God morgon, glad söndag och välkommen till Gotland och den solvarma trappan! Mitt emot står kossorna och råmar. Det är slutet av juni, känner ni hur vindarna är ljumma och hoppet ligger i luften? En lång, varm och skön sommar har vi framför oss nu. Med bad, middagar med vänner och familj, lathet och flitighet i trädgården. Kräftskiva i ladan och böljande havrefält känns avlägset nu men så ska det vara på sommaren. Den är ju som ett helt liv man går igenom. Eller som en dag. Juni är den yrvakna morgonen och augusti en ljummen kvällssol på väg ner bakom de röda ladugårdarna. Är ni sugna på frukost? Låt oss gå in tillsammans! Upp för trappan förbi den rosa lilla rosbusken som precis börjat blomma. Här doftar och surrar det av liv. Genom den olivgröna glasdörren, in på punschverandan och in i huset. Vi häller upp lite kaffe och börjar med frukost! Fönstret vidöppet såklart. Det är schersminens årstid. Frukost är min bästa stund och mitt bästa mål. Jag har alltid varit en person som föredrar något sött framför något salt och älskar att äta frukost helt hela dagen. Mackor, små skålar med bär och yoghurt, smaker som känns som att de kommer ur naturen utan att passera mängder av platser. Den perfekta sommarfrukosten, som man kan äta själv på en solvarm trappa eller i trädgården eller duka upp pampigt till hela familjen, är en liten skål med riktigt krämig yoghurt, hemgjord klibbig och väldoftande granola, färska bär och nötter. I boken har jag med ett helt gäng frukostrecept, tex två granolarecept som jag gör stora plåtar av på sommaren och låter stå framme i glasburkar. Mitt eget boutiquehotell, det är drömkänslan! Ett av recepten, den urgoda kardemummagranolan med pekannötter som smakar helt ljuvligt, tänkte jag dela med mig av här på bloggen idag. Tack att ni är så många som köpt boken och skriver till mig. Jag blir rörd och lycklig att den säljer så bra (nu trycks andra upplagan samma vecka som den släpps) och att ni verkligen verkar tycka om den. Ett av mina favoritkapitel är såklart det om frukost så jag hoppas att ni som älskar det lika mycket som jag och inte redan har den köper ert exemplar av Elsas Husdröm här eller här! En guidande hand i sommarlivet. Det som är enkelt och det som är svårare. Förutom frukostrecept finns det kompletta menyer, bukettinspiration, en steg för steg till hur man syr min puffärmsklänning, ärliga texter om hur det var när jag fick cancer och vi köpte huset samt massa Gotlands och sommarinspiration! Men nu kommer receptet, hoppas ni gör granolan: KARDEMUMMAGRANOLA 2000 ml 4 DL HAVREGRYN 2 DL RIVEN KOKOS 1 DL PUMPAFRÖN 1 DL SOLROSFRÖN 1⁄2 DL LINFRÖN 2 MSK CHIAFRÖN 2 DL PEKANNÖTTER 1 DL MANDLAR 1 DL HASSELNÖTTER 12 DADLAR 3 MSK KOKOSOLJA 1 DL FLYTANDE HONUNG 1 TSK STÖTT KARDEMUMMA 1 TSK KANEL 2 NYPOR FLINGSALT 1. Sätt ugnen på 175°c. 2. Hacka pekannötter, hasselnötter, mandlar och dadlar grovt. Blanda alla ingredienser i en skål. 3. Bred ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i 6 minuter. Ta ut plåten och rör runt granolan. Baka sen i ugnen i ytterligare 3 minuter. 4. Låt svalna på bakplåtspappret och förvara sen granolan i en burk med lock. Foto: Mira Wickman