Bara några skälvande dagar kvar till jul och hemma hos oss börjar det äntligen blir klart för lov. Julgranen är 3,5 meter hög och den kläddes som vanligt i vår familj på Lucia. Det har jag räknat ut är den optimala tiden för att en rödgran ska kunna stå över hela julen utan att börja barra. Kanske håller den över nyår, vi får se. Underbart doftar den iallafall. Klädd med vintagekulor som jag samlat från under åren, sidenband, lamettaglitter, stjärngirlanger, papperskulor. och handbroderad fåglar i tyg. Mamma klädde alltid vår gran som en riktig Disney-gran under min barndom så det är en tradition jag försöker fortsätta med. Lametta-glitter är inte så vanligt i Sverige har jag sett, men det har vi alltid haft. Mamma hade färgglada lampor i vår och sticksigt änglahår på lamporna också. Jag har pyntat på fler ställen hemma. Den här vackra blomsterpinnen med pärlor och guldblad från Walther & Co står nerstucken i pillerfikusen. Nymphamaryllis är min favorit. Jag köper den nere på torget och när det bara finns en kvar på löken knipsar jag av den och ställer i vas. Det är så pampigt med den stora blomman, som en vintrig pion. På kakelugnen hänger en grangirlang med kottar. Jag såg något liknande på Ett Hem och beställde av Christoffers blommor. På väggen en stor krans i mässing. Eukalyptus och vit amaryllis i vasen. En stor silverkula med rivna linneband i dörröppningen till sovrummet. En mistelkrans och girlang med ekblad på silverklänningen. Julbuketten i foldevasen. Brudslöja och vit ros. Jag plockar bort de gröna bladen på rosorna och viker ner de yttersta blomsterbladen. Så håller de längre och blir vackrare tycker jag. Julhalsbanden är på. Älskar mitt pärlhalsband från Pilgrim. Drömmen skulle vara ett med diamanter som Carrie har, men detta är next best thing. Väldigt mycket julstök i köket nu. Fiolfikusen har fått flytta in och ge plats för granen. Ett fårskinn i soffan och här sitter jag och dricker vin när Pontus lagar mat. En mistel som håller för evigt i dörrposten. och på köksbänken något sött. Smörgåspapper och rött sammetsband. Det juligaste vi har. Tillsammans med Rocky road. Här kommer mitt recept:400g 70% mörk choklad1 dl pistagenötter1 dl mandel1 dl hasselnötter1 dl macademianötter1 påse RiesenFlingsalt och eventuellt blomsterströsselRör chokladen i ett vattenbad på spisen tills den smält. Grovhacka nötterna och kolan. Blanda samman hälften av nötterna och kolan med chokladen och sprinkla i lite flingsalt. Bre ut i en form med bakplåtspapper. Toppa med resten av nötterna, kolan, mer flingsalt och eventuellt blomsterströssel. Dela i bitar när det stelnat och slå in i smörgåspapper. På onsdag börjar vårt jullov och i två veckor ska vi bara njuta av ledighet och varandra. God jul! 💫Foto: Mira Wickman