ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Mina bästa stilleben-tips

Här kommer mina tankar om hur man fått till ett snyggt stilleben hemma! Olika platser kan ju ha olika pynt. När det kommer till mina (och Sofia Woods) tankar generellt i detta ämne finns det ju ett helt Billgren Wood-avsnitt för den som är sugen. Där trendspanar vi ju framåt också, och tror tex på symmetrin och fotobyråns återkomst. Avsnittet om stilleben kan ni lyssna på här, nu kommer inlägget:

Annons

Stilleben, som ju även kallas nature morte i konsten, är vackra föremål uppställda för oss att njuta av. En grundregel är att försöka hitta harmoni, och det gör man på flera sätt. Ett är tex att inkludera bruksföremål, något ”dött” och något vackert. Som här ovan. Stillebenets ABC om man så vill!

På byrån

Annons

Ett klassiska ställe att tränga vackra grejer på är ju byrån. Jag är stark förespråkare av lådbyråer i både hall och sovrum, för det är så vackert och praktiskt. När det kommer till att styla dem är det bra att utgå från ett större föremål först, tex en spegel. Sen jobbar man sig ner till något lite mindre men tredimensionellt, en lampa, bryter av formerna med några lutade tavlor och avslutar med smått och gott. Ett klassiskt knep är att använda sig av en bricka. Då blir det man ställer där på inramat och känns inte lika stökigt. Det är härligt om det faktiskt står grejer på som man använder, tex nycklar, favoritparfymen, ett utbrunnet doftljus med några pennor i etc. Bara grejer som ingen någonsin rör vid blir lätt på låtsas tycker jag. Mixa gärna ramar och håll färgskalan.

Här är ett utmärkt exempel på en fint stylad byrå tycker jag. Ser ni att det är ”min” ljusstake? Exakt så här ska den stå bland loppisfynd på en Gotlandsbyrå sen.

Håll ihop det

Välj ett föremål och håll temat. Här ser vi naturen som idé. Koraller, fjädrar och snäckor tillsammans i ett harmoniskt stilleben.

Annons

Nattduksbordet

Ett ställe som ofta stillebenpiffas är nattduksbordet. Börja med ett mindre bord, pall eller regelrätt nattduksbord. Luta en tavla eller använd dig av något annat med höjd. En lampa exempelvis. Bygg sen en botten av en bricka, tidning eller större bok och ställ typiska användbara härligt doftande grejer på. Tex doftljus och handkräm. En liten vas är också alltid härligt här.

Tavellisten:

När man stylar en tavellist handlar allt om tempot. Se det som en låt. Först ett intro med några staplade böcker, sen kommer den igång med ett pang, smyger sig på med vers och sen en taktfull refräng med tre likadana tavlor. Låten fadear ut och harmoni infinner sig. Värsta jag vet är tavellister med jämna mellanrum och exakt lika stora grejer på. Våga mixa symmetri med kaos, det blir fint på samma tavellist!

Annons

Köksbänken:

Min syster kallar den medelklassbrickan. Den lilla brickan bredvid spisen med olivolja och basilika på. Det enklaste sättet att hålla bänken ren men ändå skapa intressanta blickfång är att göra på detta sätt. Men det finns andra saker man kan göra också! Fast i Sverige hatar vi ju att blanda in annat än köksgrejer i köket, men för att utvecklas måste man våga.

Testa tex att ha allt från krukväxter till tavlor framme. Små träskedar i ett glas. Foton och vykort instoppat i en spegel. Så franskt och härligt, romantik i ett kök.

På bordet:

Annons

Runda bord är som gjord för stilleben. Med eller utan duk. Ska man ha duk på runt bord tycker jag en skir spetsduk är finast, så man ser formen igenom. På bordet, en större vas, lite böcker, ett doftljus och en paper weight.

Har man långbord kan man testa att styla halva. Det blir enklare att använda som arbetsyta då. Testa att lägga duk över ena delen, dekorera med de finaste skålarna och en kvist och låt det vara så enkelt.

Barnrummet:

Annons

Ett rum som oftast redan är rejält stökigt och fullt med grejer är barnrummet. Men det finns ju så mycket fint som man vill ha framme! Välj några få saker, göm undran resten. Låt två, tre grejer ta plats på öppna hyllor eller byråer.

Eller samla allt på ett ställe. När man sprider ut sig över ett helt rum känns det rörigt, men tusen på saker på samma yta kan se spännande ut. Alltid bra att gå hela vägen, inte dutta med småhyllor. Kör en hylla från vägg till vägg och fyll med allt du älskar.

På väggen:

Ett stilleben kan ju vara hängande också, på krok. Här mixar man material och användbara saker på rad. Smått och stort, långt och brokigt. Något från naturen, något levande och något dött.

Annons

Badrummet:

I badrummet vill jag att det ska vara helt rent från grejer förutom kanske något som osar lyx. Fyra små saker på en bricka max. Smycke, doft, blomma och så den klassiska knöggliga handkrämstuben. Den kan ju såklart bytas ut mot något annat. Det är principen nytt och använt i kombination som man tilltalas av tror jag. Lite drivved man plockat, en kristallask, liten terracottaurna med smycken i och två blommor i en enkel vas, tex. Kontrasterna gör det.

Det gröna:

Fönsterbrädan är det svåraste stället att ha stilleben. Jag tycker typ att en krukväxt och två ljusstakar räcker fint, kanske en mindre lampa. Lägg istället allt krut på en smalare hylla eller side table inomhus, och där på kan krukväxterna trängas. På det sättet ser fönstret lugnt ut och allt ljus kommer in, men grönskan får ändå ta plats i hemmet.

Annons

Konstnärligt:

Det finaste stillebenet är ju det som växer fram över till, skapas av kreativitet och inte går att fejka. Lyssna på din inre röst och se vilka grejer du verkligen tycker är vackra. Samla på dem. Ta fram det inre barnet som vill ha alla lena stenar i en liten hög och låt hen styra stillebenskapandet hemma då och då. Det kan bli fint!

Alla fotolänkar hittar du i min Pinterestmapp Stilleben.

13 kommentarer till “Mina bästa stilleben-tips”

 1. Jenny Berggren skriver: 11 maj 2018 kl 09:22

  Alltså, barnrummen är helt bedårande… Men, hur många lyckas ha den lugna harmoniska samstämmiga färgskala på barnens leksaker liksom, i alla fall så lyckas jag inte hitta actionfigurer i smutsig pastell och traktorer i mjukt dimgrått med släp i någon dov härlig jordfärg 😉


  1. elsa_billgren skriver: 11 maj 2018 kl 09:43

   Hehe, de grejerna har man ju i korgar! ?


   1. Jenny Berggren skriver: 12 maj 2018 kl 06:12

    Som att de stannar där ;D


    1. elsa_billgren skriver: 12 maj 2018 kl 06:27

     Nä såklart, men en liten stund, så man kan fota! ?


 2. Liv skriver: 11 maj 2018 kl 11:08

  Fint, men jag får inte ihop det med det du skrev häromdagen, att du inte har något utan funktion hemma. Då har du väl knappast fjädrar och annat stående bara som prydnad? Men det kan ju vara trevliga tips ändå såklart, utan att du gör så själv!


  1. elsa_billgren skriver: 11 maj 2018 kl 11:12

   När sa jag att jag inte har något utan funktion hemma? Nyfiken för det låter inte som jag 🙂
   Kram!!


   1. Mis skriver: 11 maj 2018 kl 11:28

    Liv tänkte nog på detta ”Långt borta är återvunna D på väggen och grejer utan någon som helst funktion.” angående Gotlandsköket 🙂


    1. elsa_billgren skriver: 11 maj 2018 kl 11:34

     ok! Då hänger jag med! kram


     1. Liv skriver: 12 maj 2018 kl 19:26

      Ja precis, jag fick intrycket av det att det bara var grejer med funktion du hade nu, så det här kom lite oväntat för mig. Det är ju motsatsen 🙂


 3. Anneli skriver: 11 maj 2018 kl 13:34

  Alltså älskar byrån med spegel och annat fint! Så många fina tips! ✨ Ska verkligen försöka applicera tänket här hemma, där det lätt blir för mycket av allt he he…


 4. johanna skriver: 11 maj 2018 kl 14:50

  ÄLSKAR denne typ av inlägg, snälla gör fler! Jag kan liksom se vad som är fint och vad som inte är det när det kommer till inredning, men kan inte se HUR jag ska ändra saker för att hamna i fint-läget. Superinspirerande det här!


 5. Lena Gustavsson skriver: 12 maj 2018 kl 15:00

  MITT i prick Elsa! Ett inlägg som jag längtat efter utan att jag visste det själv. Stilleben är ju inredningens verkliga essens. Lite fundersam på sista bilden dock….anar jag en liten trädocka gestaltad som en mindre trevlig typ?


 6. Rebecka skriver: 2 juli 2018 kl 18:10

  Var tvungen att återvända till detta inlägg nu när jag precis flyttat till ny lägenhet. Så bra tips! Så bra öga för hur man kan göra fina samlingar utan att det blir krimskramsigt (jag är i regel allergisk mot pynt). Mer sånt här, tack! <3


Dela på:
Laddar