Hej och glad fredag! ✨ Inte ens två veckor kvar till jul nu och i år känner jag mig mer redo än någonsin. Så mysigt med Nikita, att vi kommit i ordning så bra hemma, att alla är friska (peppar peppar) och så har jag dessutom riktigt bra julklappar i år, hehe. Är ni också såna? Att ni gottar er åt det fina som ligger inslaget där i garderoben och myser med tanken på att de som öppnar ska bli glada. Men julen är så mycket mer än julklappar såklart. Jag tänker på vackert pyssel och pynt, goda saker att äta, kanske en dukning med lite extra tanke bakom, ett rött band på valpen, familj och mys hemma. Vi har börjat komma i ordning här hemma inför jul och idag kommer äntligen vår gran som ska kläs lagom till tredje advent. Härom dagen var Mira hemma hos mig och dokumenterade julförberedelserna, så här kommer massa tips, inspiration, DIY, recept och annat som kanske passar att njuta av så här näst sista helgen innan jul. Hoppas ni tycker om det! Jag läste någonstans att december i Stockholm inte har några registrerade soltimmar, så kan vi ju inte ha det. För att ändå få en mysig stämning hemma tänder jag alla smålampor jag kan hitta, varm belysning med dimmer är en bra genväg. Allra helst i fönstren. tillsammans med tända stora värmeljus i glaslyskor. Ni vill inte veta hur många paket värmeljus jag köper i veckan. Låt oss slå in paket! Med sparade sidenband, hampasnöre, bjällror och gamla vackra kort. Vet ni vad som ligger i den här gamla cocosersättningspåsen då? Jo, årets julkulor till Lynn. I år blev det två stycken. Riktigt gamla som jag hittat på A la carte antik. Jag gissar på 1920-tal. En föreställandes en pojke som spelar fotboll och så målet på andra sidan glaskulan och den andra en gullig kotte. Jag tycker så mycket om de här riktigt gamla julgranskolorna, de som inte glittrar så mycket som de man hittar från mitten av 1900-talet. De här är mycket mattare, har massa karaktär och är så stämningsfulla. Dags att slå in en julklapp! Ett gammalt pussel till Lynn med hemligt motiv. Eller det står "Små råttor" på baksidan så det föreställer det nog. En gång ägt av Eva 6 år. Undrar var hon gör idag? Tänk om hon läser här? På tal om mystiska loppisfynd. Kommer ni ihåg när jag var på en loppis i Båstad 2012 och mamma fyndade några Fem-böcker på loppis för att de hade fina omslag som hon ville måla av. Sen när vi öppnade böckerna stod det Ann Marie Billgren i dom. Det var min fasters gamla Fem-böcker från barndomen i Farsta som tagit sig hela vägen till en loppis i Båstad där min mamma plockat upp dom. Man blir ju häxa för mindre! Pusslet slog jag in i grönt mönstrat pappret som jag sparat från presenten vi fick på Ett Hem. Ännu ett sött pussel får vara med i presenten. Fint att slå in fleras saker men skapa sammansatta paket tycker jag. Speciellt till barn. Lite mer att öppna då, som ju är halva poängen. Pysselhörnan genom den nya spegeln, som också fått en girlang med stjärnor på sig. Finns på Afro art, det är min favoritgirlang till jul för den är så nätt och funkar lika bra över speglar, dörrar, tavlor som bord. Nästa paket, två böcker till en favoritsvägerska, inslaget på mitt favoritvis inspirerat av Astier de Villatte med gulligt sidenband från Tygverket, gammal bjällra och brunt papper. Nu hade jag brunt papper hemma, men jag läste på Ekotipset att det går fint med baksidan av papperskassar, så himla bra idé! Så, nu är det bara rimmet kvar! Det sparar jag till kvällen före julafton, så himla mysigt och skönt att ha inslagningen klar men rimmet kvar. Vad tycker ni är vackrast, gröna eller bruna paket? Dags att fortsätta pynta! Man måste ju maxa myset nu när det är så nära. Här vid fikonträdet, som för övrigt klarat senhösten superbra jämfört med förra året efter att jag böjar massvattna den, ska granen stå. Nu ser ni också det lilla träsoffbordet från Swedese och den rustika pallen jag köpt från Plan:1. På stora bordet, som ju är mittpunkten av vår lägenhet vid de fyra stora fönstren ut mot Mosebacke torg, ställer jag ljuslyktor från Artilleriet, Traderafyndad hyacintvas och småvaser från Svenskt tenn, skamligt snott från Ett Hems alla matbord. Så söta dessa små ekollonvaser. Som en liten glob av skimrande vatten. En bubbla som reflekterar, en spåkula? Nu till jul har jag amaryllis och grankvist i dom. Juligt, enkelt och håller längre. Hmm, men det fattas något där i dörröppningen, visst? En normalstor mistel från Christoffers blommor! Hehe, ni vet vad de säger, ju större mistel ju redigare hångel, eller? Sådärja! Okej, dags att fixa en mysig dukning till julfikat! Du behöver vita hyacinter på snitt, stål eller blomtråd och tygservetter. Börja med att plocka av blommorna från sina stjälkar. Pilligt men väldoftande! Trä dom sen åt samma håll på tråden. Och knyt runt tygservetten. Avsluta med att sticka in en julros, jag älskar att den ser ut som en liten mini-pion! De scalloperade servetterna har jag fått av Gustav i present och tallrikarna är mina favoriter från Royal Copenhagen. Gaffeln är ett loppisfynd. Nu är det dags för ett blomsterarrangemang till bordet! Sara på Floristutbildarna har lärt mig hur man arbetar med en blomsterfakir så jag tänkte försöka ge mig på det till jul. Fakiren i ben har jag köpt på Hötorgets loppis. Blommorna. Så någonting! Kika in på min Instagram för en tydligare guide till hur jag gjorde, nu måste vi skynda vidare till fikat innan det blir mörkt! I år har jag gjort två sorters kola. Nötig och mjuk kola är mina favoriter. Här kommer receptet på brynt smör-kola med macademianötter och flingsalt. Brynt smör-kola med macademinanötter och havssalt Till kolan: - 50g smör - 2 dl socker - 1 dl farinsocker - 2 msk flytande honung - 1 dl sirap - 1 krm äkta vanilj - 3 dl grädde - några droppar citron Topping: - 65g macademianötter - flingsalt Blanda alla ingredienser till kolan förutom smöret i en kastrull. Låt puttra på medelhög värme. Smält smöret i en kastrull med höga kanter, vispa rejält tills smöret blir gyllene och doftar nötigt. Häll ner smöret i kolan och koka samman i ca 10-15 minuter tills kolan börjar släppa från kanterna när du vispar eller blir ca 120°C. Jag brukar dock alltid göra många kulprov när jag gör kola för jag vill ha den precis så mjuk som det går utan att den faller samman. Jag tycker alltså att det är viktigt att det går att bita av den, som Pärlans kolor tex. Därför gör jag kulprov då och då genom att hälla en tesked av kolan i ett glas med kallt vatten och se om det går att rulla ihop kolan till en liten boll. Så fort det går att göra det drar jag av kolan från plattan och häller över i en form med bakplåtspapper. Grovhacka macademianötterna och strössla på, toppa med flingsalt. Låt svalna i rumstemperatur. Skär sen i bitar och slå in med bakplåtsdpapper. Bästa presenten och godiset till jul! Det brynta smöret, farinsockret och nötterna ger kolan en "vuxnare" nötigare smak som jag älskar! Nu till huvudnumret på julfikabordet, kakan! Jag ville testa att göra en julig apelsin-variant på min citron och vallmokaka och det blev till och med bättre än jag kunde tro! Så sammetslen, lagom apelsinig, syrligt saftig, julig smak. En kaka som är perfekt till jul! Här nedan kommer receptet. Apelsin och ricottakaka Underglaze: - 1 liten ekologisk apelsin eller blodapelsin - juicen från 1/2 apelsin - 1 msk socker Vispa ihop apelsinjuice och socker i en skål. Skiva en liten apelsin så tunt det går. Häll i sockersaften i botten på en brödform och placera ut apelsinskivorna omlott i hela botten på formen. Kaka: - 200g smör, plus lite till formen - 3 1/4 dl mjöl, plus lite till formen - 2 1/4 dl socker - 3 ägg - 1,5 tsk bakpulver - 1 nypa flingsalt - 1/4 dl grädde - 125g ricottaost - zesten och saften från 1 apelsin Sätt ugnen på 175°C. Vispa rumstempererat smör med sockret till en fluffig smet. Knäck i ett ägg i taget och vispa igenom. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vänd ner i smörblandningen. Riv ner zest från apelsinen och pressa ur all juice ur frukten ner i skålen. Vänd i ricottaost, häll i grädde och blanda igenom till en tjock, len smet. Smöra och mjöla sidorna av formen. Det gör inget om det kommer lite mjöl på apelsinskivorna. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills kakan blivit gyllene och fått en hög spricka i mitten. Kakan ska vara kladdig men inte rinnig. Överglaze: - zesten och saften från 1 apelsin - 1 msk socker Vispa ihop zest och juice från en apelsin tillsammans med sockret i en kastrull och lått koka ihop i ca 2 minuter till en sirap. Häll över kakan när den är nygräddad och fortfarande i sin form. Låt svalna och stjälp upp på en skärbräda eller ett fat. Pudra över florsocker. Klart! Kakan är urgod och saftig som den är men till jul tycker jag ändå att det är extra trevligt att servera med topping. Jag vispar ihop grädde med lätt-crème fraiche. Kokar en kompott på 2 dl frysta körsbär, zest och saft från 1/2 apelsin och 1 msk honung. Sen är det klart att servera! God jul ✨ Önskar Nikita och jag 🐶🎁 Foto: Mira Wickman