisk situation, man rättar ju munnen efter matsäcken liksom och töjer den på samma vis (eh, kass liknelse, men… ) Och har man råd förstår jag ju att man unnar sig.
     Men som sagt, intressanta frågor ändå!


 7. Anna på Lilla Ekenutispenaten.se skriver: 10 juni 2019 kl 07:51

  Grattis! Så undebart fint! Ser fram emot att se förvandlingen 🙂 Blir köket utan fönster då?


  1. Elsa Billgren skriver: 10 juni 2019 kl 07:57

   Tack! Köket kommer ha fönster och öppning mot pigkammaren, som har ett stört fönster och pardörrar. Visar allt hur vi tänkt så småningom. Man måste ju dela upp blogginläggen! 🙂


   1. Anna på Lilla Ekenutispenaten.se skriver: 10 juni 2019 kl 08:48

    och hålla oss på halsterrrr


 8. Ida-Karolina skriver: 10 juni 2019 kl 08:15

  Grattis! Det ska bli spännande att följa installationen i nya lägenheten 🙂 Den ser härligt sekelskiftig ut!


 9. Elisabet skriver: 10 juni 2019 kl 08:50

  Jättefin! Vad roligt att ni hittat drömlägenheten! Blir spännande att följa allt om den 🙂


 10. Sofia skriver: 10 juni 2019 kl 10:01

  Åh vad härligt! Lägg gärna upp en planskiss vid tillfälle.


  1. Elsa Billgren skriver: 10 juni 2019 kl 12:13

   Självklart! Kommer ett helt inlägg om det. Jag tycker att allt sånt här är så kul! Kram


 11. Lena skriver: 10 juni 2019 kl 10:08

  Trägen finner <3 Så perfekt och verkligen "ni"!


 12. Jenny skriver: 10 juni 2019 kl 10:26

  Hej!
  Grattis till ert nya boende! För någon som har mycket lite anknytning till Stockholm – vad är grejen med Mosebacke? Berätta gärna i ett inlägg så man kan förstå varför många är så begeistrade i just det här området. Stockholm har ur mitt utifrån perspektiv mycket att erbjuda. Men hade varit kul att får höra vad som gör att just den här adressen/området är så speciell. Och igen – grattis! Väntar spänt på en planlösning 😉


  1. Elsa Billgren skriver: 10 juni 2019 kl 12:15

   Hej! Det är nog olika för alla, men för mig är det för att det ligger på en kulle med bara gamla hus med utsikt över hela stan, nära Slussen och resten av söder, väldigt mysiga kvarter och små butiker, tapetserare och vi har tex ett snickeri i vårt hus! Det är en liten park med fontän, kullersten och kulturliv, jag tror det är allt det tillsammans som gör att jag älskar kvarteren. Kram!


 13. Patricia Lindgren skriver: 10 juni 2019 kl 10:32

  Så underbar den är Elsa! Med själ och hjärta. Den är rymlig nog att ”byggas om” till en trea, för att bättre möta era behov, inget konstigt med det. Jag är säker på du/ni bevarar charmen och själen, n i om någon gör det! Stort grattis till THE ONE! ⭐️? Härligt att få följa med på detta spännande nya äventyr och kapitel i era liv. Kram/Patricia


 14. Annika skriver: 10 juni 2019 kl 11:17

  Å va kul! Kan man få se planlösningen hur ni tänker? Svårt att tolka från bilderna 🙂


 15. Helena Masse Wahlgren skriver: 10 juni 2019 kl 11:30

  Såå fin lägenhet du och din familj hittat! Härligt att kunna se möjligheter att utveckla en lite yta till något stort och Tack för inspirerande blogg som jag följer
  Ha en fortsatt trevlig sommar önskar Masse fr Småland/Roslagen


 16. Mikaela skriver: 10 juni 2019 kl 11:49

  Jag förstår inte. Köket ser väldigt litet ut att dela upp? Eller menar du att ni tar en del av vardagsrummet? Förlåt om dum fråga. Jag vet att du i ett tidigare inlägg skrev att ni inte ville ha balkong till. Hur kommer det sig? Och ja som tidigare skrivit, berätta gärna mer om varför flera vill bo på Mosebacke 😀 Grattis!


  1. Elsa Billgren skriver: 10 juni 2019 kl 12:17

   Hej! Köket är avlångt och ja, det kommer inte bli stort. men mysigt! Vardagsrummet är däremot väldigt stort så det är där vi kommer ha vår matsalsdel. Vi har ju en balkong nu som vi aldrig använder, plus att vi har hela vår trädgård på Gotland som vi älskar. Kram!


 17. Sandra Nicolesandranicole.se skriver: 10 juni 2019 kl 12:37

  Åh stort grattis!!! Ska bli så himla roligt att följa. Vi gjorde samma resa och skrev på i slutet av maj, dock en mycket mer modern lägenhet men samtidigt ska vi renovera en flygel på föräldrahemmets gård som blir mer sekelskifte. Ser så fram mot att få lite inspo här till det! Tackar även för avsnittet om Ellen Key som födde på inspirationen om hur vi vill ha det där (huset är från 1870 men det mörka, stuffiga tidsenliga skrämde mig lite). Oj nu blev det en romankommentar. Grattis igen!


 18. Kerstin Holm skriver: 10 juni 2019 kl 12:44

  This is IT – varmaste gratulationer ??


 19. Linda skriver: 10 juni 2019 kl 12:54

  Grattis, så himla fint!! ❤?


 20. Emmablogg.lantliv.com skriver: 10 juni 2019 kl 13:16

  Stort grattis! Den ser fantastisk ut.


 21. Sandra skriver: 10 juni 2019 kl 13:31

  Grattis vad roligt att ni hittat er drömlägenhet! Och intressant att drömlägenheten kan vara så olika för olika personer. För oss var det viktigaste när vi letade att lägenheten hade två toaletter (för värdigheten i familjen…), separat kök och att ingen renoverat sönder den. Det blev en 4:a på 90 kvm i ett 1960-talshus med alla originaldetaljer kvar och vi trivs så himla bra. Tacksam varje dag jag får bo där. Hoppas ni kommer trivas i er drömlägenhet – den ser helt fantastisk ut! Ska bli kul att följa förvandlingen. Tack för en bra blogg.


 22. Sandrarosendahlgrensandra.blogg.se skriver: 10 juni 2019 kl 14:35

  Sluta va fint! Kakelugnarna och stuckaturerna <3 ! Så kul grattis till er! Kommer verkligen bli kul att följa med på inredningsresan!


 23. petra skriver: 10 juni 2019 kl 15:17

  underbart med ny lgh! bor inte i stockholm själv så vet inte exakt hur marknaden ser ut där, allt kanske säljer sig självt? men tror nog ändå du ska vara lite försiktig med att lägga ut detaljer om köp och inflyttningsdatum och vad det nu kan vara. nu vet ju alla eventuella spekulanter på er lägenhet att ni måste få den såld innan september, vilket sätter köparen i ett visst överläge gentemot er. så jag skulle nog försöka mörka det där lite om jag vore du! men mörka inte dina inredningstankar kring nya lyan 🙂


  1. ElsaElsa.elle.se skriver: 10 juni 2019 kl 15:40

   Tack för omtanken men du behöver inte vara orolig. ? kram


 24. Sini skriver: 10 juni 2019 kl 20:18

  Oj vad fint! Stort grattis!


 25. Kattis skriver: 10 juni 2019 kl 21:49

  Det bästa som finns är ju när en härlig bloggare flyttar och bloggen överöses med inlägg om renovering och inredning, tycker jag! Johanna Bradford är underbart bra på det, och nu flyttar ni BÅDA! Nice! Blir extra härlig läsning framöver känner jag! 🙂


 26. Eleonor skriver: 10 juni 2019 kl 22:46

  Stort grattis! Det ska bli så himla kul att följa detta!


 27. Meg Olsen skriver: 11 juni 2019 kl 07:15

  What a dream… as if you congured it up. Congratulations!


 28. Linda skriver: 11 juni 2019 kl 18:23

  Åh, den är underbar! Får vi se planlösningen? ?


 29. Sandra skriver: 11 juni 2019 kl 23:24

  Åååh vilken dröm ??? grattis ??


 30. Li skriver: 28 juni 2019 kl 15:57

  Wow, jättevacker lägenhet med många fina gamla detaljer. Ska bli så kul att få följa med i processen. Grattis till köpet!


Dela på:
Laddar