ELSA BILLGREN
Välkommen till min blogg om inredning, vintage, brudklänningar, Gotland, Mosebacke, loppis och allt som inspirerar. Läs om upp och nedgångar, känslostormar, renovering och tv-programmet Äkta Billgrens.
Annons

Om soffor och möbler – hur ska man tänka?

Jag älskar när ni ställer massa frågor till mig, ni inspirerar verkligen till nya blogginlägg som jag kan dyka ner i! Här kommer en fråga från Alexandra:

– Sjuk ospecifik fråga kommer här; möbeltips! Typ både olika typer av soffor vilka som passar vart/när/beroende på vilket årtionde (eller århundrande) man flirtar med och vart tusan hittar man fina second hand möbler?! Känns som att alla second hand affärer har mer porslin och småfix än mööööbler. Desperat kvinna much! Vad gör man inte för sin nya kärlek ?

Annons

Jag hjälper gärna till! Vi kokar ner frågan till två olika:

– Hur ska jag tänka med soffor?

Annons

och

– Var hittar man fina second hand-möbler?

Vi börjar med sofforna:

Vi har ju ett väldigt traditionellt sätt att se på soffor här i Sverige. Det ska vara en himla bautamöbel att ligga och kolla på teve i. Tittar man på andra länder runt om i Europa så har de en mer fri placering av soffor och en mycket mer modig syn på möblering. Soffan behöver inte alltid vara vardagsrummets tron, den kan vara en del av ett större möbelsammanhang, stå på väldigt många olika platser och det skapar ju också frihet! Inte för att vara den heller, men idag kollar vi ju inte på teve på samma sätt som vi gjorde förr, och därför känns det högst modernt att sluta tänka traditionellt när det kommer till soffa och börja kika utanför ramarna. Börja med soffan, inte med teven. Med det sagt är det ju vääääligt härligt med en stor soffa att slänga sig i. Dock är det svårt att hitta gamla stora soffor, eftersom soffan inte varit menad att ligga i tidigare, det har mer varit som en stoppad stol för flera. Är det viktiga att den ska vara stor och skön är det nog bäst att börja kika på begagnade soffor på tex Blocket. Man kan ju enkelt klä om en Ikea-soffa med tex tyg från Bemz också. Och klä om gamla soffor i tyg man älskar om man lämnar in den hos en tapetserare.

Annons

Min drömsoffa är en rottingsoffa. Det tror jag att vi kommer se mer och mer av inomhus. Kanske inte som tv-soffa, men som viloplats vid en vägg eller till ett matsalsbord. Eller mindre sittgrupper så här vars viktigaste funktion är att vi ska kunna samtala med varandra, inte äta chips och glo på serier. Rottingsoffa passar ju utmärkt i alla typer av hem. Från sekelskifte till funkis.


På tal om senare hem så kan man ju hitta inspiration hemma hos Emma Unckel som bor i ett 1960-talshus och gjort så himla fint. En låg soffa passar perfekt till lägre i tak, och ursnyggt att matcha ihop med en dagbädd. Mycket trä är också att föredra i senare hem medan äldre hem klarar av skrynkligt linne, sammet och mer tyg.

Love seats, eller tvåsitssoffor är också en härlig möbel tycker jag. Varför inte sätta två stycken mot varandra i ett rum? 1950-talssoffor går att fynda för en 500-lapp styck på tex Röda korset eller Myrorna. Klä om dem i samma tyg och det ser ut som att du har svindyra danska designklassisker i ditt vardagsrum. En divan eller enklare säng mot en vägg i vardagsrummet funkar perfekt för tv-tittande, medan soffor kan vara som en större fåtölj. Tänk utan för boxen som sagt!

Annons

Den lilla soffan är superfin vid fotändan av en säng som här på Ett Hem.

Och tänk såklart på placeringen! Jag gillar inte alls soffor som är intryckta mot en vägg. Eller där man placerat soffan från fönstret så man stirrar in i en vägg, för att teven ska hänga där. Då är det bättre att försöka hitta en plats där man får lite fönsterutsikt och även att soffan kommer ut en bit i rummet.

Annons

En soffa behöver ju inte vara enfärgad heller. De senaste tjugo åren har sofforna varit i olika nyanser av grå, med schäslong och fyrkantig modell. Det är inte hur en soffa behöver se ut. Tänk en ikatmönstrad soffa, wow, vilken dröm!

Sammet eller linnetyg är härligt på en soffa, som ju både ska vara praktisk och slitstark.

Färg! Underbart med soffan som färgklick i rummet. Titta på Melimeli tex, här finns mängder av vackra färgsprakande soffor.

Annons

Hörnsoffan är på väg tillbaka tror jag, och jag älskar att den är nätt och mönstrad och självklart placerad mitt i rummet. Jag tycker alltid att man ska testa minst fyra olika placeringar för en soffa innan man bestämmer sig. det är inte alltid den självklara vägen som är bäst att gå.

Angående begagnade soffor så skulle jag börja med att kolla på auktion. Då är Barnabys en bra sida att söka på, eftersom de kollar igenom alla auktionshusen. Dessa fina sofforna hittade jag när jag sökte nu. Skulle kunna tänka mig varenda en.

Men en grej man kan ha i huvudet när man köper soffa är att det ska vara en investering. Det är sällan toppen att spontanköpa billiga soffor som man bara har en kort period. Och ska man tex flytta och soffan inte passar, se till att du säljer den vidare så den får ett nytt bra hem. En soffa kan ju kosta en del, men det är ju en stor möbel också, inte en liten pinnstol.

Annons

Min drömsoffa är en klumpig Svenskt tenn-soffa med Josef Frank-tyg. Jag hoppas jag kan äga en sån någon gång i livet. Då blir det säkerligen en köpt på andra handsmarknaden. Så fint med en rottingsoffa på ena sidan ett lågt runt bord och en bullig mönstrad på andra sidan.

Möbler second hand köper jag helst på auktion eller större second hand-affärer utanför stan. Erikshjälpen Myrorna, Pingstkyrkan och liknande ställen har ofta stora butiker i industriområden. Då gäller det att vara först på plats och verkligen veta vad man letar efter. Det är ett lördagsnöje, och tar såklart lite tid. Men man kan fynda! Berätta också för alla du känner vad du letar efter, så kan flera hålla utkik. En soffa kan ta ett tag att hitta rätt, så var ute i god tid! Kolla på Refurn också, där kan man hitta guldkorn.

Lycka till med möbelletandet, hoppas du hittar det du söker. ?️

5 kommentarer till “Om soffor och möbler – hur ska man tänka?”

 1. Lisa skriver: 31 maj 2019 kl 07:17

  Drömsoffan är en från Norrgavel! Men soffor är ju en sån himla opraktisk möbel när man har små barn tycker jag, en tvättbar är ju nödvändig men även det är ju lite småjobbigt att hålla på med ? Tänkte faktiskt testa att ha våran gamla dagbädd från Ikea som soffa framöver, när jag måste slänga ut den från extrasovrummet pga tillökning. . . Tänker att en bäddad säng är ju lättare att tvätta och hålla på med! Oftast ligger man ju i soffan ändå och sitter inte ordentligt. . .


 2. Sofie skriver: 31 maj 2019 kl 11:13

  Åh, ett önske-ämne jag går och längtar efter till bloggen eller podden är: BADRUM! Hur ser det ut i era badrum? Går det att hygga upp ett fult till medelfult badrum utan att renovera?! För let’s face it, många av oss i tretti-nånting-åldern med kanske ett barn kommer ju liksom inte lägga hundra papp (minst) på att renovera badrummet i den där tvåan eller trean som man ändå bara kommer bo i i några år till. Det får bli i nästa, ”riktiga” boende, du vet där man kommer bo i resten av sitt liv och där ens barn ska växa upp. …och går det att höja badrums-mysfaktorn i nybyggt?? Du vet alla badrum i nybygge ser exakt likadana ut (grå plattor på golvet, vita plattor på vägarna som inte ligger omlott, tvätt- och torktumlare med fulbänkskiva över…). Själadödande helt enkelt. Och OM man skulle smälla till på en renovering, hur skulle du tänka då? Den här härliga lantliga gammaldags 20-talsstilen (shaker-stil?) som man älskar – kommer man ångra den om fem år? Kommer det va samma grej som de som gjorde badrum helt i cararra-marmor för tre år sen? Gaah så många funderingar! <3


 3. Hanna skriver: 31 maj 2019 kl 13:26

  Hej fina Elsa!
  Som kommentaren ovan funderar jag också på badrum, jag flyttar snart in i en hyresrätt med ett badrum som har fult blågrön/turkos (???) klinker. HUR ska jag matcha det för att få det att se fint och lite modernt? Tänker med starka färger runt om kring kanske dämpar det fula blå. Ge mig gärna tips! <3 Kramar


 4. Alexandra skriver: 31 maj 2019 kl 15:15

  Tack för många bra tips! ?


 5. Anna skriver: 1 juni 2019 kl 12:50

  Hej! Varifrån är golvlampa med tre skärmar som syns i bild ett och två? Tacktack!


Dela på:
Laddar